Acceleratorul de particule CERN


TractorBeam
...referitor la fuziune si la CERN: vezi ca niste baieti destul de bazati in matematica si fizica se ocupa de ceea ce se numeste DENSE PLASMA FOCUS.
Si nu are treaba cu vreo scamatorie, daca intelegi ce vreau sa-ti zic. Dai cautare "ERIC LERNER" si e suficient...

Citez un scurt articol:

Sursa:Realitatea
Oamenii de stiinta de la CERN au publicat primele rezultate ale experimentelor desfasurate cu acceleratorul de particule, in decembrie 2009.
Acestia au scris in revista High Energy Physics ca LHC-ul (Acceleratorul de particule) a creat mai multe particule subatomice, pioni si kaoni, decat se asteptau. Acest lucru nu va afecta insa viitoarele experimente de anul acesta, pentru care se va folosi si mai multa energie.

Acceleratorul trebuie sa produca intrarea in coliziune a protonilor care circula in sensuri inverse la o viteza apropiata de cea a luminii, provocand desprinderea unor particule elementare inca neobservate fizic pana in prezent.
LHC va recrea, timp de o fractiune de microsecunda, conditiile care prevalau in Univers imediat dupa Big Bang, inainte ca particulele elementare sa se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.
Sa incepem cu cateva notiuni despre fenomenele ce au loc in acceleratorul de particule. Se ia un proton (sau o alta particula) se accelereaza la o viteza foarte mare, apropiata de viteza luminii si apoi se ciocneste cu un alt proton accelerat in sens contrar. Sfaramaturile rezultate sunt apoi cercetate.

Proprietatea esentiala ce trebuie luata in considerare aici este ca masa protonului, creste odata cu viteza ca urmare a acumularii de energie cinetica si in accelerator poate ajunge de si de 1000 ori mai masiv.
Apoi protonul astfel "ingrasat" este ciocnit cu un alt proton la fel de greu.
Sfaramaturile sunt numeroase, multe din ele fiind de zeci si sute de ori mai masive decat protonul normal.

Insa foarte curioase sunt concluziile cercetatarilor: protonul normal este constituit din particulele rezultate ca urmare a sfaramarii protonului "ingrasat".

Este cel putin socant.
Acesta este nivelul de inteligenta al fizicienilor de la CERN.
Facand o analogie este ca si cum am avea o samanta de copac (protonul) pe care o udam din belsug cu apa si o tinem la Soare (energia electromagnetica acumulata in timpul accelerarii), apoi samanta se transforma in pom (protonul ingrasat) care apoi este taiat (ciocnit de alt proton) si analizat pe bucati.

Concluzia trasa de biologi:
Samanta este formata din radacini, tulpina, crengi si frunze.
Desigur ca nici un biolog nu va sustine aceasta concluzie si totusi fizicienii sunt absolut siguri ca au dreptate.
Concluzia fizicienilor este la fel de aburda cum ar fi concluzia geologilor ca un munte este format din sfaramaturile de stanci de la poalele lui, comprimate si lipite, iar nu stancile sunt cele formate prin sfaramarea muntelui.

Acelasi lucru se poate spune si despre teoria ca la asa zisul Big-Bang s-au format o multitudine de particule subatomice, care apoi s-au adunat sa formeze atomi, cand toate observatiile arata ca atomii sunt stabili si particulele subatomice sunt formate prin sfaramarea atomilor.
Teorie la fel de absurda ca si cum am spune ca inainte de aparitia Omului, umblau pe Pamant maini, picioare, inimi, creiere si apoi s-au adunat ca sa ne formeze.
Hopaaa!
Probabil unele creiere au uitat sa participe la fuziunea oamenilor ce au devenit fizicieni.

Continuam cu un alt scurt citat:

Sursa: Stiinta si Tehnica
...Acceleratorul Large Hadron Collider de la Geneva a fost repornit acum 10 zile si a devenit astazi in mod oficial cel mai energetic accelerator din lume, reusind sa accelereze protonii pana la o energie de 1180 GeV, fata de 980 GeV la acceleratorul american Tevatron. Spre comparatie, masa unui proton este aproape 1 GeV.
Protonii sunt accelerati asadar la energii de aproape 1000 de ori mai mari decat energia lor de repaus si la viteze cu doar aproximativ 100 metri pe secunda mai mici decat viteza luminii in vid!
Desigur, calculand cu atentie obtinem ca viteza protonilor la aceasta energie este cu 150 kilometri mai mica decat viteza luminii, dar trebuie sa-i iertam neatentia tanarului doctorand...

