Energia Universala

Cunoscuta si sub numele de „Chi” sau „Prana”, Energia Universala este folosita de sute de ani in culturile orientale, pentru tratarea cu succes a bolilor pornind de la raceala pana la cancer.Energia este elementul fundamental al multor terapii, Tehnica Energiei Universale, Reiki, Qi Quong, Tai Chi, Acupunctura si Yoga, folosite de milioane de oameni ce doresc sa-si mentina si sa-si imbunatateasca sanatatea, utilizand pe langa medicina traditionala, tehnici complementare de vindecare. Toate aceste practici cauta sa armonizeze Energia Universala ce curge prin corpurile noastre, chiar daca natura acestei energii invizibile este inca pentru cei mai multi dintre noi, un mister.
Energia Universala este energia esentiala in Univers, de natura subtila, de cele mai multe ori invizibila, din care sunt formate toate celelalte energii. Veti intelege ca toata materia din jurul nostru nu reprezinta nimic, sunt numai diferite vibratii ale unicului Camp Universal si orice separare este o iluzie. Veti afla ca totul in Univers este splendid conectat si faptul ca Tu cel adevarat nu esti corpul, ci Sursa din care totul se manifesta. Va vor surprinde cu siguranta aceste detalii, alaturi de descoperirea multor noi nivele ale Realitatii.


Ce este Energia Universala ?
Tot ce exista este Campul de Energie Universala. Nu exista nimic altceva decat Camp de Energie Universala, elementul de baza ce constituie Universul nostru. Toata materia (stele, pamant, plante, oameni etc.) este pur si simplu intensificarea acestui camp. Tot ce vedem in jurul nostru (inclusiv noi insine) este expresia sau manifestarea acestui Unic Camp. Precum gheata este facuta din apa, tot ce apare in jurul nostru, ca fiind solid (inclusiv corpurile noastre) este in esenta constituit din Campul de Energie Universala. Diversele vibratii ale acestui camp sunt percepute cu simturile noastre ca fiind diferite forme ale materiei.Termenul „Camp de Energie Universala” se sprijina pe particulele minuscule numite „Superstrings” (in traducere – supercoarde), ce se intind intr-o maniera continua in tot Spatiul. Cu alte cuvinte, Campul de Energie
Universala este un concept pe care noi il utilizam pentru a descrie campul continuu, ca miscare a „Superstring”-urilor. Deci, Campul de Energie Universala este doar un alt nume pentru „Superstring”-uri, care sunt cele mai mici
particule existente, mult mai mici decat atomii sau decat orice altceva. Aceste particule nu sunt decelabile cu simturile noastre, ele se misca constant si vibreaza. Cel mai important fapt este ca acest camp mobil transporta o cantitate uriasa de energie, pe care noi o numim Energie Universala.


Materia este o forma a Energiei. Aceasta a fost dovedita de Einstein, prin celebra sa formula E=mc2, unde E este energia unui sistem (materie) cu masa m si c este viteza luminii. Aceasta formula stabileste ca masa si energia sunt echivalente, cu alte cuvinte, materia si energia sunt expresii duale ale aceleiasi substante universale, care este tocmai Campul de Energie Universala si este principala sursa de energie sau de vibratii, din care noi suntem alcatuiti. In primul rand, noi nu suntem corp fizic, ci suntem in principal corp energetic, cu aparenta fizica.

Energia (sau Energia Universala) este baza intregii noastre existente. Caldura soarelui ce ne incalzeste corpurile, benzina pe care o utilizam in masina noastra, electricitatea folosita in instalatiile casnice, sunt de fapt forme ale aceleiasi energii. Energia Universala este energia ce sustine viata, furnizand energie vitala tuturor sistemelor vii, este energia folosita pentru a trata pe altii si pe noi insine.

Majoritatea bolilor sunt cauzate de dezechilibrul energiei vitale, energie pe care corpul nostru o primeste din Campul de Energie Universala. Utilizarea conceptului de Energie Universala ca o tehnica de vindecare, ne da posibilitatea sa ajungem la esenta bolilor, eliminand astfel principalele cauze ale bolii si nu numai simptomele.

Ce este mai precis, Campul de Energie Universala ?
Intregul Univers, de la stelele de pe cer la atomii ce le alcatuiesc, inclusiv Pamantul pe care traim si corpurile noastre, tot ceea ce vedem sau nu, este alcatuit din Campul de Energie Universala, aflat la cel mai fundamental nivel.
Toate fortele de interactiune, inclusiv gravitatia, forta electromagnetica si nucleara provin din acelasi Camp de Energie Universala.



Campul de Energie Universala este numit asa, pentru ca el ocupa intreg spatiu
intr-un mod continuu, este peste tot fara exceptie. Precum intinderea apei umple oceanul, asa si el umple spatiul si materia.
In secolul al XIX-lea, oamenii de stiinta au explicat ca toata materia este compusa din particule foarte mici, numite atomi. Ei au demonstrat ca Universul ce este compus din mii de lucruri diferite (pietre, sticla, apa,aer, celule in corp etc.), reprezinta combinatii a zeci de tipuri de atomi.
Mai tarziu, au descoperit ca atomii sunt formati din particule mai mici, electroni, protoni si neutroni.Nucleul atomic este compus din protoni si neutroni, in timp ce electronii se invart in jurul nucleului. Toti atomii sunt combinatii ale acestor trei particule, care multa vreme au fost considerate indivizibile.

Aceasta teorie s-a dovedit a fi gresita cand, la mijlocul secolului al XX-lea, oamenii de stiinta au descoperit ca protonii si neutronii sunt compusi din particule si mai mici, numite quarci. Fiecare proton sau neutron este format din trei quarci. tinand seama de acest nou model, toata materia din Univers este compusa din quarci si electroni.
Spre surpriza unora, si acest model a fost gasit incomplet in 1984, cand fizicienii John Schwartz si Michael Green au introdus o noua teorie, cu adevarat senzationala: „Teoria Superstring”-urilor, care a depasit toate teoriile precedente, aratand ca entitatile considerate fundamentale nu sunt punctiforme, ci unidimensionale („string” inseamna coarda), foarte asemanatoare cu coarda chitarei ce poate vibra.Aceste „Superstring”-uri sunt elementele de baza ale Campului de Energie Universala, ele vibreaza si transporta Energia Universala foarte importanta pentru noi.

Ce fac „Superstring”-urile (sau Campul de Energie Universala) ?
„Superstring”-urile nu sunt punctiforme, ci ele sunt precum coardele. Un punct nu are dimensiune, dar o coarda – la fel ca o linie – are o singura dimensiune. Precum coardele unei chitare, „Superstring”-urilor vibreaza ca
un val in miscare. Mai mult, „Superstring”-urile se misca continuu in spatiu, asa cum se intampla cu valurile unui ocean. Pentru acest motiv, Campul de Energie Universala poate fi numit Unda de Energie Universala.
„Superstring”-urile, in timp ce se misca, transporta energia (sau forta) produsa de vibratii lor, care se numeste Energie Universala. Vibratiile joase produc energii joase, vibratiile inalte produc energii inalte.
„Superstring”-urile vibreaza cu frecvente diferite si precum vibratiile coardelor chitarei produc note variate, asa si diversele vibratii ale Superstringurilor formeaza materie diferita. Toata materia, inclusiv corpurile noastre fizice, este formata din vibratiile joase ale Superstringurilor si din acest motiv este compusa din energii relativ joase. Pe de alta parte, Energia Universala, care hraneste corpurile noastre cu energie vitala, este produsa de cele mai inalte vibratii ale „ Superstring”-urilor, continand energii foarte inalte, ce au puterea sa produca orice schimbare fizica si sa vindece orice boala. Aceasta explica de ce tratamentul cu Energie Universala este una dintre cele mai eficiente tehnici de vindecare existente in prezent.

In conformitate cu „Teoria Superstring-urilor”, „Superstring”-urile sunt obiecte foarte subtile si foarte mici,sunt „caramizile” de constructie al oricarui lucru in Univers si transporta energiile in timp ce vibreaza.
Fizicienii spun ca aceste coarde scurte vibreaza cu variate frecvente si ca acestea constituie diferitele forme ale materiei. Asemanator coardelor chitarei, ce produc note diferite,vibratiile diferite ale „Superstring”-urilor se regasesc in particulele fizice, precum protonii, electronii, quarcii, fotonii etc.
De exemplu, ceea ce numim foton (particula de lumina) este de fapt un „Superstring” vibrand cu o anumita frecventa.
„Superstring-urile pot canta” spune Jim Gates, un fizician de prestigiu. „Deci, voi va puteti gandi la lumea din jurul nostru, ca la o simfonie a vibratiilor „Superstring”-urilor, cu diferite frecvente.”
Un proton poate fi gandit ca fiind alcatuit din trei „Superstring”-uri vibrand, cate unul pentru fiecare quarc. Metaforic vorbind, daca consideram fiecare vibratie a „Superstring”-ului ca pe o nota muzicala, protonul este precum o gama (o combinatie de note ce lucreaza impreuna ca sa creeze un nou sunet) si aceasta gama are toate proprietatile protonului (fapt dovedit prin masuratori stiintifice). Acelasi lucru se intampla insa si cu alte particule.
Un atom este o combinatie de coarde, o molecula fiind o combinatie de atomi, ea este mai mult decat o opera muzicala. Lumea, ca un intreg, fiind o combinatie de atomi si molecule – este o simfonie.

Ce este in esenta Fiinta Umana ?
Fiintele umane, animalele, plantele – totul in Univers – sunt vibratiile aceleiasi substante, „Superstring”-urile. Ca entitati aparent separate, noi suntem de fapt fiinte de energie vibratorie, conectate in mod intim cu toate lucrurile din Univers, prin intermediul Campului de Energie Universala, pe care il cunoastem si il vedem fara granite. Corpurile noastre sunt cele mai frumoase opere muzicale, ale caror note sunt chiar „Superstring”-urile pulsande. Universul este un mare Camp de Energie Universala si noi suntem o parte vitala din el, impartind aceeasi energie, Energia Universala. La un moment dat, cand aceasta opera muzicala ce ne construieste pe noi iese din echilibru si ne imbolnavim, Campul de Energie Universala inconjurator are posibilitatea sa ne readuca sanatatea si vitalitatea. Suntem inconjurati de energie ce nu are limite, ea singura ne constientizeaza ca exista si ca este disponibila pentru binele nostru, daca noi putem sa-i invatam limbajul, cum lucreaza si cum trateaza.

Este Campul de Energie Universala o forma a Campului Electromagnetic ?
Nu...Campul Electromagnetic este produs de o sursa, in timp ce Campul de Energie Universala nu este produs de o sursa, ci chiar el este adevarata Sursa a Campului Electromagnetic si a oricarui lucru in Univers.Campul Electromagnetic este limitat, in timp ce Campul de Energie Universala este raspandit peste tot. Campul Electromagnetic este tot Camp de Energie Universala, insa reciproca nu este adevarata, deoarece Campul de Energie Universala este Sursa oricarui lucru in Univers. Toata materia (si orice alte forme de energie) este constituita din Campul de Energie Universala ce vibreaza cu frecvente variate.

Campul de Energie Universala nu este Camp Electromagnetic, chiar daca exista asemanari intre ele.Un Camp Electromagnetic este produs de o sursa ce contine sarcini electrice in miscare. Odata produs, Campul Electromagnetic se propaga liber in spatiu, ca o combinatie de camp electric si magnetic, ce oscileaza constant.
El se misca in spatiu ca o unda electromagnetica, cu viteza luminii. Lumina vizibila este o forma a campului electromagnetic (numita si foton), la fel sunt si undele radio, TV, microundele, radiatiile X. Un Camp Electromagnetic nu este parte din materie – masa particulei sale fiind zero in repaus, dar el transporta
energie, la distante foarte mari. Radiatia soarelui, ce da energie pamantului si fiintelor vii, este un astfel de exemplu al Energiei Electromagnetice.

Lumina, fiind camp electromagnetic, poate oscila cu diferite frecvente. Frecventele inalte produc radiatiile Gama si razele X, in timp ce frecventele joase produc microundele si undele radio. Conform ecuatiei lui Einstein E=h?, unde h este constanta lui Planck, iar ? este frecventa, o frecventa (vibratie) mai inalta transporta mai multa energie.
Un Camp de Energie Universala, pe de alta parte, nu este produs de catre o sursa, el este chiar Sursa tuturor lucrurilor, fiind compus din „Superstring”-uri, particule mult mai mici decat atomii, decat lumina sau decat orice am perceput cu simturile noastre, ori in laboratorul de fizica. Campul de Energie Universala este sursa luminii, a materiei, a fortelor din Univers, el se materializeaza in jurul nostru.Desi este asemanator cu Campul Electromagnetic, Campul de Energie Universala se misca in spatiu ca o unda, cu oscilatii constante. El umple tot spatiul, fara nici o exceptie si transporta energie, Energia Universala, care poate atinge nivele uriase si produce un spectru larg de frecvente si de energii. Vibratiile joase ale Campului transporta energii relativ mai joase decat cele ce sunt transportate de catre vibratiile mai inalte. Vibratiile ce transporta energii mai inalte pot transfera energie in regiunile cu energii mai joase.Campul de Energie Universala, la un nivel mai de jos al spectrului sau energetic, produce materia in Univers, deci vibratiile mai joase se condenseaza in universul aparent solid, vizibil simturilor si constiintei noastre.

Corpurile noastre sunt formate din camp dens, cu vibratii si energii joase. Cu toate acestea, la capatul spectrului energetic cu vibratii mai inalte, Campul de Energie Universala ramane asa cum este, nu se materializeaza, deci aproape se pastreaza in conditiile sale originale, ca un camp liber (omogen), alcatuit din „Superstring”-uri. Acest camp subtil inconjoara corpurile noastre si strabate intreg Universul si este sursa Energiei Universale, ce da energia vitala corpurilor noastre. Schimbul de energie in acest Unic Camp Universal Unic, tine corpurile noastre in viata, functionand intr-un mod sanatos, atat timp cat dezechilibrele energetice sunt evitate. Dezechilibrele energetice sunt de fapt cauza imbolnavirilor. Energia Universala este cea care poate aduce vindecarea, dar numai cu acordul nostru.

Cel mai important lucru observat aici, este urmatorul: constiinta noastra (care doreste sanatatea), corpurile noastre si sursa ce furnizeaza sanatatea prin Energia Universala, sunt parti ale aceluiasi Unic Camp Universal. Toate
acestea sunt conectate si totul este Unul.
Campul de Energie Universala, cu vibratiile sale joase, va fi numit Camp Jos (LF) si cel cu oscilatii inalte, Camp inalt (HF), ca o prescurtare in textul ce urmeaza. Atat LF cat si HF sunt parti ale spectrului aceluiasi Camp de Energie Universala, precum notele inalte si cele joase sunt produse de un singur pian. In timp ce LF dens, construieste materia la energii joase, mult mai subtilul HF, la energii inalte, furnizeaza si hraneste corpurile noastre cu energie vitala (ca parte a Energiei Universale).

De ce nu putem noi observa
Campul de Energie Universala
(„Superstring”-urile), direct?
Campul de Energie Universala este un camp foarte subtil, constituentii sai, „Superstring”-urile fiind obiecte foarte minuscule, mult mai mici decat atomii sau decat orice altceva cu ce ne-am intalnit in laboratorul de fizica.
Asadar, cele cinci simturi ale noastre nu pot observa direct acest camp. Se poate vedea insa numai manifestarea sa (intensificarea) la energii joase, ca materie. Oamenii de stiinta nu pot detecta acest camp cu tehnologiile actuale, din cauza lungimii incredibil de mici a „Superstring”-urilor. Elementele fundamentale ale naturii (electronii, quarcii), presupuse elementare in acest moment, au o marime ce se afla la jumatatea ordinului de marime dintre dimensiunea unei galaxii si a unui „Superstring”. „Superstring”-urile sunt cele mai mici entitati ce exista si sunt cu adevarat fundamentale si elementare.

„Superstring”-urile componente ale Campului de Energie Universala, sunt obiecte unidimensionale, cu o lungime de 10-33 cm. Aceasta dimensiune este foarte greu de imaginat, chiar si pentru un fizician teoretician. Daca
am pune 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 de astfel de „Superstring”-uri unul dupa altul, am obtine doar 1 cm lungime. Lungimea unui „Superstring” este in acelasi raport fata de diametrul unui proton, precum protonul este fata de diametrul sistemului solar.Chiar daca Campul de Energie Universala este peste tot, partile sale elementare, „Superstring”-urile nu pot fi detectate direct sau experimental. Aceasta explica de ce tehnicile de tratament ce implica lucrul cu energie (precum este Metoda Energiei Universale) nu sunt creditate inca stiintific, pana cand oamenii de stiinta nu vor fi descoperit sau punctat experimental, campul. in orice caz, fizicienii teoreticieni sunt constienti de acest camp si experimentele doveditoare sunt cu siguranta pe drum, cu toate ca din cauza limitarilor tehnologice, poate mai trebuie asteptat pana intr-un viitor mai indepartat…Campul de Energie Universala nu poate fi inca detectat direct, dar nu trebuie sa ne descurajam, caci desi noi nu-l putem observa direct, putem insa sa observam efectele sale, Energia Universala. Multe tehnici de tratament, inclusiv Metoda Energiei Universale, Qi Quong, Tai Chi au demonstrat eficacitatea Energiei Universale in sustinerea sanatatii si a vitalitatii sau in tratarea diferitelor boli, prin numeroase studii de caz. Faptul pe care noi il putem observa, adica „Energia Universala la lucru” este o dovada serioasa a existentei Campului de Energie Universala, care este de fapt Sursa de Energie Universala. Exista lucrari teoretice ale comunitatii fizicienilor care
sprijina acest lucru.

Orice lucru in Univers este alcatuit din vibratii joase ale Campului de Energie Universala (LF), ce se materializeaza. Noi putem vedea forma pe care o ia ca materie – precum corpurile noastre – dar noi nu ii putem vedea partile componente, „Superstring”-urile, care sunt prea mici pentru a fi detectate de simturile noastre sau de stiinta. Energia inalta a spectrului Campului de Energie Universala, pura, omogena (HF) la vibratii inalte inconjoara (si umple) corpurile noastre, dar ea nu este parte din materie si nu poate fi detectata si observata. Putem insa observa direct urmarile unui transfer de Energie Universala (sub forma energiei vitale), de la Campul inalt, foarte subtil (HF), la Campul Jos, dens, (LF – corpurile noastre), care conduce la vindecarea corpului fizic.


Ce este Energia si care sunt diferitele ei forme ?
Energia este definita ca fiind puterea interioara detinuta de un sistem, ce da posibilitatea sistemului sa se sustina singur si/sau sa se miste. Ea poate fi transferata sau eliberata de la un sistem la altul, in care caz poate determina schimbari fizice (sau forte) in sistemul primitor (sau absorbitor) de energie. Energia se conserva, ceea ce inseamna ca nu poate fi creata sau distrusa, ci numai transformata dintr-o forma in alta sau transferata altui sistem.Energia exista in mai multe forme.Materia din care Universul nostru este alcatuit, este constituita din trei forme de energie: potentiala, cinetica si energie interna. Energia cinetica este asociata cu energia sistemelor ce se misca. De exemplu, campul electromagnetic transportat de razele solare, care hraneste plantele, este o forma de energie cinetica. Energia potentiala este energia stocata intr-un sistem. Energia chimica stocata in hrana este o forma de energie potentiala, iar energia interna este cea care tine atomii intacti si ea se mai numeste si „energie materiala”. Celebra ecuatie a lui Einstein E=mc2, descrie energia interna a unui sistem cu masa m.La cel mai profund nivel, energia fundamentala este subtila Energie Universala, care este Sursa tuturor celorlalte forme de energie, este energia asociata cu Campul de Energie Universala („Superstring”-urile), ce patrunde in intreg spatiul. Energia cinetica, potentiala si interna sunt forme diferite (sau parti) ale Energiei Universale.

Dupa cum stim, corpurile noastre sunt alcatuite din sisteme ierarhice, ce sunt facute din diferite parti (organe), ce la randul lor sunt compuse din celule variate. Fiecare celula este constituita din molecule si atomi, mentinuti impreuna de forte electromagnetice. in acest sens, corpurile noastre contin toate cele trei forme de energie: cinetica, potentiala si interna. in timp ce energia interna si cinetica asigura soliditatea corpului (si structura genetica), energia potentiala furnizeaza hrana. Pe de alta parte, la nivelul cel mai de jos al ierarhiei, la care toata materia, inclusiv corpurile noastre, celulele sale si atomii sunt alcatuiti din Campul de Energie Universala, noi vedem ca acestea sunt in acelasi timp si un sistem vibrational ce contine Energie Universala, ce apare ca energie cinetica, potentiala si interna. Energia Universala este cea care da soliditate si hrana corpurilor noastre.Asa cum s-a mentionat mai inainte, in partea joasa a spectrului sau, Campul de Energie Universala, cu vibratii dense si joase (LF) se intensifica si formeaza materia. Motivul pentru care noi vedem materie diferita in jurul nostru (de exemplu: copaci, corpurile noastre, animale etc.) este rezultatul diferitelor frecvente (sau vibratii) ale acestui Camp Jos – LF. in partea inalta a spectrului, unde vibratiile sunt inalte si mult mai subtile (Campul inalt – HF), NU se formeaza materie ci mai curand, campul isi pastreaza vibratiile pure, ele transportand Energia Universala subtila.In timp ce Campul Jos – LF – formeaza corpurile noastre din forma bruta, nerafinata a Energiei Universale (ii asigura soliditatea si zestrea genetica), LF furnizeaza corpurilor noastre si hrana, folosind alte forme grosiere ale Energiei Universale (hrana si aer). Aici este important de observat, ca aceste actiuni ce sunt desavarsite prin LF, dezvolta mai curand energii joase – LE. (Este adevarat ca noi suntem un corp energetic sau un camp vibrational, dar este la fel de adevarat ca trupurile noastre functioneaza la energii relativ joase). Din acest punct de vedere, Campul inalt – HF – inconjurator, apare ca un salvator al vietii. Din cauza energiilor sale inalte si raspandite peste tot in natura, acest camp interactioneaza cu Campul Jos – LF – si transfera o forma mult mai subtila a Energiei Universale, catre structurile formate din Camp Jos – precum sunt si corpurile noastre.

Aceasta forma subtila a Energiei Universale, ce are o legatura colosala cu energiile inalte, este instrumentul principal utilizat de orice tehnica de vindecare cu energie.

Vitalitatea si sanatatea corpului sunt intretinute de patru surse: programarea genetica, hrana, aerul si forma subtila a Energiei Universale. A patra sursa este furnizata de Campul inalt HF – cel mai subtil – care inconjoara corpurile noastre si este cea mai inalta forma a sursei de energie – decisiva – in afara tuturor celor patru surse. Aceasta sursa este cea mai importanta componenta in vindecarea corpului bolnav, prin lucrand cu energie.Toate cele patru surse impreuna constituie Energia Vitala care ii da corpului nostru forta vitala (forta de sustinere a vietii). Alte nume pentru energia vitala sunt: „Chi” sau„Prana”.Corpul uman este asadar un corp de energie vitala”, el interactioneaza cu Energia Universala subtila, ce contribuie la supravietuirea si sanatatea sa.

Ce da Viata corpului omenesc ?
Din afara, corpul omenesc pare a fi un sistem foarte complex.
In el functioneaza organe interne, celule si forte chimice intr-un mod ierarhic ce transforma energia intr-o forta vitala, necesara autoconservarii. Inaintea acestei complexitati, la cel mai profund nivel, corpul uman este un camp vibratoriu, ce pulseaza cu variate frecvente (in special in domeniul jos). Complexitatea iese la iveala din simplitate, ca un fenomen exceptional. Ceea ce da acestui camp vibrational (corpul uman) proprietatea de a fi in viata, este energia vitala ce serveste ca forta vitala, iar sursa ei este faimoasa Energie Universala, continuta in Campul de Energie Universala.Energia Universala nu asigura corpului numai factorii genetici, hrana si aerul, ci il alimenteaza si cu energia pura, de care corpul are nevoie pentru o viata sanatoasa. Aceste patru factori – genetici, hrana, aerul si energia pura – vor fi numiti cei „patru vitali”.Este foarte important de observat ca stiinta medicala traditionala recunoaste primii trei factori ai celor „patru vitali”, insa din nefericire, deocamdata ea omite sa admita factorul al patrulea, care este cel mai esential.

Aceasta se datoreaza faptului ca stiinta experimentala nu a reusit pana acum sa detecteze Campul de Energie Universala, subtil, ce inconjoara corpul. Pentru acest motiv, cele mai multe tratamente traditionale (medicamentoase), sunt dirijate spre tratarea simptomelor bolilor si mai putin spre indepartarea cauzei principale. Cauza principala a bolilor NU poate fi de origine fizica, deoarece corpul uman este in primul un corp energetic (un camp vibrational), ce are doar o aparenta fizica.

Observati ca acea energie vitala, care da viata corpului prin cei patru vitali: factorii genetici, hrana, aerul si campul subtil este numai Energia Universala, pentru ca „cei patru vitali” sunt parti ale Campului de Energie Universala. Primii trei factori: genetici, hrana si aerul, fiind parti ale Campului Jos – LF, contin energii scazute, in timp ce campul subtil sau Campul inalt – HF contine cele mai ridicate nivele ale Energiei Universale. Chiar daca Energia Universala constituie toti cei „patru vitali”, noi ne vom concentra atentia asupra celui de-al patrulea factor (campul subtil) si vom folosi termenul de Energie Universala numai pentru Campul Subtil, (Campul inalt – HF). Al patrulea termen a fost cel mai mult neglijat de stiinta medicala si culmea, el merita de fapt cea mai mare atentie.

Corpul uman primeste continuu si spontan Energie Universala de la Campul de Energie Universala, ce ne inconjoara. Aceasta energie este componenta majora a energiei vitale, („Prana” sau „Chi”), ea da viata corpului, asigurandu-i necesitatile sale energetice si sustinandu-i sanatatea.Reducerea energiei vitale conduce la boli si in cazuri extreme, pierderea totala a energiei vitale implica transformarea corpului in materie moarta, pentru ca acesta isi reduce vibratiile si isi pierde energia, care scade sub nivelul acceptabil, cerut de sustinerea vietii. Materia moarta, cum ar fi: rocile, apa etc., este constituita din vibratii foarte joase. Acelasi lucru se intampla si cu un corp ce este lipsit de energie vitala, el ramane numai solid. Daca corpul nu este alimentat continuu cu energie vitala, cu vibratii inalte, el nu isi poate mentine un nivel acceptabil al vibratiilor (si al energiei) cerut de functionarea sa, ca un mecanism viu. Asadar, energia vitala este cea care sporeste vibratiile corpului pentru a-i sustine viata.


Daca corpul uman este un Corp Energetic, atunci totusi de ce noi ne imbolnavim ?
Este o intrebare interesanta, pentru ca ea implica faptul ca trupul uman ar trebui sa aiba intotdeauna suficienta energie intrinseca, pentru a fi capabil sa supravietuiasca intr-un mod sanatos. Raspunsul este acesta: da, corpul uman este un corp energetic, dar este inca dependent de Campul de Energie Universala inconjurator, pentru ca energia sa intrinseca foloseste soliditatii sale, sub forma energiei interne si face ca atomii ce constituie corpul, sa-si mentina o structura interna solida. Acest lucru face insa corpul sa fie doar la fel de bun ca o materie neinsufletita.Restul energiei sale este distribuita intre hrana, aer si programul genetic care aduc o ordine intentionata a soliditatii (o ierarhie functionala). Energia corpului este aproximativ echivalenta cu soliditatea, hrana, aerul si programul genetic, insa acestea nu sunt surse de energie suficient de ridicata ca sa mentina corpul in viata intr-un mod echilibrat, ele pur si simplu disipa energie. Prin urmare, energia vitala totala cere contributia Energiei Universale subtile, ce vine ca o sursa de energie inalta, din Campul de Energie Universala inconjurator.
Pentru a supravietui in mod viguros, corpul are nevoie nu numai de energie intrinseca, dar si de Energie subtila, Universala. Ultima necesitate a corpului marcheaza conectarea sa intima cu Universul. Asa cum am spus la inceput, tot ce exista este Campul de Energie Universala si aceasta implica ca totul este conectat intr-un mod frumos si armonios. Universul lucreaza ca o singura celula.

Care este principala cauza a bolilor ?
Asa cum am vazut, corpul uman este in realitate un camp individual cu energie vitala. in principal, el primeste energia vitala de la Campul Universal inconjurator, ce este peste tot raspandit si care este sursa Energiei Universale. Principala sursa a majoritatii bolilor este dezechilibrul la nivelul energiei vitale, care este foarte importanta pentru pastrarea corpului sanatos. Fara energie vitala suficienta, corpul isi pierde energia si capacitatea sa de a functiona corect, imunitatea ii scade si este mult mai susceptibil la virusi, bacterii sau la boli in general.Nivelul minim al energiei vitale totale, pe care corpul il cere pentru a fi sanatos, este dificil de masurat experimental, insa teoretic noi il vom nota „Emin”, care reprezinta nivelul minim acceptabil al energiei vitale inainte ca prabusirea corpului sa fie posibila. Nivelul Energiei Universale intr-un corp sanatos este mai mare decat „Emin” si noi il vom nota simplu cu „E”, ce reprezinta cantitatea de energie vitala pe care o are corpul (sau un organ din corp, depinzand de context). Cu alte cuvinte, cand „E” este mai mare decat „Emin”, totul este bine, insa cand „E” coboara sub „Emin”, bolile se produc cel mai probabil.

Campul de Energie Universala, subtil si continuu, alimenteaza corpul cu Energie Universala, iar in conditii normale tine „E” deasupra lui „Emin”. Vom vedea in continuare, ce conditii il fac pe „E” sa scada sub valoarea critica „Emin”, conducand apoi la imbolnavirea corpului.Corpul este un camp individual ce vibreaza constant cu o anumita frecventa sau cu o combinatie de frecvente. Atunci cand energia vitala creste, vibratiile corpului cresc si viceversa, deci energia si vibratiile corpului sunt intr-o corespondenta reciproca. Exista anumite lucruri actioneaza in sensul reducerii acestor doi factori:energia si vibratiile STRESUL prelungit sau ridicat reduce imunitatea intregului sistem ce formeaza corpul, asa ca atat energia vitala, cat si vibratiile asociate, sunt de asemenea reduse. Daca stresul este asociat cu emotiile interne, care conduc spre o tensiune intr-o parte a corpului (un membru sau organ intern), atunci energia vitala (si vibratiile corespunzatoare) se vor reduce semnificativ si „E” scade sub „Emin”, iar in aceea parte a corpului se initiaza boala.