Acceleratorul LHC a realizat un record mondial al energiei de accelerare, depasind acceleratorul Tevatron.
Recordul mondial in domeniul energiei fasciculelor de particule era detinut din 2001 de fasciculele de protoni de la acceleratorul Tevatron de la laboratorul american Fermilab, acolo unde doua experimente, CDF si DZero, au realizat descoperiri importante si masuratori de precizie in fizica particulelor de 8 ani de zile incoace, si unde acum se cauta intens bosonul Higgs, ultima particula prezisa de teoria fizicii particulelor care nu a fost inca descoperita experimental.

Detalii despre accelerarea protonilor
Acum 10 zile, pe 20 noiembrie 2009, acceleratorul LHC a fost repornit, dupa aproape un an de intrerupere, datorita unde defectiuni majore aparute imediat ce fusese pornit pentru prima data in septembrie 2008. Între timp LHC-ul nu doar a fost reparat, dar au fost introduse si multe sistem de avertizare si de oprire automata, pentru a nu mai avea loc incidente majore ca si anul trecut.
Totodata, cercetatorii au ales sa puna in functiune LHC-ul cu pasi mici si siguri. Pentru inceput, au accelerat fascicule de particule pana la doar 450 GeV intr-un sens de rotatie. Apoi in celalalt. Apoi simultan. Apoi au realizat primele coliziuni intre fasciculele de protoni. Stiinta Azi v-a tinut la curent cu fiecare din acesti pasi si o va face in continuare.

Iar astazi, protonii au fost accelerati la o energie si mai mare, de 1180 GeV.
E mult, e putin?
Trebuie avut in vedere ca acceleratorul Tevatron are 980 GeV, iar atunci cand particula accelerata este pe loc, protonul, are o energie de aproape 1 GeV.
Este vorba asadar de oferi protonului o energie de miscare de aproape 1000 de ori energia lui de repaus. Cand doi protoni venind din directii opuse se ciocnesc cap in cap la Tevatron sau LHC, aceasta energie de miscare este transformata in masa unor particule noi, putandu-se asadar crea particule cu mase de cateva sute de ori masa protonului. Iata asadar de ce miza este de a accelera la o energie cat mai mare, pentru a putea fi produse particule ce cumva exista si au masa mare.

Valoarea a fost aleasa special pentru a dobori recordul mondial detinut de Tevatron, dar pentru a nu fi nici foarte mare. Caci cu cat energia de accelerare e mai mare, cu atat procesul de accelerare e mai complex. Oamenii de la LHC doresc sa progreseze cu masi mici si siguri. Valoarea finala va fi de 7000 GeV, adica de aproape 7 ori mai mult decat la Tevatron. Atunci, un proton va avea o viteza de doar 3 metri pe secunda mai mica decat viteza luminii in vid (fata de 150 de metri pe secunda, cu cat este mai mica acum la Tevatron).
Desigur ca o greseala se cere repetata, si daca calculam cu atentie vom obtine o diferenta de viteza de 40 km, fata de viteza luminii, dar tanarului doctorand trebuie sa-i iertam greseala...

Animatie video foarte sugestiva, cu explicatii pe intelesul tuturor, despre cum sunt produsi protoni si cum sunt apoi accelerati la LHC.



Recordul nu este de viteza (asa cum a anuntat Mediafax si Antena 3), ci de energie, intre toate particulele elementare. Record de viteza este numai relativ la protonii de la Tevatron. Caci exista si fasicule de electroni si de neutrini la laboratoare de fizica particulelor din lume, care avand masa mult mult mai mica, chiar la energii mai mici, ajung la viteze mai mari decat cele ale protonilor de la LHC. Însa recordul de energie este pentru toate tipurile de particule accelerate vreodata de om! Si aceasta face intr-adevar o zi istorica la CERN!
Ce este frumos la acest articol citat e faptul ca arata greselile altora, care totusi au scuza ca nu sunt specialisti, dar in acelasi timp nu reuseste sa-si vada propriile greseli, pe specialitatea in care se pregateste sa-si dea examenul de doctorat, ca sa poata face afirmatii absurde precum cele aratate in articolul prezentat anterior.