Tensiunea asociata cu stresul acut sau cronic este principala cauza a celor mai multe boli, pentru ca afecteaza direct vibratiile corpului, reducandu-i energia sa vitala – corpul uman fiind un camp energetic este cel mai vulnerabil la acestea. Celelalte cauze se datoreaza acestei cauze principale. De exemplu, un medic ce trateaza stomacul pacientului prin medicatie, trateaza simptomele, dar nu si sursa. Un tratament complet poate avea loc numai cu Energie Universala – asa cum vom vedea mai tarziu – care va indeparta tensiunea si va ridica vibratiile corpului, traducandu-se in refacerea minimumului de energie vitala ceruta de functionarea sanatoasa a corpului. Desi defectele genetice sau vulnerabilitatea corpului pot predispune la boala, in cele mai multe cazuri nu sunt singura cauza a bolii, ci doar daca sunt asociate cu un factor suplimentar, datorat „reactiei la stres”.

Ce este „reactia la stres” si cum conduce ea la boli majore ?
Noi infruntam evenimente stresante foarte des, sub forma perturbatiilor exterioare, ce pot crea reactii emotionale puternice (probleme de munca, financiare sau in familie, agitatie in trafic, pierderi ale fiintelor dragi, schimbari de resedinta, termene scadente, poluare, o proasta nutritie etc.) sau in cazuri extreme, traume fizice. Este foarte important sa ne dam seama ca daca un eveniment extern declanseaza stresul, nu el este cauza. Ceea ce determina aparitia stresului este perceptia noastra asupra perturbatiei, ca pe o „posibila amenintare”, urmata de o reactie emotionala puternica. Aceeasi perturbatie poate constitui un factor stresant pentru o persoana, dar nu si pentru alta, caci totul depinde de parerea, judecata, personalitatea si de reactia emotionala a individului. Sursa principala a stresului nu este mediul extern, este reactia noastra constienta sau subconstienta, la mediul extern. Stresul nu este produs de evenimentele exterioare, el este produs chiar de evenimentele interioare, de interpretarea si de reactia noastra. Este rau ca noi ne cream propriul stres, insa este bine ca putem sa lucram asupra lui, cu ajutorul energiei, astfel incat, fie sa nu mai apara, fie sa-l indepartam, daca cumva a aparut deja. in continuare ne vom referi la stres ca la o reactie, neglijand autoinducerea sa.

„Reactia la stres” este un eveniment psihosomatic in adevaratul sens al cuvantului, („psycho” inseamna „minte” si „soma” inseamna „corp”) conditionat de minte, care isi reflecta simptomele in corp. Evenimentele externe declanseaza in minte o reactie emotionala, ce devine interna sau se inmagazineaza ca o tensiune fizica (biologica) sau stres, in corp. Aici noi vedem cum psihologia si sistemul nostru biologic sunt legate in mod intim si nu pot fi excluse sau separate. Cercetarile stiintifice, nu conteaza cat de sofisticate sunt ele, daca se concentreaza numai asupra nivelului fizic (biologic), vor lucra mai degraba cu simptomele decat cu sursa. „Reactia la stres” este strans legata de reactia „lupta sau fugi”.

Reactia „lupta sau de fugi” este un fenomen biologic bine documentat, aparuta ca urmare a evolutiei si este prezenta atat la oameni cat si la animale, fiind de maxim ajutor atunci cand individul sta fata in fata cu primejdia (ca si cum ar sta in fata unui tigru). in terminologia comuna, creste adrenalina, aceasta reactie ajutand individul sa faca fata primejdiei intr-un timp minim. Evolutia asteapta de la individ ca el sa se protejeze de actiuni amenintatoare („sa lupte”) sau sa actioneze pentru a le evita („sa fuga”), in cel mai scurt timp posibil. Creierul primeste semnalul „primejdie” si trimite rapid mesaje in corp. In creier se elibereaza atunci o substanta numita factor corticotropin (CRF), care determina producerea hormonului corticotropina (ACTH)de catre glanda pituitara, glanda conducatoare a creierului, aflata chiar dedesubtul hipotalamusului, in creierul mijlociu. ACTH circula in sange si stimuleaza glandele suprarenale.

Glandele suprarenale se afla in partea de sus a fiecarui rinichi si elibereaza doi hormoni: adrenalina si cortizonul,care au doua efecte majore:
1. Circula in sange si ajung la fiecare celula din corp, fapt ce conduce la sporirea ritmului metabolismului general al celulei, pregatind-o pentru o activitate crescuta.
2. Asigura energia necesara unei activitati musculare sporite. Energia suplimentara este adusa de catre adrenalina – care imbunatateste respiratia (intra mai mult oxigen in organism) si creste pulsul si presiunea sangelui (este furnizat mai mult sange celulelor), si de catre cortizon – care determina ficatul sa elibereze glucoza si lipidele in sange.


Ca rezultat al acestei activitati rapide, corpul are mai multa glucoza si mai multe lipide – deci energie – si mai mult oxigen disponibil (pentru a arde „combustibilul”), in timp ce o cantitate mai mare de sange este impinsa in creier si in musculatura. Organismul este mai alert (oarecum excitat), cu tonusul muscular crescut (sub tensiune), cu alte cuvinte corpul se pregateste pentru a suporta activitatea musculara dificila, prin concentrarea tuturor resurselor sale interne catre amenintarea exterioara imediata. Daca problema poate fi rezolvata prin „lupta sau fugi”, solutia insasi previne stresul si functiile corpului incep sa se indrepte spre normalizare. Dupa ce inceteaza eliberarea adrenalinei, cortizonul este inca eliberat, pentru a stimula conversia glucidelor si a proteinelor in energie, ca astfel corpul sa aiba o cantitate suficienta de energie, dupa ce glucoza s-a epuizat. Aceasta da corpului o rezistenta suplimentara, pentru a compensa consecintele fiziologice ale reactiei „lupta sau fugi”. Mai tarziu, inceteaza si eliberarea cortizonului, echilibrul fiind restabilit.

Astfel reactia „lupta sau fugi” apare a fi benefica, ea alerteaza organismul si ii furnizeaza o putere suplimentara; dupa o reactie scurta si cateva faze de rezistenta, toate functiile corpului se reintorc la normal. Cand individul nu poate lucra eficient cu perturbatia prin „lupta sau fugi”, el ramane neputincios. Nefiind in stare sa fuga de perturbatie sau sa o elimine, individul continua sa fie expus tulburarilor, reactiile sale emotionale se transforma in emotii negative, iar emotiile negative creeaza neliniste in corp, ce necesita a fi eliberata. Negasind un canal disponibil, emotiile negative nu pot fi eliminate si atunci individul este nevoit sa lucreze atat cu perturbatia, cat si cu emotiile proprii, dar neputand face fata celor doua solicitari, devine neajutorat fizic si emotional. Neajutorarea fizica ii tine corpul (sau anumite parti) incordat (sub tensiune), asa cum a fost declansat in faza „lupta sau fugi”. Individul este gata sa actioneze, dar fara o solutie, el nu izbuteste si isi pastreaza automat incordarea, in timp ce slabiciunea sa emotionala mentine corpul excitat (in panica). Deci, sistemul este activat atat fizic cat si emotional, intr-un timp acceptabil, insa emotiile negative asociate cu tensiunea din partile corpului, creeaza o conditionare intre emotie si incordare, numita interiorizarea emotiilor.

Atat timp cat emotiile negative sunt prezente si tensiunea asociata va fi prezenta. Interiorizarea emotiilor este cea mai primitiva, dar si principala reactie a unui organism expus la stres acut sau cronic si se dezvolta pe diverse grade si nivele. De observat este ca, emotiile negative declansate prin perturbatii externe, sunt cauzate de o reactie interna. Individul nu poate evita emotiile negative si sfarseste prin a le pastra in interiorul sau, ca si tensiunea asociata lor. Nefiind eliminate, ele se blocheaza si au consecinte periculoase. Aceasta este „reactia la stres”.

Raspunsul la stres este intotdeauna extern, neobisnuit si prelungit. Excitatia continua ca si incercarea corpului de a crea un echilibru, consuma energia vitala (combustibilul de rezerva) conducand la o stare de epuizare si sistemul fiziologic incepe sa cada. Daca nu este nici o schimbare in bine, stresul rezultat in sistemele fiziologice, tensiunea si lipsa de energie vitala, conduc la boli majore si fatale. In acest punct, „reactia la stres” nu este mai lunga decat raspunsul „lupta sau fugi”, dar este o reactie periculoasa. Observam ca in timp ce raspunsul „lupta sau fugi” este indus din afara, „reactia la stres” este indusa intern. In „lupta sau fugi” individul incearca sa scape de perturbatie (incercand sa o elimine), in timp ce „reactia la stres” este in primul rand atitudinea sa fata de emotiile negative, pe care trebuie sa le elimine si este incapabil sa o faca, interiorizandu-le. Aceasta este o stare a autodistrugerii. „Reactia la stres” este asociata cu perioade lungi de excitatie a organismului. intregul corp sau anumite parti din el, sunt tensionate si excitate. Datorita excitarii prelungite, cortizonul continua sa fie produs dincolo de faza de rezistenta dorita. Constant este utilizat mai mult combustibil (lipide si glucide). In mod suplimentar, cortizonul se ataseaza direct de receptori, in limfocite (celule ale sistemului imunitar) si conduce la afectarea functionarii lor, slabind sistemul imunitar. Mai mult, cortizonul interfereaza cu serotonina (un neurotransmitator) in creier si aduce depresie si neliniste. Sunt implicate si alte parti ale sistemului endocrin si cu cat excitatia organismului continua si hormonii incep sa se epuizeze, mintea incepe sa fie superactivata (sau epuizata sau deprimata), iar muschii devin mai incordati.

Pe scurt, „reactia la stres” pe termen lung, goleste de energie corpul, reduce imunitatea, secatuieste sistemul endocrin si inabusa functionarea neurotransmitatorilor in creier. Rezultatul este oboseala si depresia, dar asta nu se opreste aici. „Reactia la stres” slabeste functionarea organelor vitale, din cauza saracirii lor in vitamine hidrosolubile (inclusiv vitamina C si B) si minerale esentiale, cum ar fi ionii de magneziu si de potasiu. Cand celulele corpului pierd potasiu, ele functioneaza mai putin eficient si chiar mor. „Reactia la stres” suprasolicita inima si vasele de sange, conducand la slabirea functionarii lor si in cele din urma epuizeaza glandele suprarenale si productia lor de cortizon. Cand aceasta se intampla, celulele corpului nu mai primesc suficient combustibil din glucoza (conditie cunoscuta ca hipoglicemie), lipide si proteine.

Cel mai important este faptul ca „reactia la stres” implica interiorizarea emotiilor negative prin tensionarea anumitelor parti ale corpului. Prin repetitie, aceasta stare devine o conditionare intre emotiile negative si tensiunea din partile corespunzatoare. Tensiunea continua sa fie declansata (in mod subconstient) si este simtita prin emotie, chiar atunci cand perturbatia nu mai exista demult, deoarece persista inca gandul existentei sale (aceasta conditionare este denumita de obicei interiorizarea emotiilor si se simte chiar in stomac).
Tensiunea extrema in partile corpului le secatuieste de energie vitala, caci este folosita o cantitate considerabila de combustibil, pentru a mentine tensiunea constanta. Cand energia vitala este folosita pentru a mentine incordarea, prea putin din ea ramane pentru a asigura functionarea vitala a corpului (a membrului sau organului), deci celulele incep sa moara si boala apare in acea parte a corpului.
Asa cum am vazut, in „reactia la stres” stresul emotional precede stresul fiziologic si aceasta se traduce asupra organului tinta, printr-o eventuala boala (exemplul clasic este ulcerul). „Reactia la stres” este raspunsul primar al individului, din cauza ca este direct legat de reactia „lupta sau fugi”. in alte cazuri, „reactia la stres” (pe care o putem numi si interiorizarea emotiilor negative) poate fi urmata de mecanismul de autoaparare fiziologica. Cele mai multe dintre aceste mecanisme, pe termen lung sunt autodistructive si conduc la disfunctii fiziologice – tipul disfunctiei este determinat de tipul mecanismului de autoaparare. De exemplu, deplasarea gandurilor negative (perturbatia) conditionate de emotiile negative, catre un alt gand sau actiune asociata, creeaza un cerc vicios in minte si duce la o dezordine obsesiva si compulsiva.

Astfel „reactia la stres” cheltuieste energia vitala („Chi” sau „Prana”) a acelei parti a corpului aflata sub tensiune, astfel incat energia vitala pentru acel organ sau sistem („E”) scade sub pragul minim cerut („Emin”), ceea ce va determina reducerea vibratiilor. Sistemul va inceta sa functioneze in mod sanatos. Acesta este cauza primara a celor mai multe boli (pana la 90%). Majoritatea bolilor sunt produse de „reactia la stres”, din cauza implicatiilor legate de reducerea imunitatii. Reducerea imunitatii face corpul mai susceptibil la orice boala, incepand cu raceala si gripa, pana la cancer. De exemplu, incidenta bolilor grave, inclusiv cancerul, este semnificativ mai mare in randul celor ce au suferit decesul partenerului in anul precedent.

De ce este „reactia la stres”
atat de puternica in crearea bolilor ?

Este necesar sa amintim ca toate disfunctiile fizice si mentale sunt in esenta, dezechilibre energetice, deoarece corpul uman este in esenta un corp energetic, ce pare material (solid), numai simturilor noastre. in timp ce disfunctiile fizice se datoreaza pierderii energiei vitale, in diverse parti (sisteme sau organe) ale corpului, disfunctiile mentale se datoreaza pierderii energiei vitale in creier (minte).


Pierderea energiei vitale slabeste sistemul si conduce la boli.
Energia subtila a Campului de Energie Universala ce inconjoara corpul in mod continuu, ii furnizeaza Energia Universala, astfel ca energia vitala a organelor este deasupra nivelului cerut de o functionare sanatoasa a acestora (nu se ia in considerare contributia factorilor genetici, aerului si hranei). intrebarea fundamentala este: „Ce determina energia vitala sa cada sub nivelul critic ?” Raspunsul este: „reactia la stres”, deoarece ea loveste direct in sistemul energetic al corpului. Reducand combustibilul (glucidele, lipidele, proteinele), imunitatea si resursele endocrine (hormonale) ale corpului, „reactia la stres” coboara energia vitala a anumitor organe, sub punctul critic. Ca raspuns, vibratiile acelor organe se reduc. De observat este ca individul – campul – continua sa primeasca cantitatea normala de Energie Universala de la Campul de Energie Universala, dar acest lucru nu mai este suficient. „Reactia la stres” consuma din energia vitala, in principal din cauza faptului ca este asociat cu tensiunea din anumite sisteme. Efectele tensiunii nu trebuie subestimate. A mentine un organ sau un membru incordat continuu (ca si cum ar fi blocat), necesita un consum urias de energie vitala. Energia vitala necesara pentru functionarea celulelor organului, sfarseste prin a fi folosita pentru mentinerea incordarii, deci este canalizata spre un scop gresit, astfel ca tensiunea este cea care diminueaza energia vitala in organul pe care il „captureaza”.

„Reactia la stres” este sursa primara si fundamentala a disfunctiilor, pentru ca este asociata cu raspunsul „lupta sau fugi”. Asa cum stim, raspunsul „lupta sau fugi” este un mecanism primitiv de aparare, dezvoltat pe parcursul evolutiei. Totusi, orice individ care reactioneaza la perturbatie externa – mai degraba intuitiv sau uneori subconstient – cu emotii negative, poate sfarsi prin a fi blocat in reactia „lupta sau fugi”, in mod permanent, cazand astfel in capcana „reactiei la stres”. Aceasta este o reactie emotionala interioara a individului (asociata cu neajutorarea in fata unei situatii), care creeaza tensiunea conditionata, asociata „reactiei la stres”, astfel incat „reactia la stres” si tensiunea sunt autocreate. In esenta, „reactia la stres” este autodistructiva si (in mod subconstient) sinucigasa. Ea are ca scop sa epuizeze si sa termine sistemul pe care l-a tintit. Energia vitala aduce viata, in timp ce „reactia la stres” indeparteaza viata si doreste sa aduca moarte. Disfunctia datorata stresului este izvorul sau cauza principala si comuna a tuturor bolilor, deoarece ea saraceste energia vitala si imunitatea, astfel incat corpul devine vulnerabil la boli. Corpul nostru, fiind un corp energetic, este mult mai susceptibil la „reactia la stres”, decat la orice alta amenintare.

Energia vitala este cea care mentine corpul sanatos si departe de boala.
„Reactia la stres” anihileaza aceasta stare, indepartand fundatia vitala, pe care corpul nostru este construit. In timp ce „reactia la stres” este cauza principala a pierderii sanatatii corpului (conditia stabila), orice alte boli sunt mai degraba simptome (consecinte secundare) ale acestei conditii primare, instabile. Astfel, orice tratament efectuat pentru eliminarea unei boli specifice, este indreptat NUMAI spre eliminarea simptomelor, dar vindecarea poate veni numai daca tratamentul este indreptat spre indepartarea „reactiei la stres”. Atat timp cat reactia la stres este prezenta, un simptom (boala) va fi inlocuit cu altul. Pentru acest motiv, tehnicile de vindecare (cele mai multe ce lucreaza cu energie), indeparteaza sau previn „reactia la stres” si ele pot fi considerate cele mai dorite de medicina preventiva. Tratamentele ce implica medicatia, dovedesc de cele mai multe ori ineficienta medicinii simptomatice. Observam ca odata ce „reactia la stres” este indepartata, energia vitala se intoarce la normal si toate simptomele dispar. Odata ce „reactia la stres“ se cronicizeaza, boala (sau simptomul) conduce la o reactie de durata ce determina ca acea parte a corpului sa ramana incordata. Pur si simplu, in timp ce acest organ sau combinatie de organe (care sunt sub tensiune) pierde energia vitala din cauza incordarii, alte parti ale corpului trebuie sa faca fata prin energia lor, la mentinerea in organism a unei stari functionale sanatoase.

Corpul este un mecanism ce isi mentine functionarea vitala datorita lucrului colectiv al sistemelor sale, caci un dezechilibru intr-o parte va afecta alte parti sau intregul corp.
Din fericire, „reactia la stres” poate fi evitata sau indepartata si toate bolile pot fi vindecate, inclusiv cele ascunse, legate de imunitate. Capacitatea fiintei umane de a invinge boala este remarcabila. A vindeca o boala datorata tensiunii interne si emotiilor negative asociate, necesita de fapt, eliberarea acestora. Daca numai o tensiune este eliberata si emotiile negative continua, ele conduc la formarea unei noi tensiuni interne, subconstientul fiind conditionat de cele doua. Pentru a vindeca orice boala, este necesar asadar sa eliminam „reactia la stres” si tensiunile asociate.

Ce trebuie facut pentru a indeparta „reactia la stres”
si care este rolul tratamentelor cu Energie Universala ?

Cea mai buna solutie este desigur sa nu angajezi „reactia la stres” cand esti pus in fata perturbatiilor emotionale, aducandu-ti aminte ca „reactia la stres” se autoinduce. Cu siguranta, aceasta nu este cea mai practica solutie, pentru ca in majoritatea cazurilor, cei mai multi indivizi se angajeaza sa raspunda la stres in mod subconstient, aceasta facand parte din felul lor de a fi. Din pacate, fiind bine conectata la raspunsul „lupta sau fugi”, „reactia la stres”, care este inascuta, este intarita in mod nefavorabil prin evolutie.

Cineva ar putea doar presupune ca evolutia nu a tinut seama de complexul de emotii al fiintelor foarte evoluate, care folosesc un sistem creat original pentru autoconservare pentru a se autodistruge. Numai putini oameni pot si stiu cum sa trateze si sa elimine emotiile, atunci cand fac fata unor conditii perturbatoare, pentru perioade mai lungi de timp, fara sa le interiorizeze in tensiune. Evitarea „reactiei la stres” poate veni dupa multi ani de psihoterapie sau prin intelepciunea spirituala ce va aduce intelegerea necesara, acceptarea si credinta intr-o singura fiinta adevarata si in „ceea ce este” si astfel „reactia la stres” nu va aparea niciodata. Intelepciunea spirituala previne „reactia la stres” in orice conditii.

Odata ce boala exista, vindecarea poate veni prin lucrul cu Energia Universala (sau pur si simplu lucrand cu energia), care va indeparta tensiunile asociate „reactiilor la stres” si disfunctiile simptomatice cauzate de o astfel de tensiune. Lucrul cu Energia Universala poate si va realiza aceasta, pentru ca are puterea sa creasca vibratiile sistemului afectat, printr-un aport suplimentar de energie vitala. Aceasta nu se poate intampla de la sine, pentru ca in timpul „reactiei la stres”, Energia Universala este adusa spontan de catre individ, din campul inconjurator, subtil – Campul de Energie Universala – insa este insuficienta pentru a inlocui energia vitala consumata de „reactia la stres”. Campul de Energie Universala, subtil, furnizeaza energia ce curge in mod egal in toate directiile in spatiu si de care beneficiaza si individul (campul), in conditii normale. Aceasta energie (energia vitala) este intr-o cantitate suficienta pentru functionarea sanatoasa a organismului, atat timp cat „reactia la stres”, epuizanta, nu s-a manifestat inca. Daca „reactia la stres” se manifesta, este necesara o cantitate suplimentara de energie vitala din campul inconjurator, pentru a contracara astfel energia pierduta. Aceste nivele superioare ale Energiei Universale pot fi recuperate numai din Campul de Energie Universala, prin intentii constiente (interventii) din partea individului sau mai bine ale terapeutului, care va canaliza (focaliza) Energia Universala spre zona afectata – in acest caz, zona bolnava si tensionata a pacientului.

Intentia sau interventia constienta este un instrument puternic, pentru ca el implica o prioritate si va permite ca Energia Universala, ce curge liber, sa se reverse predominant asupra individului, cu o densitate sporita. Aceasta este o urmare a legii ce stabileste ca energia merge acolo unde merge atentia. Prin urmare, energia vitala a organelor afectate se intoarce la normal prin cresterea vibratiilor asociate, care la randul lor vor inlatura tensiunea si „reactia la stres”.

Detaliile referitoare la accesarea si directionarea Energiei Universale, impreuna cu conceptele de chakre, vor fi explicate in profunzime pe parcursul mesajului. Un instrument FOARTE important pentru a restabili organismul dupa stres sau dupa alte boli, este respiratia adanca denumita si respiratia abdominala. Aceasta consta in umplerea, in timpul inspiratiei, a celor mai joase parti ale plamanilor, complet si in intregime, pe langa partile superioare. Cand respiratia abdominala este facuta constiincios, pentru a inlocui reflexul conditionat si foarte limitat al respiratiei superficiale si este utilizata in viata de zi cu zi, rezultatele vor fi cu adevarat miraculoase. Respiratia abdominala este cu adevarat vindecatoare si poate insoti lucrul cu energia. Ea trebuie sa devina un regim standard zilnic, un mod de viata. Respiratia abdominala profunda permite corpului sa stea departe de tensiune si de stres, pentru ca declanseaza miscarea si vibratia in corp, in locul imobilitatii si a tensiunii existente, creste afluxul de oxigen, contribuind la un aport mai mare de energie vitala, ajuta individul sa-si imbunatateasca constient respiratia, ca un frumos exemplu al legaturii intime dintre campul sau individual si cel subtil.

Persoana isi da seama ca prin fiecare respiratie primeste nu numai oxigen, ci este legata la o parte din Universul in permanenta schimbare, aceasta constientizare – Unitatea si Integralitatea – creste cantitatea de Energie Universala recapatata din campul inconjurator, conducand la acumularea energiei vitale in corp („Prana” sau „Chi”). Acesta este un mod natural si intens de canalizare (focalizare) a Energiei Universale, fara ajutorul unui terapeut sau vindecator. Toate acestea si implicatiile lor, vor fi dezbatute in detaliu, mai tarziu. Sfatul obisnuit „respira adanc ca sa faci fata agresiunii” este foarte adevarat, dar insuficient, pentru ca el trebuie urmat mereu, caci o noua stare poate fi capatata numai prin practica, respiratia abdominala devenind subconstienta si permanenta.

Ce este tratamentul cu Energie Universala si cum vindeca el bolile ?
Campul de Energie Universala este raspandit in intregul Univers si inconjoara corpul omenesc, interactioneaza cu corpul, care este si el un camp oscilant – campul individual. Totul este un singur mare camp si toate sunt interconectate. Interactiunea dintre Campul de Energie Universala si campul individual (persoana) rezulta intr-un schimb de energie intre cele doua campuri – energia fiind transferata de la Campul de Energie Universala la persoana, aceasta din cauza ca cel dintai are oscilatii mai inalte si o energie mai inalta, in timp ce campul persoanei are oscilatii si energii mai joase. Cand oscilatiile inalte ale Campului de Energie Universala interactioneaza cu oscilatiile joase ale campului persoanei, el ajuta la cresterea oscilatiilor persoanei – ceea ce este echivalent cu un transfer de energie. Acest transfer de energie este utilizat ca o parte fundamentala a energiei vitale necesara pentru viata si sanatatea persoanei.
In conditii normale (cand hrana si aerul primite de corp sunt acceptabile) Energia Universala, care in mod natural si spontan provine din Campul de Energie Universala, mentine corpul sanatos. Atunci cand corpul este supus stresului, tensiunea interna poate reduce energia vitala a anumitor sisteme ale sale, la un nivel inferior pragului critic si boala poate afecta aceste sisteme, in ciuda transferului neintrerupt de Energie Universala ce strabate corpul. De observat este faptul ca acest flux de energie este prezent fara nici un fel de interventie constienta.

In cazul in care tensiunea nu poate fi indepartata prin diverse metode traditionale (ceea ce se intampla in mod uzual), o cale eficienta de a indeparta tensiunea este cresterea fluxului de energie din Campul de Energie Universala, catre corp, prin interventie constienta. Numai cand acest lucru este realizat, energia vitala a sistemului corpului poate fi adusa inapoi la nivelul dorit, vibratiile corpului vor creste, revenind la normal, ceea ce va contrabalansa tensiunea. Vibratiile inseamna mobilitate in timp ce tensiunea inseamna imobilitate si mobilitatea va trata intotdeauna imobilitatea, indepartandu-se tensiunea si dand posibilitatea pacientului sa elimine stresul. Daca pacientul pastreaza in sine emotiile negative, este foarte posibil ca tensiunea sa revina. Este foarte important sa scapam de emotiile negative, ce sunt conditionate de tensiune. Acest lucru este cel mai bine realizat daca avem o baza spirituala adecvata, ce ne va aduce pacea si acceptarea si o mai mica implicare emotionala. Valul puternic al Energiei Universale, la fel de bine ca si energia vitala ce va fi disponibila pentru indepartarea tensiunilor, va da un surplus de energie corpului, pentru a imbunatati imunitatea, precum si refacerea celulelor si sistemului si ca urmare boala (simptome asociate cu tensiunea) va dispare.
Chestiunea care ramane este cum sa crestem fluxul de Energie Universala de la Campul de Energie Universala catre corp, la un nivel mai mare decat fluxul normal. In acest punct, rolul Constiintei – ca un mecanism foarte important – iese la iveala.


Sa definim mai intai Constiinta.
Constiinta individuala este facultatea Mintii, produsa de catre creier, ce permite perceperea starilor interioare (ganduri, sentimente, senzatii etc.) si a starilor exterioare (impulsuri provenind din mediu, asa cum sunt ele percepute de cele cinci simturi). Constiinta creeaza intentii, atentie (focalizare) si efecte aparente. Fara Constiinta, Universul este intr-o stare „de nediferentiere”, ce se aplica de asemenea si energiei – Energia Universala – pe care o contine. Energia curge fara a avea o directie preferentiala si are aceeasi intensitate in toate directiile. Totusi, Constiinta (mintea) poate face ca aceasta energie sa curga intr-o directie precisa, mai mult decat in alte directii, ea realizeaza aceasta in mod intentionat, prin concentrarea atentiei – energia merge acolo unde merge atentia. Cand aceasta se intampla, Energia Universala va curge catre locul indicat, cu o densitate a energiei mai mare decat inainte, ceea ce inseamna vibratii amplificate, aplicate in locul dorit.

Pe scurt
Cand un pacient sau un terapeut se concentreaza in mod voit catre punctul de contact dintre persoana si Campul de Energie Universala, atunci se intensifica fluxul de Energie Universala dintre Campul de Energie Universala si acea parte a corpului, asupra careia constiinta s-a focalizat inainte, va creste energia vitala a acelei parti a corpului, indepartandu-se astfel tensiunea si boala asociata. Transferul de energie se realizeaza cel mai bine atunci cand persoana care lucreaza (terapeutul sau persoana in cauza) simte sau vizualizeaza imagini ale fluxului intens de Energie Universala, catre locul ce necesita energie. O astfel de concentrare asupra Energiei Universale creeaza nivele ridicate ale fluxului de energie, in beneficiul pacientului, care nu ar fi fost altfel posibile inaintea interventiei constiente – exceptand practicile de autoconstientizare (cum ar fi anumite tehnici de respiratie).
Intensitatea fluxului de energie poate fi asimilata metaforic cu o furtuna. in conditii meteo normale, curentii de aer intalnesc pamantul cu o viteza, o forta si o intensitate redusa, dar in anumite conditii, cum ar fi in timpul unei furtuni, o fac avand o viteza, o forta si o intensitate uriasa.

Una dintre cele mai eficiente cai de a directiona Energie Universala, prin focalizarea gandului – este de a vizualiza (de a crea o imagine mentala) Campul de Energie Universala, normal invizibil, intrand in corp precum razele de lumina. Este ca si cum corpul ar respira nu aer, ci Campul de Energie Universala inconjurator si ar fi reincarcat si hranit cu energia acestuia.
Astfel tratamentul cu Energie Universala este o tehnica foarte eficienta, care nu numai ca trateaza bolile, dar le si previne, indepartand sursa. El indeparteaza tensiunea, crescand energia vitala si vibratiile partilor afectate. Tratamentul este realizat prin concentrarea constienta a terapeutului (care fie ca atinge zona afectata a pacientului, fie se concentreaza asupra ei de la distanta) directioneaza un nivel foarte intens al Energiei Universale spre partea bolnava a corpului. Odata ce tensiunea este indepartata si energia vitala s-a reintors la normal, boala asociata dispare, aducand astfel sanatatea.