Ce se va studia la LHC
LHC este cea mai complexa masinarie stiintifica construita vreodata de umanitate si isi propuna sa raspunda la unele din intrebarile profunde ale fizicii particulelor (si ale Universului).
In primul rand, la intrebarea de ce particulele elementare au masa, adica daca exista sau nu bosonul Higgs. Exista o competitie activa si prieteneasca intre Tevatron si LHC pentru a descoperi primii bosonul Higgs.

Apoi, pentru a se observa experimental materia intunecata, o forma necunoscuta inca de materie, de cam 5 ori mai abundenta in Univers decat materia obisnuita formata din atomi, invizibila, dar despre care stim ca exista din perturbatiile gravitationale pe care o exercita asupra miscarii stelelor in galaxii si ale galaxiilor in grupuri de galaxii.
Desigur ca Materia Intunecata nu este altceva decat materia "vidului" care nu este deloc gol, dar respectivul fiind doar un tanar doctorand nu are de unde sa stie chestiunile astea.

Un alt mister ce se doreste a fi rezolvat este cum se face ca Universul nostru este creat doar din materie, daca la crearea Universului, in Big Bang, au fost produse cantitati egale de materie si antimaterie.
Un mister care nu este deloc mister, caci o ipoteza nu va deveni niciodata fapt, antimaterie nu exista, adica nu s-a descoperit nici macar un singur atom de antimaterie, iar particulele de antimaterie, mai corect spus "anti-particule" nu sunt decat o forma instabila de materie, precum toate celelalte particulele subatomice.
Anti-particulele nu sunt decat particule "intoarse" pe dos iar ele sunt constituite tot din materie normala insa altfel organizata.

De asemenea, se doreste a se intelege de ce exista trei familii de particule elementare si numai trei si daca exista si alte interactii elementare dincolo de cele patru cunoscute deja. Mai jos un documentar BBC in 5 parti pe Youtube intitulat "Experimentul de 6 miliarde de dolari".


Ce ne aduce viitorul
LHC va functiona pentru urmatorii 15-20 de ani, preluand stafeta de la Tevatron, care va mai colecta date inca 1-2 ani, dupa care va fi oprit, tocmai pentru ca finantarea si cercetatorii sa se concentreze pe LHC. Constructia acceleratorului LHC si a celor 4 detectoare ale sale a costat aproximativ 6 miliarde de euro si a durat 20 de ani. Costul este asadar unul de 1 euro per persoana de pe Pamant, platiti treptat timp de 20 de ani, asadar doar 5 eurocenti pe zi. Spre comparatie, razboiul din Irak a costat peste 1000 de miliarde de euro doar in cativa ani, adica cat 150 de LHC-uri. Aceasta clarifica ca intr-adevar stiinta nu costa asa de mult pe cat se crede cateodata.
Aceasta clarifica ca intr-adevar cercetarile subnucleare nu au atat de multa importanta in fata petrolului in cursa pentru controlul Energiei.
Si mai clarifica faptul ca nimeni nu se asteapta la o sursa inepuizabila de energie de tip perpetuum-mobile, asa cum cred unii entuziasti, unii dintre ei fiind chiar fizicieni ce promoveaza tot felul de idei amagitoare pentru ca sa faca bani din tot felul de aparitii televizate, conferinte, filme documentare sau chiar fonduri de cercetare.