Cum poate Constiinta (un produs al mintii) sa exercite controlul asupra Campului de Energie Universala ?
Aceasta este o intrebare binevenita, caci Campul de Energie Universala apare a fi in afara mintii, cu alte cuvinte intrebarea este: Cum poate mintea noastra influenta fluxul de Energie Universala catre corpul in nevoie, astfel ca energia sa devina mai mare ?
Raspunsul este neasteptat....Chiar daca Campul de Energie Universala pare ca fiind separat de persoana (care este un camp individual) nu este chiar asa. in primul rand, noi stim ca orice lucru din Univers este constituit dintr-un camp de Energie Universala. Individul este doar o intensificare a vibratiilor joase si dense ale acestuia, astfel ca ceea ce numim Camp de Energie Universala este mult mai subtil, cu vibratii mai inalte. Prin urmare, exista o stare de similitudine. Campul Universal subtil este raspandit peste tot, incluzand si campul individual, fiind cu acesta intr-o stare de intrepatrundere, dar aceste afirmatii nu explica de ce campul individual poate fi capabil sa influenteze campul subtil, in special daca ele se disting ca fiind doua entitati diferite, cu vibratii si energii diferite.


Cum poate individul sa forteze Campul subtil Universal sa curga mai intens in anumite directii ?
Raspunsul este surprinzator...Desi Campul de Energie Universala si campul individual par distincte, nu numai ca ele interactioneaza in cele trei dimensiuni ale spatiului nostru, dar in acelasi timp ele sunt total conectate „dincolo de Spatiu”, aceasta conectare fiind insa in afara perceptiei noastre tridimensionale. Constiinta persoanei poate influenta orice parte din Campul de Energie Universala, chiar parti foarte indepartate. Influenta este intr-un fel facuta de departe, foarte asemanatoare cu fenomenul telepatic, unde doua minti distincte sunt conectate fara o interventie fizica. Forta gandului canalizeaza direct Energia Universala spre pacient, ea calatoreste nu in spatiu (sau local) de la terapeut catre Campul de Energie Universala, ci in afara spatiului (nelocalizat), datorita faptului ca toate lucrurile sunt conectate intre ele in afara spatiului si se pot influenta unul pe altul, la orice distanta.


Fizicienii au acceptat in trecut, ca toate interactiunile in Univers sunt locale, cu alte cuvinte principiul cauza-efect (al cauzalitatii) lucreaza astfel: daca un obiect A influenteaza un obiect B, atunci aceasta influenta trebuie sa fie transmisa in si prin spatiu, fie prin contact, fie prin semnal, deci daca doua obiecte nu sunt conectate prin ceva, ele nu se influenteaza reciproc. Mai tarziu, in 1964, Bell a dovedit ca aceasta teorie era falsa. El a descoperit ca interactiunile intre doua entitati pot fi de asemenea nelocalizate (in afara Spatiului), deci doua entitati distincte si separate (sau obiecte), pot sa se influenteze una pe alta, iar mediul sau vehiculul ce transporta influenta nu trebuie sa calatoreasca in spatiu.
„Nelocalizarea” a fost considerata a fi cea mai importanta si mai senzationala descoperire din istoria fizicii. Aceasta teorema spune: doua entitati indepartate se pot influenta una pe alta intr-un asa mod, incat entitatea afectata culege efectul din interior, mai degraba decat din mediul extern. Deci, obiectul A trimite cauza – nu prin Spatiu – ci mai curand prin interiorul ei (metaforic vorbind) si obiectul B primeste efectul datorat acelei cauze, din interiorul ei, mai curand decat din exterior. Aceasta a lasat perplecsi fizicienii si continua sa-i nedumereasca pe unii, pana in zilele noastre. Teorema implica urmatorul fapt: chiar daca entitatile A si B par distincte si separate, in perceptia noastra tridimensionala, de fapt dincolo de spatiu ele sunt conectate si intr-o dimensiune inalta ele sunt UNUL sI ACELASI lucru. Totalitatea si Unicitatea permit unei entitati sa culeaga influentele alteia asupra ei, mai degraba intern decat extern.

Vom vedea mai departe ca aceasta teorema se aplica de asemenea la individ si la Campul de Energie Universala (amandoua campurile fiind „Superstring-uri” cu diverse vibratii). Amandoua campurile atat regiunile de vibratii inalte, cat si joase, ale Campului de Energie Universala – cu toate ca par a fi separate – ele sunt conectate nelocalizat. Chiar si o persoana si o parte foarte indepartata a Campului de Energie Universala sunt conectate, caci ele sunt in afara spatiului. Pe deasupra, ele sunt amandoua „unul si acelasi” intr-o inalta dimensiune Hiperspatiu – care este Sursa a tot, inclusiv spatiul nostru tridimensional, Campul (atat Universal cat si individual) si Timpul.
Constiinta acceseaza intotdeauna Energia Universala nelocalizat (in afara Spatiului), chiar daca ea poate trimite energie local (in Spatiu), catre organul afectat, prin chakre, asa cum vom vedea mai tarziu.

Ce sunt chakrele?
Care este rolul lor in tratamentul cu Energie Universala ?
Chakrele sunt puncte in corp, unde Energia universala este transferata de Campul Universal inconjurator, subtil, catre campul individual, mult mai dens, care este persoana. Deci, chakrele sunt puncte de contact intre Campul de Energie Universala si individ, prin care Energia Universala este transferata si apoi distribuita organelor asociate din corp. Prin definitie, orice punct de pe corp si din interiorul corpului este o chakra, deoarece fiecare punct din corp (o chakra) receptioneaza in mod spontan Energia Universala, direct de la Campul de Energie Universala subtil. Orice punct din corp poate sa receptioneze nivele intense de Energie Universala, provenind de la acelasi camp, prin interventie constienta – cum ar fi in tratamentul cu Energie Universala, deci exista un numar infinit de chakre.

Chakrele pot fi considerate „transformatoare de energie”, pentru ca ele transforma Energia Universala receptionata in energie vitala, ce este utilizata pentru functiile vitale ale corpului si pentru mentinerea sanatatii. Din infinitatea de chakre, sapte sunt „chakre majore”, acestea fiind aliniate si paralele cu coloana vertebrala – pe o linie verticala ascendenta, de la baza coloanei vertebrale pana la cap; ele sunt localizate pe piele, pe partea din spate a corpului, mai putin C6 si C7.
Localizarea exacta a chakrelor majore este urmatoarea:

C1 – (chakra Radacinii) – baza coloanei vertebrale – perineu
C2 – (chakra Sacrala) – intre buric si C1, dar pe partea din spate a corpului
C3 – (chakra Plexului Solar) – in spatele buricului
C4 – (chakra Inimii) – in centrul pieptului, dar pe partea din spate
C5 – (chakra Gatului) – la baza gatului
C6 – (chakra celui de Al Treilea Ochi) – in mijlocul fruntii, deasupra sprancenelor
C7 – (chakra Coroanei) – in varful capului

Toate aceste sapte chakre sunt pozitionate in puncte foarte importante, deoarece ele sunt in imediata apropiere a organelor majore, muschilor, glandelor sau plexurilor nervoase (retele nervoase). Fiecare chakra majora este foarte aproape de o regiune specifica din maduva spinarii, unde maduva spinarii se conecteaza prin plexurile nervoase asociate, la organele interne vitale si muschi. Fiecare chakra majora este si foarte aproape de glandele vitale (sistemul endocrin). Pentru a intelege rolul important al acestor chakre, trebuie sa intelegem pentru inceput, anatomia si reactiile fiziologice prin care tensiunile din corp se manifesta in timpul „reactiei la stres”.

Sistemul nostru nervos contine doua sectiuni primare: sistemul nervos central si sistemul nervos periferic.Sistemul nervos central este alcatuit din creier si maduva spinarii in timp ce sistemul nervos periferic este constituit din nervi care pleaca de la maduva spinarii catre diferitele regiuni ale corpului, cum ar fi organe, glande, muschi, piele etc.
Sistemul nervos periferic este constituit tot din doua parti: sistemul somatic, care asigura controlul voluntar al muschilor scheletului, in principal pentru a realiza miscarea corpului si sistemul vegetativ, care asigura actiunile involuntare (cum ar fi controlul inimii, stomacului etc.) si controlul involuntar al organelor musculare, cum ar fi muschiul cardiac.
Sistemul vegetativ este divizat si el in doua parti : simpatic si parasimpatic. Sistemul simpatic pregateste organismul pentru „lupta sau fugi” (excitatie si activare), in timp ce sistemul parasimpatic relaxeaza corpul dupa o urgenta si pentru somn (inhibitie si odihna). Cand o persoana se afla in fata unei perturbatii externe, imediat ce perturbatia este sesizata de creier, acesta trimite impulsuri prin sistemul nervos central la sistemul nervos periferic, in special la partea simpatica a sistemului vegetativ.
In acelasi timp, glanda pituitara din creier elibereaza ACTH, care determina producerea de adrenalina si cortizon, de catre glandele suprarenale. Acestea, impreuna cu sistemul nervos simpatic, determina cresterea pulsului si presiunii sangelui. Deoarece sistemul nervos simpatic este conectat cu fibrele musculare, are loc contractia involuntara a muschilor (muschii organelor) prin trimiterea de impulsuri electrice. Musculatura neteda este cea care alcatuieste muschii ce actioneaza organele interne – cum ar fi plamanii (respiratia), inima (circulatia), stomacul, intestinele (digestia) etc.
In acelasi timp, sistemul voluntar tensioneaza anumiti muschi (muschii scheletului, ai membrelor, abdominali, ai pieptului etc.), pentru un tonus muscular ridicat.

Ca rezultat al acestor activitati, in timpul raspunsului „lupta sau fugi” corpul este intr-o stare de excitatie – cu sangele circuland mai rapid, alimentat cu mai multa energie si intra in alerta, iar muschii se tensioneaza (atat intern cat si extern). Cand individul nu poate actiona asupra perturbatiei in mod eficient el se blocheaza in „lupta sau fugi”, producandu-se astfel „reactia la stres”. Adrenalina – mai putin – dar mai ales cortizonul, continua sa fie produse de catre glandele suprarenale. Atat glanda pituitara, (producatoare de ACTH), cat si glandele suprarenale, se epuizeaza in timp. Sistemul nervos vegetativ simpatic ramane activ, mentinand muschii organelor interne incordati. Intregul sistemul endocrin din corp este implicat (datorita altor hormoni produsi de creier) in saracirea secretiei hormonale si sistemul imunitar este slabit. Cu cat mai lung sau mai acut este raspunsul la stres, cu atat mai serioase sunt consecintele: reducerea imunitatii, un sistem simpatic supraactivat, un sistem endocrin superactiv, mai multa tensiune in muschii organelor interne si chiar mai multa incordare in unii muschi externi.

Tensiunea din muschii organelor mentine organele sub tensiune, care se traduce in reducerea energiei vitale si a vibratiilor, conducand la imbolnavirea corpului.
Cand tensiunea este eliberata, energia vitala a organului incepe sa se intoarca la normal, deci sursa celor mai multe boli – tensiunea – este indepartata. Energia vitala care ajunge la organele interne, ajuta sa se refaca tesutul celulelor afectat de bolile simptomatice, mai mult ea merge la glande, le reface si aduce hormonii la nivelul normal. Pana cand tensiunea este eliberata si nivelul hormonilor se intoarce la normal, corpul este inca intr-o stare de excitatie, pe care o paraseste, intrand in starea de relaxare. incepe sa inceteze producerea cortizonului, iar consecinta acestui fapt este restabilirea imunitatii sistemului. Atat glanda pituitara cat si glandele suprarenale incep sa se refaca, pana cand productia de ACTH, adrenalina si cortizon se opreste. In sfarsit, daca s-a indus voluntar o alta tensiune in muschii scheletici ai corpului, si aceasta se elibereaza, deci corpul este sanatos si vindecat atat timp cat persoana nu reactioneaza iar la stres, fapt ce poate conduce din nou la starea anterioara.

Cand sunt folosite chakrele ?
Fiecare punct din corp este o chakra, asa cum a fost definit mai inainte. Chakrele sunt folosite ori de cate ori se utilizeaza Tehnica cu Energie Universala. Terapeutul poate dirija de la distanta Energia Universala, de la Campul de Energie Universala inconjurator, catre orice punct al corpului sau din interiorul acestuia (catre zona bolnava), cu puterea gandului (sau a Constiintei).


In acest caz, nu este nevoie sa fie utilizate cele sapte chakre majore, insa acest lucru necesita un nivel avansat al concentrarii sau vizualizarea ori simtirea organului intern afectat al pacientului, ceea ce nu este foarte simplu pentru un terapeut incepator.

Pentru a creste eficienta si succesul vindecarii, in timpul tratamentului local sunt folosite cel mai adesea, cele sapte chakre majore. Terapeutul pune mainile sale pe chakrele majore, corespunzatoare problemelor pacientului si directioneaza Energie Universala, prin focalizare voita. Energia primita de catre corpul bolnav, prin chakre, va reduce hiperactivitatea nervilor simpatici ce tin muschii organelor tensionati, crescand vibratiile (energia vitala) muschilor organelor interne, tensionati mai inainte. Cele doua efecte ajuta la indepartarea tensiunii existente si la regasirea vitalitatii si sanatatii, tratandu-se astfel atat cauza cat si simptomele. In timpul tratamentului local, daca este necesar, mainile pot fi plasate si pe alte parti ale corpului, ca un supliment al chakrelor, intarind astfel efectul tratamentului. Daca boala implica membrele sau dureri in muschii scheletului – cum ar fi muschii spatelui – atunci sursa bolii este foarte probabil sa fie tensiunea din muschii striati,care au fost contractati de catre sistemul nervos somatic (voluntar). In acest caz tratamentul poate fi realizat prin chakrele majore, la fel de bine ca si local, asupra zonelor afectate.

Cele sapte chakre majore pot fi utilizate si in timpul tratamentului la distanta, daca locul exact al organului bolnav nu poate fi vizualizat sau simtit, pentru a dirija spre el fluxul de Energie Universala. In acest caz, terapeutul vizualizeaza sau simte chakrele majore, corespunzatoare bolii pacientului si directioneaza Energie Universala, la distanta, cu ajutorul atentiei focalizate. Desi energia Universala este accesata nelocalizat (in afara Spatiului), de aceasta data ea este dirijata sa curga in Spatiu (localizat), de la chakra la maduva spinarii si de aici catre sistemul nervos asociat muschiului, organului sau glandei. Astfel devine clar acum de ce directionarea energiei catre chakrele majore este o cale mai eficienta decat dirijarea catre regiunea respectiva din interiorul corpului, pentru ca nu numai organul si muschii sai primesc energie vitala, dar si sistemul nervos simpatic si glandele asociate.
In concluzie, observam ca fiecare punct din corp fiind o chakra, primeste Energie Universala de la Campul de Energie Universala inconjurator, in mod direct, spontan si continuu, fara a fi nevoie de ajutorul unei interventii constiente sau fara ajutorul chakrelor majore. In timpul tratamentului cu Energie Universala, nivelul energiei primite de corp este mult mai mare si mai intens decat in mod natural. Acest lucru este necesar deoarece fluxul spontan de Energie Universala nu mai este suficient pentru a mentine energia vitala a organelor la nivelul cerut de functionarea lor sanatoasa, pentru ca energia vitala este folosita in scopul reducerii tensiunilor.


De ce, in general, chakrele sunt inchise si cum pot fi ele deschise ?
O chakra majora se spune ca este „inchisa” daca exista o tensiune suplimentara, localizata pe traseul fiziologic dintre chakra si organul corespunzator bolnav. In timpul tratamentului cu Energie Universala, aceasta este dirijata catre chakre si de aici este de asteptat ca energia sa intalneasca organul bolnav, pentru a indeparta tensiunea asociata, din muschii acestuia. Totusi, daca exista o tensiune suplimentara in corp, localizata intre chakre si organul asociat, atunci pentru inceput trebuie sa fie eliminata aceasta tensiune, caci altfel energia vitala nu va mai intalni organul si va fi consumata de tensiunea intermediara, localizata pe acest traseu. Deschiderea chakrelor se refera la indepartarea tensiunilor intermediare din corp, aflate intre chakre si organele si glandele asociate. Aceasta este obtinuta dirijand Energia Universala, la inceput catre chakre, un anumit timp, indepartandu-se intai tensiunea intermediara, inainte ca orice alta energie sa fie dirijata catre organul afectat si astfel se indeparteaza tensiunea primara.

„Deschiderea chakrelor” este o cale preliminara a tratamentului energetic, care ne asigura ca traseul de la chakra majora catre organul bolnav este liber de obstacole (tensiuni), astfel organul, muschii sai si glandele pot eventual beneficia de toata energia vitala primita de aceasta chakra. Totusi, deschiderea unei anumite chakre nu are ca singur scop indepartarea unui obstacol aflat intre chakra si organe, ea vindeca si acea parte a corpului aflata pe traseul dintre chakra si organ sau glanda, indepartand din acel loc tensiunea. Se spune despre o chakra ca este „inchisa”anterior tratamentului cu Energie Universala – pentru ca este de asteptat sa existe diferite nivele de tensiune in unele parti ale corpului. Unii oameni isi interiorizeaza emotiile, mai ales in zona stomacului (plexul solar) si acolo vor exista tensiuni la nivele ridicate, dar nu inseamna ca nu pot exista tensiuni si in alte parti, precum in alte organe si parti ale corpului, inclusiv spate, coloana vertebrala, piept, organe sexuale etc. Prin urmare, tratamentul cu Energie Universala poate fi la fel de bine folosit chiar si cand nu exista aparent nici o boala in corp, pentru a elibera tensiunile acumulate, iar bolile nu vor mai aparea. Aceasta este medicina preventiva.

Odata ce chakrele sunt deschise, se pot inchide ele din nou ?
Eliberarea tensiunii de pe traseul dintre organele corpului, ca un rezultat al deschiderii chakrelor, nu garanteaza niciodata ca aceste locuri vor fi intotdeauna libere de tensiune. Dupa deschiderea chakrelor, daca persoana continua sa reactioneze la perturbatiile exterioare, cu emotii negative prelungite si isi pastreaza emotiile intr-un astfel de mod incat nu poate sa le elibereze, atunci conditionarea dintre emotiile interne existente si tensiunile asociate in corp continua si vor crea si mai multa tensiune, deci nu numai ca chakrele se pot inchide, dar si organul vindecat se poate imbolnavi din nou. Ca parte a medicinii alternative, este necesara atat folosirea Tehnicii Energiei Universale, dar se impune si/sau existenta unei baze spirituale, ce va preveni implicarea emotionala a individului, astfel incat tensiunea se va produce mai rar sau deloc.

Poate o persoana sa se vindece singura sau este intotdeauna necesar un terapeut ?
Un terapeut extern nu este neaparat necesar, dar este fi de preferat. Pacientul poate fi intotdeauna propriul sau vindecator, totusi la un moment dat, daca pacientului ii lipseste puterea si conditia de a focaliza si dirija Energia Universala, atunci un terapeut extern poate face aceasta treaba in timp ce pacientul se relaxeaza. Daca pacientul nu sufera de o oboseala extrema, el poate folosi atunci singur tratamentul cu Energie Universala, atunci cand nu are la dispozitie un terapeut.
Concentrarea pe directionarea Energiei Universale (cu alte cuvinte, a fi un terapeut) pentru altcineva, conduce la pierderea unei anumite energii vitale a terapeutului, din cauza efortului implicat in concentrare, dar aceasta nu este semnificativa si nu conduce la o stare critica decat atunci cand Energia Universala receptionata spontan de terapeut nu este suficienta. Prea multa terapie asupra altora poate epuiza terapeutul, daca el nu se reincarca din cand in cand, insa el poate utiliza respiratia abdominala in timpul sedintei de tratament, reimprospatandu-si astfel energia vitala proprie, consumata in timpul concentrarii atentiei. Cand un terapeut vindeca un pacient cu Energie Universala, aceasta nu vine de la terapeut, ci din Campul de Energie Universala, inconjurator, atat timp cat terapeutul nu gandeste altfel. Prin urmare, in conditii normale, energia vitala pe care o poate pierde in timpul sedintei de tratament se datoreaza numai efortului de concentrare, iar pierderea poate fi redusa printr-o stare de liniste (credinta), ce trebuie sa insoteasca concentrarea. Daca pacientul este propriul sau terapeut, atunci poate folosi tratamentul local asupra lui insusi sau tratamentul la distanta. In acest caz „la distanta” inseamna puterea gandului, concentrarea, mai degraba decat atingerea. Daca el utilizeaza tratamentul local in completare, punctele de pe partea din fata a corpului, ce corespund chakrelor majore dorsale, trebuie sa fie localizate, pentru ca eficienta sa fie sporita. Mainile servesc numai ca ajutoare, in focalizarea asupra zonelor bolnave, iar in ambele cazuri (local sau la distanta), pacientul va directiona niveluri intense ale Energiei Universale, prin folosirea concentrarii, de la Campul de Energie Universala, subtil, spre zona afectata.

Ce semnifica vibratiile si senzatiile simtite in Corp in timpul tratamentului cu Energie Universala ?
Tu simti Adevarata Ta Fiinta...Tu esti un Camp Universal, individualizat si intensificat, care vibreaza constant si aceste vibratii sunt ceea ce esti tu in realitate si ceea ce tu simti. In plus, nivelele intense de Energie Universala ce vin spre corpul tau din Campul Universal inconjurator, in timpul tratamentului vor creste vibratiile tale si chiar, constientizarea senzatiilor si vibratiilor tale interioare va creste.

Corpul tau pare solid numai simturilor tale. In realitate, inainte de toate, tu esti corp energetic – un camp oscilant individual – parte intima a Campului de Energie Universala. Tu, ca un camp individual, nu esti numai o parte a uriasului Camp Universal, tu esti de asemenea conectat cu El si cu fiecare parte a Lui, in plus, Tu esti chiar unul si acelasi lucru cu Campul Universal din Hiperspatiu – asa cum vom vedea mai departe. Tot ce exista este Sursa si Tu apari ca fiind o parte a acesteia, dar in esenta Tu esti Aceea. Este cu adevarat minunat sa cunosti si sa intelegi unicitatea Adevaratei Fiinte, cum Ea vibreaza si pulseaza cu energie oscilanta – ca o stea stralucitoare in Univers.

Poate tratamentul cu Energie Universala sa incetineasca procesul de imbatranire ?
Imbatranirea este un proces al organismelor vii, ce se produce datorita unei pierderi gradate si continue a nivelului energiei vitale, la nivel celular, pe parcursul ciclului vietii. Un factor, precum „reactia la stres” accelereaza imbatranirea, deoarece in acest caz energia vitala este mult mai rapid epuizata, decat in mod normal. Pe de alta parte, din cauza ca tratamentul cu Energie Universala implica un flux cu nivele foarte ridicate de Energie Universala, sub forma energiei vitale a corpului, o astfel de energie va invinge procesul de imbatranire cat de mult este posibil, insa nu-l va putea opri complet, datorita „principiului entropiei”, aflat la baza imbatranirii.

„Entropia” este un principiu in fizica, care priveste in special, ramura numita Termodinamica. „Entropia” este o masura a gradului de dezordine, intr-o substanta sau intr-un sistem. Principiul al doilea al termodinamicii enunta :”Entropia unui sistem va creste intotdeauna“. Aceasta inseamna ca desi energia se conserva intotdeauna in timp, un sistem isi va disipa energia sub forma de caldura si astfel va pierde o parte din ea in mediu. Cand sistemul are mai putina energie, el devine mai putin organizat, deci mai putin ordonat si astfel entropia sa a crescut. Astfel are loc un proces ireversibil, pentru ca o pierdere de caldura corespunde unei pierderi de energie, ce niciodata nu va putea fi reintoarsa intr-un lucru organizat. In cazul corpului uman avem de a face cu un inalt nivel de organizare si ordonare, atat la nivel celular, cat si subcelular. Constituentii microscopici ai celulelor sunt astfel organizati incat interactiile chimice in interiorul celulelor si intre celule se desfasoara corespunzator, pentru functionarea vitala a intregului organism.

O astfel de organizare este realizata cu ajutorul unei parti a energiei vitale ce corespunde codului genetic al corpului. Cand celulele corpului, de-lungul anilor, pierd din energia lor, ele devin in mod gradat mai putin organizate si ordonate, ceea ce reprezinta insusi procesul de imbatranire. Dupa moarte, o astfel de dezordine se accelereaza mai mult ca oricand, conducand la dezintegrarea si decaderea corpului. Chiar daca fluxurile intense de Energie Universala, directionate catre corp, vor creste energia vitala, ele nu vor sa cresterea entropiei (cresterea dezordinii) corpului. Aceasta din cauza ca Energia Universala subtila intrata poate folosi ca energie vitala in interactiile chimice din interiorul celulelor si intre celule, prin aceasta incetinind procesul de imbatranire, insa ea nu poate tine sistemul ordonat (fara imbatranire) pe vesnicie, din cauza pierderii caldurii. Energia vitala implicata in organizarea corpului este asociata numai cu codul genetic adus la nastere de catre Campul Jos – LF si care nu poate fi reimprospatat prin fluxul de energie externa.

Care sunt alte tehnici de lucru cu Energie ?
Energia Universala este principala energie din Univers. Toate celelalte energii, cum ar fi energia electromagnetica, energia atomica, energia vitala in corp sau altele, sunt diferite forme ale Ei. Tehnica tratamentului cu Energie Universala, descrisa mai inainte, face apel la Energia Universala, in mod explicit (direct). Exista si alte tehnici ce folosesc Energia Universala, implicit, dar toate acestea au ceva in comun: ele folosesc diferite nivele ale Energiei Universale, impreuna cu o combinatie de respiratii si miscari.Sa numim cateva: Qi Quong, T’ai Chi, Reiki, Acupunctura, Yoga, Exercitiile de respiratie, Terapia prin masaj, Terapia cranio-sacrala, Tehnica Alexander, Refacerea, Meditatia etc. Sunt abordari aparent deosebite, care folosesc Energia Universala in diferite aspecte. Toate pot fi folositoare pentru propria sanatate si oricare dintre ele poate fi un complement al tehnicii Energiei Universale (lucrul cu chakrele). In mod deosebit, Qi Qong si Acupunctura sunt considerate in China, ca fiind o necesitate pentru sanatate.

Toate aceste tehnici au ca scop sa indeparteze aceeasi tensiune nociva, din diferitele parti ale corpului sau sa previna ca aceasta sa apara. Tensiunea cauzata de stres este sursa comuna a tuturor bolilor, astfel ca toate aceste tratamente energetice se straduie sa indeparteze sursa, mai degraba decat sa lupte cu simptomele. Ele indeparteaza sau previn tensiunea folosind miscarea si respiratia adanca, ca doua puternice unelte. Miscarea blanda a corpului, combinata cu o respiratie corecta, poate indeparta tensiunea nu numai din muschii exteriori, voluntari, dar si din cei interni ai organelor, aceasta conducand la o crestere a energiei vitale, pentru refacerea din boala sau poate mentine corpul liber de tensiuni, sustinandu-i astfel sanatatea.

Asa cum am mentionat anterior, tensiunea corespunde imobilitatii si vibratiilor mai joase, in corp (deci mai putina energie vitala). Cand miscarea sau mobilitatea sunt combinate cu respiratia, ele pot indeparta tensiunea, prin cresterea vibratiilor corpului, astfel incat intepenirea (nemiscarea, monotonia, plictiseala, stagnarea) pot fi inlocuite cu relaxarea si capacitatea naturala de a fi din nou viu. Forta vietii (energia vitala) este o forta intotdeauna in miscare, ea se misca pentru a da posibilitate corpul sa functioneze. Tensiunea este precum un virus, ea consuma forta vitala si trage corpului catre nemiscare, cu energie vitala putina si vibratii scazute. Deci, miscarea si respiratia revitalizeaza corpul, crescandu-i vibratiile si energia, elibereaza „dusmanul”, care este tensiunea si astfel corpul traieste din nou, dansand iar cu bucurie, precum o stea stralucitoare, ce vibreaza si pulseaza pe cer.Observati ca numai simpla miscare, precum intinderea si exercitiile, pot ajuta la eliminarea tensiunii si prevenirea acumularii ei, prevenind astfel bolile.

Care este importanta respiratiei ?
Respiratia, in mod special respiratia abdominala adanca, este foarte importanta si trebuie sa insoteasca orice lucru cu energia, inclusiv Tehnica Energiei Universale, mai mult trebuie sa fie un mod de viata, cu alte cuvinte, un obicei continuu si permanent. Cand noi ne nastem, realizam prima respiratie adanc si din plin. Din nefericire, de-a lungul anilor, cei mai multi dintre noi uitam de acest potential intrinsec si il inlocuim cu respiratia inconstienta, superficiala. Respiratia superficiala este un obicei conditionat, care are originea in retinerea respiratiei pe durata stresului. Corpul se tensioneaza si retine o cantitate mica de aer, ce umple doar partea de sus a plamanilor.

La un moment dat cand aceasta se intampla foarte des, respiratia superficiala devine un obicei si chiar un mod de epuizare. Respiratia superficiala este determinata de „reactia la stres” si intareste tensiunea in corp, iar o astfel de tensiune constanta in timp intareste respiratia superficiala si astfel se creeaza un cerc vicios, ce poate fi foarte periculos pentru corp, daca este pe o durata mare de timp. El va continua putin cate putin sa epuizeze energia vitala si va lipsi plamanii de maximum de oxigen posibil.
Punand o mana chiar mai jos de cutia toracica (deasupra stomacului, in jurul partii frontale a chakrei plexului solar) si inspirand adanc, observam miscarea in mana noastra.

Se misca ea inspre interior sau spre afara?
Se misca cumva?