La Stiinta Azi va vom tine la curent cu toate stirile importante de la LHC, cu atat mai mult cu cat autorul acestui articol si fondatorul Stiinta Azi este doctorand in fizica particulelor, la acceleratorul Tevatron, vanator al bosonului Higgs, particula care da masa materiei (daca exista cu adevarat). Puteti citi declaratia de presa a CERN aici. Apreciem ca in aceasta zi istorica pentru CERN cercetatorul roman Mircea Pentia de la CERN a si publicat pe Voxpublica o paragraza a declaratiei de presa de la CERN, de unde a fost preluata de Realitatea.NET.
Desigur ca tanarul doctorand Adrian Buzatu ma va ierta pentru ca am indraznit sa fac calculele ce ii arata greselile, si sper ca in lucrarea sa de doctorat nu le va repeta.
Pana atunci poate ca ar fi trebuit sa se limiteze la traducerea simpla a comunicatului de presa publicat AICI fara sa incerce sa dea detalii tehnice suplimentare daca nu poate face niste simple calcule.

Tabel Ultimus Romanorum
Click dreapta apoi "Open in New Windows"

Melanogaster
1. Un obiect accelerat pana la o viteza relativista va obtine nu o masa mai mare ci o energie potentiala mai mare-eventual tinzand spre infinit!
Masa lui este constanta.
De asemenea cf. legii conservarii masei si energiei ceea ce va rezulta in urme ciocnirii va avea o masa+energie egala cu cea insumata a celor doua particule.Bineinteles mare parte din energiei va fi cheltuita in transformarea elementelor ciocnite in altele mai "exotice".
Masa se transforma in Energie dar Energia nu se transforma in Masa?
Nu esti un pic cam neinformat?
S-au dovedit experimental urmatoarele:
1. O particula cu Masa de repaus, acumuleaza Masa proportional cu Factorul Lorentz n= 1/sqrt(1-(v/c)^2)= c/sqrt(c^2-v^2) unde v= viteza, c= viteza luminii.

Wikipedia
Este adesea afirmat in mod eronat ca relatia E=mc2 exprima transformarea (conversia) Masei in Energie in diverse reactii nucleare.
In realitate, Energia este prezenta in cantitate egala inainte si dupa transformare, doar sub forme diferite (energia legaturilor dintre componentele nucleului, in starea initiala, fata de Energie Termica - Energie Cinetica a moleculelor - si Energia Radiatiei Produse, in faza finala). De asemenea, Masa se pastreaza, doar forma ei de manifestare (substanta fata de camp) se modifica.
Ceea ce inseamna ca Masa si Energia sunt doua forme de manifestare a Substantei, odata Masa fiind concentrata in interiorul particulelor iar Unda de Energie stationara (Energie Potentiala) o inveleste strans intr-un camp de forta, iar in celalalt caz, Materia fiind disipata in campuri (adica in Vid sub forma de Materie "intunecata") iar Energia fiind eliberata sub forma de Miscare (Energie Cinetica).
Fenomenul este reversibil, iar rapoartele observatiilor experimentelor de la CERN sau alte acceleratoare de particule, arata ca nu au obtinut niciodata particule mai usoare decat cele initiale, neaccelerate.

Melanogaster
2. Singurul care face aici exceptie fiind fotonul , care are masa de repaos zero.
2. Fotonul nu face nici o exceptie deoarece nu e particula materiala, el fiind cuanta de energie.
Fotonul nefiind Materie nu are Masa de nici un fel, nici de miscare nici de repaus, pentru ca fotonul are viteza constanta c. E absurd sa vorbim depre Masa de repaus a fotonului cand el nu poate exista decat in deplasare si numai cu viteza maxima admisibila, niciodata mai mica.

Melanogaster
3. Asa se obtin caramizile de baza ale materiei-muoni, fermioni etc, speranta fiind de a se ajunge la asemenea energii inalte incat materia sa colapseze pana la ajungerea in starea cea mai elementara (primordiala), bosonul Higgs sau asa numita particula a lui Dumnezeu.
3. Am mai explicat ce fel de particule se obtin la ciocnirea cu Energii inalte, iar bosonul Higgs nu se va putea obtine niciodata, deoarece este nevoie de toata energia intregului Univers concentrata spre a putea accelera o particula materiala la viteza luminii.