Daca ati respirat corect, mana s-a miscat vizibil inspre exterior. Respirand corect, diafragma (muschiul ce separa cavitatea toracica de cea abdominala) se misca incet, in jos, pentru a crea vid in cavitatea plamanilor. Ca rezultat al acestei miscari descendente, abdomenul este fortat inainte. Daca ne imaginam ca plamanii sunt impartiti in trei parti, respiratia adanca incepe cu miscarea in jos a diafragmei si umplerea cu aer a partii celei mai de jos a plamanilor, apoi partea din mijloc si pieptul se umfla, iar in sfarsit, se umple cu aer partea de sus a plamanilor. Atunci cand persoana expira, ea expira complet si in intregime, aceasta se numeste respiratie abdominala sau respiratie diafragmatica si inlocuieste obiceiul de a respira distructiv si ingust. Respiratia abdominala nu inseamna respiratia aerului in abdomen sau stomac, ea inseamna umplerea partilor celor mai joase ale plamanilor complet si in intregime – suplimentar fata de partile de sus, astfel incat nu numai pieptul, ci si muschii abdominali, se ridica si se misca in timpul respiratiei si coboara la loc, cand respiratia se termina, precum un balon.

Respiratia abdominala poate fi intarita constient, in clipa in care ne observam vechea respiratie superficiala, pana cand aceasta devine o obisnuinta subconstienta. Ea este foarte importanta, caci previne dezvoltarea tensiunilor atunci cand persoana face fata perturbatiei, permite corpului sa se miste mai mult (nu numai partea superioara a pieptului, se misca intregul piept si de cele mai multe ori si abdomenul), minimizand astfel rigiditatea si nemiscarea, prevenind producerea „reactiei la stres” si ajutand corpul sa fie activ.
Un alt factor important este acela ca, respiratia abdominala atrage dupa sine vitalitatea in zona chakrei C3 care este chakra plexului solar. Asa cum am vazut inainte, C3 – chakra plexului solar, conduce zona ce guverneaza stomacul, ficatul, pancreasul si glandele suprarenale, care sunt hotaratoare in timpul „reactiei la stres”. Stomacul, in mod obisnuit, este asociat cu emotiile, din cauza ca cei mai multi oameni tensioneaza aceasta zona in timpul „reactiei la stres” si al respiratiei caci la cei mai multi oameni aceasta zona este sub tensiune in timpul „reactiei la stres”, utilizand respiratia superficiala, interiorizand emotiile negative in aceasta zona – si astfel, ulcerele, deranjamentele digestive si problemele intestinale devin inevitabile. Respiratia abdominala face ca plexul solar sa conserve energia vitala a corpului, asa ca sanatatea este pastrata si ea ajuta corpul sa foloseasca mai mult oxigen decat in cazul respiratiei superficiale, contribuind la claritatea mintii, iar in timpul perturbatiilor, acea parte a corpului va fi mai putin tensionata.

Cand respiratia abdominala devine un obicei, ea va ajuta persoana, nu numai sa nu creeze mai multa tensiune, dar va ajuta si la eliberarea vechilor tensiuni. Trebuie sa ne reamintim intotdeauna ca tensiunea interna este cauzata de sistemul nervos, contractand si rigidizand muschii interni si externi ai corpului. Respiratia abdominala profunda nu permite sa se intample aceasta, caci intareste continuu miscarea muschilor, iar aportul suplimentar de oxigen contribuie la sporirea energiei vitale a corpului, in mod considerabil. Mai mult, respiratia abdominala profunda ajuta sa degajeze sa se degajeze efectele tensiunii, printr-un oftat usor. Cand o persoana foloseste tratamentul cu Tehnica Energiei Universale (lucrul cu chakrele) pe un pacient sau pe sine, persoana trebuie sa se asigure intotdeauna ca foloseste respiratia abdominala. Este preferabil ca respiratia abdominala sa fie un mod de respiratie permanent, dar este si o cerinta definitorie in timpul transferului cu Energie Universala, din cauza nevoii de energie vitala a corpului si a necesitatii eliberarii tensiunii. Un terapeut trebuie sa-i sugereze pacientului sa foloseasca respiratia abdominala in timpul terapiei cu Energie Universala. Deci, Tehnica Energiei Universale poate fi combinata cu respiratia abdominala, pentru a obtine rezultate puternice in vindecare, restabilire sau in prevenirea bolilor.
Atat timp cat terapeutul isi focalizeaza atentia asupra directionarii Energiei Universale catre zona bolnava, pacientul trebuie sa fie intr-o stare de receptivitate si sa-si indrepte intreaga sa atentie constient, spre aceeasi zona, in timp ce realizeaza respiratia abdominala. Simtind senzatiile si vibratiile in zona afectata sau cel putin constientizand o senzatie in interiorul corpului (ca si in „biofeedback”), se va accelera relaxarea muschilor interni, precum si eliberarea tensiunilor.


Este bine sa se foloseasca tehnica respiratiei, care utilizeaza mai multe combinatii de respiratii si cea mai subtila Energie Universala (sa o numim respiratia Energiei Universale).
Respirand profund, folosim abdomenul si pieptul, iar in timp ce respiram vizualizam razele Campului de Energie Universala, inconjurator, intrand in interiorul corpului nostru ca raze de lumina si hranindu-ne corpul nostru cu Energie Universala. Cand expiram rar si complet, simtim corpul relaxandu-se, simtim senzatii in interior. La fiecare respiratie simtim energia curgand in interior, in fiecare celula a corpului, iar la fiecare expiratie simtim corpul relaxandu-se. Acum nu respiram oxigen cu plamanii ci Energie Universala cu intregul nostru corp. Imaginati-va efectele acestei respiratii. Voi directionati constient si intentionat nivele intense ale Energiei Universale din Campul de Energie Universala, inconjurator, subtil si peste tot raspandit, catre corpul vostru, iar in acelasi timp permiteti corpului vostru sa se miste impotriva oricarei tensiuni si sa primeasca mai mult oxigen. Efectele acestui fapt pot fi fenomenale. Se poate spune ca este o autovindecare sau o prevenire a bolilor.
Toate tensiunile vor fi eliberate si corpul se va umple cu energie vitala. Dupa un timp veti incepe sa simtiti sensul vibratiilor dezvoltandu-se in corpul vostru si il veti simti pulsand, plin de forta vitala, relaxat, liber de tensiune si de orice boala.

Aceasta tehnica poate fi folosita pentru intreg corpul sau pentru o zona locala. Daca este vorba de o zona locala, atunci tu vei respira prin ea, ceea ce inseamna ca vei respira profund cu plamanii, in timp ce vizualizezi si focalizezi Energia Universala indreptandu-se spre partea respectiva a corpului – in timpul inspiratiei simti vibratiile interioare, iar in timpul expiratiei – relaxarea. Zona afectata sau dureroasa, va respira energie vitala, in timp ce plamanii tai vor respira oxigen; in acest fel vei putea elimina aproape orice tensiune si vei incepe sa-ti vindeci boala si sa indepartezi durerea.

Este bine sa se dezvolte o anumita stare de Constiinta in corp – sa simti daca esti tensionat in vreo parte a corpului, in timpul lucrului, al sederii sau chiar al vorbirii. Daca simti asa ceva, cel mai bun mod sa scapi de aceasta stare este sa respiri, folosind metoda prezentata anterior, relaxandu-te si tensiunea nu se va transforma intr-o tensiune cronica, producatoare de boala.
Daca continui sa exersezi respiratia Energiei Universale in fiecare zi, poti sa sporesti starea de constientizare la un astfel de nivel incat respiratia abdominala nu va deveni numai automata, ci vei profita de nivelele ridicate ale Energiei Universale, ce sunt directionate catre corpul tau in mod continuu – chiar si fara prea multa concentrare. Aceasta se intampla deoarece conectarea ta intima cu Campul de Energie Universala ce te inconjoara va deveni un reflex, ajutandu-ti Constiinta sa atraga din ce in ce mai multa energie, in fiecare zi. Tu si corpul tau – ca un camp individual – esti in mod intim conectat si intrepatruns cu Campul de Energie Universala. Darul numit Constiinta, pe care il ai, iti da toate privilegiile sa beneficiezi de Campul Universal si sa accesezi atat de multa Energie Universala, cata ai nevoie.


Putem noi preveni „reactia la stres”, tensiunea si altfel de forme ale bolii?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa rezumam ce determina o boala in corp. Daca o persoana este supusa unei perturbatii, intr-o asa maniera ca ea reactioneaza la aceasta printr-o stare de excitare si cu emotii negative, daca ea nu poate lucra eficient cu emotiile, atunci va fi impinsa in reactia „lupta sau fugi”, ce conduce la aparitia „reactiei la stres”. Ca un rezultat, excitatia si tensiunea asociata in diverse parti ale corpului continua, in timp ce tensiunea este aproape permanent conditionata de pastrarea emotiilor. Cand aceasta stare este acuta sau devine cronica (prelungita), atunci in acea parte a corpului se mentine tensiunea, iar tensiunea va epuiza energia vitala, caci nu exista o energie suficienta in acea parte a corpului ca aceasta sa functioneze intr-un mod sanatos.

Tensiunea este creata de sistemul nervos involuntar (vegetativ si in special simpatic), care contracta muschii organelor interne sau uneori somatic – adica voluntar, de sistemul nervos care tensioneaza muschii scheletului. In lumina acestor cunostinte, noi vedem ca intregul proces incepe atunci cand persoana face fata perturbatiilor si astfel se ajunge la boala, printr-un proces in lant, cu multe legaturi intermediare. Este bine sa ne propunem sa rupem lantul intr-un punct, pentru a preveni rezultatul final, care este producerea bolii. Sa incepem cu legatura cea mai exterioara si sa mergem, inapoi…Legatura cea mai de dinafara (exterioara), care lucreaza si trateaza simptomele, mai mult decat cauza principala, se afla, din nefericire, in zona medicinii traditionale.

Nu se poate aduce vindecarea atat timp cat scopul tratamentului este doar boala individuala. Daca nu se recunoaste existenta unei cauze comune – „reactia la stres” – simptomele (bolile) sunt inlocuite una cu alta.
Sa ne uitam la nivelul sistemului nervos si sa vedem ce putem face acolo. Noi stim ca hiperactivitatea sistemului nervos involuntar contracta si tensioneaza muschii organelor. Nu cu multi ani inainte, se credea ca sistemul involuntar nu putea fi controlat de gandul constient, dar este important sa intelegem ca aceasta asta nu este chiar asa. Cu ajutorul „biofeedback”-ului si a imaginilor mentale (precum meditatia sau yoga), controlul constient poate fi realizat in afara sistemului nervos involuntar. Acesta poate fi folositor in controlul efectiv al „reactiei la stres”, pentru ca o tensiune poate fi eliberata prin reducerea activitatii sistemului nervos sau poate fi chiar evitata total. Prin instruire, se poate invata cum pot fi conduse functiile interne ale corpului.
Acum in loc sa ne indreptam atentia spre energia vitala a corpului si sa vedem daca putem face si acolo ceva. Tensiunea foloseste energia si reduce imunitatea, deci corpul are nevoie de mai multa energie vitala pentru a se restabili. Noi stim ca nevoia sa de energie poate fi satisfacuta de Energia Universala, care va elibera tensiunea ridicand vibratiile si coborand activitatea sistemului nervos si va invinge si simptomele (bolile). Tehnica Tratamentului Energiei Universale este cea mai eficienta metoda ce aduce vindecarea bolilor, daca persoana nu persista in a mentine emotiile negative ce pot crea si mai multa tensiune. Tehnica Energiei Universale poate deveni mai puternica prin utilizarea respiratii abdominale discutate anterior, pentru ca o astfel de respiratie va contribui la anihilarea efectelor tensiunilor sistemului nervos involuntar. Combinate amandoua, pot fi folosite ca medicina preventiva.

Acum sa ne intoarcem direct la sursa si sa vedem daca putem preveni total „reactia la stres”,analizand reactia comportamentala, care in mod normal conduce la „reactia la stres”. Stim ca reactia emotionala a persoanei, impreuna cu tensionarea corpului creeaza „reactia la stres”, iar nu perturbatia insasi. Neavand control asupra perturbatiilor exterioare, noi trebuie sa vedem daca suntem capabili sa ne controlam reactiile si tensiunile. Am vazut ca tensiunea involuntara a muschilor este subconstienta, dar ea poate fi transformata in constienta prin „biofeedback” – ceea ce este un lucru pozitiv. Pe de alta parte, noi trebuie sa intelegem ca o parte din controlul nostru voluntar asupra muschilor nostri se poate realiza subconstient, din cauza conditionarilor noastre din trecut. Aici este important sa constientizam o astfel de conditionare, caci ea poate fi eliminata prin reconditionarea constienta.

Ultima intrebare este: avem noi control asupra emotiilor noastre, astfel incat daca reactionam cu emotii negative sa nu ni le mentinem active pentru mult timp?
Cand emotiile negative nu sunt prelungite, nu vom avea tensiune prelungita si astfel corpul nostru nu va fi intr-o continua stare de excitatie. Raspunsul este afirmativ, dar el poate veni numai cu intelegerea completa si de nezdruncinat a Adevarului, despre noi si despre Univers. Aceasta este baza spirituala de care avem nevoie, fiind subiectul ce urmeaza.
Numai cel ce detine o astfel de intelegere spirituala si nu se implica emotional, in mod continuu si prelungit, va accepta „ceea ce e este“ si nu va suferi.


Bazele Spiritualitatii
„Tot ce exista este Sursa sau Dumnezeu si nu este nimic altceva decat Sursa”.
„Sursa este Una singura”.
Cand aceste afirmatii sunt intelese perfect, nu au mai ramas intrebari in minte. Dar pe cat de simplu suna, intelesul si explicatiile lor sunt profunde si nefamiliare celor mai multi dintre noi. Cand privim in jurul nostru, vedem diversitate, multitudine. Pare ca intreg Universul este format dintr-un numar infinit de entitati, obiecte, toate cu o substanta si aparenta diferita. Nu vedem nici o existenta identica cu alta, sunt intotdeauna diferente – uneori foarte subtile. Orice exista este unic si distinct fata de altceva (nici doua amprente nu sunt la fel). Totul – aproape intreaga materie – pare foarte solid. Noi vedem granite, observam separatia. Exista un sens al lui „Eu” sau „Eu am un corp” – corpul meu, care pare sa fie separat de alte corpuri si de restul Universului. Exista sensul existentei „subiectului“, in timp ce orice altceva pare a fi „obiect”. Exista senzatia „Creatorului” – precum „Eu fac asta, Eu am facut asta sau Tu ai facut…”, care intareste sentimentul ca fiecare dintre noi este o entitate autonoma (independenta), ce poate face lucruri independente fata de rest sau fata de Univers.

Avem senzatia ca detinem controlul asupra emotiilor sau a actiunilor noastre, simtim ca avem „liberul arbitru”. Daca asta este chiar adevarat, atunci de ce originalul nostru pretinde: „Tot ce exista este o singura Sursa sau Dumnezeu si nu exista altceva decat Sursa”? Pare a fi ilogic sau doar o teorie intelectuala, inventata pentru confortul cautatorilor spirituali. Cum poate sa existe numai Sursa si apoi in acelasi timp, cum putem avea toate aceste diversitati si separarea pe care o observam? Afirmatia noastra originala pare sa contrazica faptele evidente si experientele noastre clasice, deoarece noi nu spunem ca orice lucru provine din aceeasi Sursa, ci noi spunem „orice lucru este Sursa”. Este o afirmatie foarte puternica, in contradictie aparenta cu experientele noastre zilnice, referitoare la Adevar.