Melanogaster
4. Scuze, ai dreptate am facut o confuzie din cauza grabei confundand energia cinetica cu impulsul. Anhilarea materie-antimaterie transforma intreaga masa in energie din cate stiu eu. Practic , cand cele doua intra in coliziune, se "anihileaza", producand noi particule si anti-particule cre se vor anula la randul lor eliberand si mai multa energie.
4. Practic, acceleratoarele de particule, produc intotdeauna mai putina Energie din anihilarea "antimateriei", decat Energia folosita la accelerarea initiala a Materiei, foarte multa energie fiind pierduta in mediu sub forma de campuri electromagnetice, in timpul procesului de accelerare. Adica CERN va consuma intotdeauna mai multa energie ca sa produca "antimaterie", decat Energia obtinuta din "antimaterie".

Pana la urma totul se reduce la probleme de atitudine.
Oamenii in momentul cand nu mai pricep ceva renunta la Gandire in favoarea Credintei. Lumea chiar nu vrea sa inteleaga, nici nu este interesata sa Inteleaga...
Suntem convinsi in sinea noastra ca nu putem intelege si mai mult, suntem convinsi ca specialistii, adica oamenii de "stiinta" inteleg lucrurile mai bine decat noi si facem enorma confuzie intre "cantitatea de cunostinte" si "capacitatea de a le intelege". Un om de stiinta (specialist) este informat dar asta nu inseamna ca si "stie sa foloseasca cunostintele pe care le are".

Lumea trebuie sa scape de atitudinea asta distructiva si sa Constientizeze faptul ca are capacitatea de a intelege, liderii mondiali pe care ii criticam la greu au reusit sa introduca in capul majoritatii ideea ca nu poate intelege iar asta este cea mai mare reusita a lor... ceea ce faceti acum nu e decat sa bateti pasul pe loc... pentru ca sunteti deja prinsi in sistemul lor de Gandire.

Odata ce v-au prostit cu ideea ca Informatia inseamna Intelegere si va arata mereu cat de putina Informatie aveti, voi veti crede intotdeauna ca nu sunteti capabili sa intelegeti si asta va elibereaza in acelasi timp Credintele... asa ca tot ceea ce faceti este sa vorbiti despre ceea ce "credeti" in loc sa vorbiti despre ceea ce Cunoasteti.
Vorbind despre credintele voastre sunteti usor de manipulat si stransi intr-o noua religie "Religia Conspirationista", pentru ca asa cum spuneam mai demult
Religia = Credinta exploatata.

Melanogaster
Prin ciocnirea frontala a doua coloane de atomi de H la aceste viteze se produc protoni si anti protoni. Acestia se separa magnetic ptr. a nu putea lua contact si se reaccelereaza la aceasta uriasa viteza. In momentul in care un proton si un antiproton se ciocnesc de fapt un cuarc din proton si un anticuarc din antiproton se ciocnesc, ramanand doi cuarci si doi anticuarci care merg mai departe nedeviati. Cuarcul si anticuarcul ce se ciocnesc se anihileaza si in locul lor apare o particula noua, bosonul W, a carei masa este de cam 80 de ori masa unui proton.
In primul rand ei nu accelereaza ATOMI de Hidrogen pentru ca ATOMII nu pot fi accelerati in acceleratorul de particule cum ar fi CERN ci numai IONII care au sarcini electrice pot fi accelerati.
In citatul prezentat de tine nu este vorba de ATOMI de Hidrogen ci de IONI ai atomului de Hidrogen (cine a scris textul a gresit), iar atomul de hidrogen ionizat adica fara electroni nu este decat UN PROTON, adica NU E ATOM ci doar PARTICULA SUBATOMICA. Restul citatului tau nu contrazice cu absolut nimic ceea ce am zis eu ba chiar confirma cu detalii de "specialitate".

Problema apare la interpretare (de fapt toate problemele apar la interpretare) pentru ca nu au viziune holistica asupra fenomenelor si pentru ca teoreticienii nu pot gandi decat ATOMIST adica ei CRED ca totul este format din particule lipite cumva intre ele si care se plimba printr-un SPATIU GOL, ceea ce contrazice insasi Natura Ondulatorie a particulelor adica faptul ca ele sunt UNDE (adica singuri se CONTRAZIC) folosind in fiecare teorie partea care le convine din Teorie restul ascunzandu-le sub pres, exact asta fac fizicienii la CERN.