In cele ce vor urma, vom vedea ca afirmatia „Totul este Sursa Unica sau Dumnezeu” este de fapt foarte compatibila cu toate experientele noastre. Nu numai atat, noi vom descoperi ca acesta este Adevarul fundamental.
Vom afla ca tot ce am vorbit pana acum despre Adevar, este numai un adevar relativ, dar este chiar 100% in concordanta cu acest Adevar unic – „Totul este Sursa”. Vom putea intelege ca toate actiunile despre care spunem ca sunt actiunile noastre sunt de fapt actiunile Sursei Unice si toate acestea le vom putea dovedi prin folosirea unor noi si senzationale descoperiri din Fizica Moderna.
In continuare vom revela si conceptul a ceea ce este Sursa.
Sa descriem acum pas cu pas, cum Sursa Unica poate sa apara in diverse manifestari, deci cum Unitatea si Simplitatea pot conduce la o astfel de Complexitate.

Sursa (Absolutul, Dumnezeu sau Adevarul) este intr-o continua Miscare.
Ea vibreaza in mod asemanator unor expansiuni si contractii continue si vibratiile Ei sunt constituite dintr-un spectru larg, de la jos la inalt, ca si diferitele marimi (inaltimi) ale valurilor pe suprafata unica a oceanului. Universul este aceasta „Sursa in Miscare” si nimic altceva, pur si simplu este Sursa vibrand cu frecvente diferite. Fiecare lucru din jurul nostru este o vibratie (frecventa) diferita a aceleiasi Surse, iar orice lucru pare diferit numai din cauza diferitele vibratii ale Sursei se prezinta diferit celor cinci simturi sau constiintei noastre. Cele mai multe lucruri ne apar foarte solide deoarece anumite vibratii creeaza forte electromagnetice ce dau falsa senzatie de soliditate. Intrucat Constiinta noastra este limitata, ea nu poate vedea Adevarul, ci vede Adevarul numai asa cum ii apare ei, insa aparenta nu este intreaga Realitate, ci este numai o aparenta a Realitatii. Constiinta nu este constienta de acest lucru, ia aparenta ca Adevar Unic si creeaza o iluzie. Intelegerea si experienta noastra privitoare la Univers si la Adevar este din nefericire bazata pe iluzia creata de simturile noastre (sau Constiinta).


Sa ne imaginam Sursa precum un mare Ocean.
Oceanul este in miscare si cand se misca formeaza valuri. Valurile sale urca si coboara la diferite inaltimi – semanator cu vibratiile Sursei. Cand cineva priveste la ocean din afara, el vede numai o suprafata limitata. In fiecare moment, fiecare val ii pare foarte solid si el vede valuri distincte, ca si cum fiecare val este ceva diferit, cu o forma unica. Sa presupunem – de dragul argumentatiei – ca el nu a mai vazut niciodata apa sau oceanul si nu poate observa totalitatea si integralitatea oceanului si faptul ca totul este apa. El vede valuri distincte, foarte diferite si separate unul de altul si va gandi ca fiecare val actioneaza si se misca independent. Nu va intelege ca oceanul este cel care se misca cu ajutorul valurilor sale si ca valurile nu sunt nimic altceva decat o manifestare a oceanului – o aparenta de suprafata. Constiinta sau simturile noastre sunt in aceeasi pozitie cu persoana care scruteaza oceanul de la distanta si pierde unitatea si integralitatea acestuia, dar observa in loc, diferite forme ale valurilor (entitati). Simturile noastre, cand privesc Universul – in mod asemanator – vad fiecare persoana, fiecare obiect sau fiecare entitate, foarte diferita, separata si solida. Simturile noastre nu inteleg ca in esenta aceasta este o iluzie autocreata. Fiecare persoana, fiecare lucru sunt doar diferite vibratii ale Sursei Unice, pe care aceasta le creeaza cand se misca.


Universul este manifestarea Sursei Unice.
Totul este vibratie (precum frecventele notelor muzicale) si pare solida numai simturilor noastre. Orice lucru apare diferit si separat numai la suprafata, desi in esenta toate sunt conectate fara granite, intr-o completa Unitate si Integralitate. Orice lucru vazut de noi este Aparenta Sursei, asa cum Ea se arata simturilor noastre, insa Adevarul nu este limitat doar la Aparenta, Adevarul este ca „Tot ce exista este Sursa Unica” – asa cum fiecare val nu este nimic altceva decat apa sau ocean. Sursa si „Sursa in Miscare” nu sunt doua lucruri diferite. Universul creat de catre Sursa in miscare este Sursa in Sine....Orice fiinta vie sau obiect fara viata este in esenta Sursa sau Dumnezeu, deoarece tot ce exista sunt vibratii ale Sursei, iar vibratiile si Sursa nu sunt doua lucruri diferite, ci numai UNUL. Aceasta este minunata „non-dualitate“ in Univers, care spune ca Universul este Sursa in Miscare, dar spune si ca „Sursa in Miscare” este chiar Sursa (nu doua lucruri diferite), astfel incat Universul nu este nimic altceva decat Sursa. Totul este Sursa sau Dumnezeu si nu exista nimic altceva decat Sursa sau Dumnezeu. Este atat de frumos si aceasta nu este filozofie, nu este doar teorie, este Adevarul Fundamental.

Imaginati-va un telescop directionat catre o stea foarte indepartata. El nu ne va arata steaua, dar probabil ca ne va arata in loc, un punct de lumina. Steaua, bineinteles nu este o pata de lumina, insa ea va parea astfel celui ce utilizeaza telescopul, din cauza limitarilor asociate lui. Constiinta noastra, inclusiv cele cinci simturi – ca si telescopul de mai inainte – este numai un instrument, ce ne ajuta sa observam si sa dam un sens Universului. Totusi Constiinta fiind limitata, limiteaza Adevarul pe care incercam sa-l vedem sau sa-l cunoastem, dar nu este numai aceasta, ci ea crede ca Adevarul este asa cum ii apare ei insasi si creeaza o iluzie a Adevarului. Ea creeaza soliditatea aparenta, diversitatea si separarea, creeaza sensul universului fizic.

Acum sa vedem ce este Constiinta, si de ce este asa de limitata. Constiinta este un produs al milioanelor de ani de evolutie. Este o proprietate ce rezulta din munca in colectiv a celulelor creierului (neuronii) si este unul dintre cele mai complexe lucruri din natura. In ciuda complexitatii sale este totusi limitata. Constiinta poate fi definita ca fiind capacitatea creierului de a percepe stimulii interni (ganduri, emotii, senzatii...), la fel de bine ca si stimulii externi (intrari din mediu, prin cele cinci simturi) si de asemenea, capacitatea de a da nastere unui raspuns – acesta este un gand urmat de o actiune.
Constiinta este un fenomen vital, caci ea permite vietii sa se desfasoare asa cum stim noi, da nastere relatiilor interumane si unei curgeri a vietii cu inteles. Ea ne permite sa fim constienti de noi insine, dar si de altii, ca si de mediul inconjurator. Mai mult, din cauza capacitatii sale de a focaliza sau concentra, ne permite sa directionam Energia Universala, pentru beneficiul vital al corpului, asa cum am vazut mai inainte. In ciuda tuturor avantajelor, trebuie sa ne aducem aminte ca atunci cand vine sa experimenteze si sa cunoasca Adevarul, Constiinta este limitata si este doar o unealta.

Dar de ce Constiinta este Limitata ?
Constiinta este creata la energii foarte joase, in partea de jos a spectrului de vibratii, este o proprietate a Sursei ce iese la iveala datorita vibratiilor sale joase. Aceasta proprietate a Sursei da nastere complexitatii Constiintei, care fiind alcatuita din vibratii joase, este limitata si poate sa perceapa numai alte vibratii joase, ce sunt percepute ca materie. Deci, cand proprietatea sau aspectul Sursei apare in forma constiintei, in acelasi timp soliditatea si materia apar in legatura cu ea. Aceasta este explicata cel mai bine printr-un exemplu. Imaginati-va un aisberg pe mare. Aisbergul apare solid (gheata) din cauza ca sursa sa, apa, se manifesta ca gheata la temperaturi joase. Acum – de dragul argumentatiei – sa ne imaginam anumite simturi dezvoltate la varful aisbergului si ca aceste simturi observa aisbergul (propriul corp) si alte aisberguri, pentru a intelege „ceea ce este”. Dar simturile aisbergului fiind facute tot din apa la joasa temperatura – nu conteaza ce observa, ele esuand in a intelege ca totul este apa, dar vor considera aparenta apei ca gheata. Aceasta este exact pozitia Constiintei. Complexitatea Constiintei nu-i va permite sa perceapa simplitatea Sursei sale. Fiind superficiala (sau de suprafata), poate percepe si intelege numai suprafata Adevarului si nu poate cunoaste Adevarul – Sursa.

Deci, Materia si Separatia sunt Reale?
Cu alte cuvinte, simturile Corpurilor noastre, fiind separate de orice altceva, sunt ele Adevarate? Raspunsul este surprinzator: „da” si „nu”. Acesta suna paradoxal, dar nu este. Este „da”, pentru ca simtul separarii nu poate fi considerat separat fata de Sursa. Tot ce exista, este Sursa – chiar si simtul separarii. Sursa este in tot – si in mod natural si in constiinta si in simtul separarii – deci separarea este o realitate. Pe de alta parte, raspunsul este de asemenea „nu”, pentru ca el pretinde ca separarea este o realitate independenta, insa este incorect si aceasta este o iluzie. Separarea (sau sesizarea ei) nu este o realitate care exista independenta de Sursa sa si este in acel simt – nu real sau o iluzie. Simtul separarii este dependent de Sursa, in timp ce Sursa nu este dependenta de altceva, Ea doar Este...Separarea este o proprietate a Sursei ce iese la iveala, care are alte proprietati si multe nivele profunde de existenta – precum starea de conexiune, integralitate, nemarginire. Deci, separarea este o realitatea, dar nu REALITATEA. Ea este una dintre realitatile ce ies la iveala la nivele diferit, este un nivel jos (sau numai de suprafata) al realitatii, un Adevar relativ. Gandind ca asta este realitate (sau numai realitatea), este o iluzie. Din nefericire, intelegerea noastra asupra lucrurilor din Univers este bazata in intregime pe aceasta iluzie, pentru ca noi ne percepem pe noi insine separati de restul Universului. Sa privim Sursa ca si cum tasneste simultan in diferite nivele (ierarhice) ale realitatii.


Sa incepem cu: Sursa este Unica.
Este o stare a Unitatii si Unicitatii...Cititorul trebuie sa inteleaga ca acesta este un concept si prin acest concept noi trebuie sa folosim concepte ce folosesc ca fiind indicatori ai Adevarului. Conceptele nu sunt ele insele Adevarul. In realitate, Adevarul (sau Sursa) nu poate fi cunoscut, el poate fi numai simtit printr-o perceptie directa ca „Este”. Sursa nu poate fi cunoscuta caci orice cunoastere presupune un invatator si ceva ce este de invatat. Pentru a cunoaste ceva trebuie sa te detasezi de acel lucru pe care vrei sa-l cunosti. Tu esti Sursa, si tu insuti nu te poti separa de Ea ca sa O cunosti, deci Sursa nu poate fi cunoscuta....Ea doar Este si Tu esti Aceea.
Faptul ca Sursa este Una, si ca orice este nimic altceva decat Sursa sau manifestarile Ei variate, este cel mai fundamental Adevar (la cel mai profund nivel). Acum, la cel mai inalt nivel al ierarhiei (sau cel mai jos nivel al Realitatii), este faptul ca Sursa se misca si vibreaza cu frecvente diferite. Chiar daca fiecare vibratie ne apare ca o materie separata, departata in spatiu, toate vibratiile Sursei formeaza un mare Camp Universal, care nu are deloc granite si separari – este o completa stare de conexiune si integralitate la acest nivel – precum un ocean, unde totul este apa si undele sunt strans legate. Deci la acest nivel al realitatii, ceea ce numim materie sunt de fapt vibratii, vibrand impreuna cu orice alta vibratie (materie) intr-o stare „fara granite” – unde nu exista nici o separare, nici o identitate, ci o existenta de aceeasi substante. In aceasta stare a realitatii, nu exista „Eu”, tot ce exista este Sursa. Nu exista „Eu” sau „Altii”, din cauza ca o altfel de distinctie, separare sau identificare aici nu exista intrucat realitatea nu suporta entitati variate – ea suporta numai o continuitate a existentei, continuitate in spatiul fara diviziuni, fara relatii subiect – obiect...Sursa este subiectiva si nu exista o alta obiectivitate (cu alte cuvinte, nu exista Obiecte).

Acum, la cel mai inalt nivel al ierarhiei (sau cel mai jos nivel al Realitatii), Sursa se manifesta ca fiind Constiinta si impreuna cu ea, Materie si Solid. Intelesul diversitatii este multitudinea de entitati (individualizate), distantate si separate in spatiu. Aceasta este intelegerea actiunii autonome, realizata de catre individualitati, actionand separat de restul Universului, in concordanta cu vointa lor. Ego-ul si „intelesul existentei mele si a altora“ ies la iveala in acelasi timp, in diferenta dintre subiect – obiect. Intregul pare a fi spart in parti si fiecare parte pare a fi doar o subdiviziune diferita a Universului, cu o slaba legatura cu restul Universului. Fiinta individuala pare a fi minuscula, un obiect vulnerabil comparat cu Universul si fara o legatura evidenta cu intregul (Sursa). Traind numai in aceasta realitate, nefiind constient de profunzimile fundamentale ale realitatii Integralitatii si Unitatii, avem o limitare majora impusa de cele cinci simturi. Sursa incorporeaza toate nivelele Realitatii Sale. Mai mult chiar, noi parem ca fiind separati, dar la nivele profunde noi suntem conectati, iar la cel mai fundamental nivel noi suntem Una cu Sursa. Constiinta noastra limitata este o expresie a Sursei Unice si uneori are capacitatea de a depasi limitarile aparente, impuse de cele cinci simturi, vazand (nu cu ochii, ci cu intuitia sau cunoasterea) alte nivele ale Realitatii. Realitatile inalte invizibile sunt acum reflectate pe ecranul Constiintei, ca si atunci cand tu nu poti vedea luna, dar tu vezi reflectarea ei intr-un lac. Aceasta poate veni ca visuri profetice, conexiuni telepatice, coincidente necauzuale, sincronicitate, sau pur si simplu, ca o sesizare a Unitatii in timpul meditatiei si mult mai rar, ca o completa si nezdruncinata intelegere si intuitie, precum in cazul maestrilor. Cand acesta se intampla, vorbind metaforic, noi percepem Lumina. Lumina indeparteaza umbrele si elimina toate iluziile si atunci Constiinta se dezvolta, dar in acest caz, nu numai datorita Evolutiei, ci si datorita intelegerii subite a „Ceea ce este” (Sursa). De observat este ca Evolutia si Cunoasterea cu cele cinci simturi sunt vibratii si energii joase, pe de alta parte gandurile intuitive ce sunt reflectate pe ecranul constiintei sunt vibratii si energii inalte, deci ele vor reflecta realitati inalte, asa cum sunt percepute in aparenta lor realitate (continuum dimensional spatiu-timp).


Sa ne intoarcem acum si sa analizam ce este Ego-ul, deoarece implicatiile sale sunt foarte importante.
Constiinta, din cauza perceptiilor limitate la nivelul de jos al realitatii, observa entitati diverse si separate si ca urmare, ea simte ca este intim asociata cu gandurile si emotiile sale interioare, create de un mecanism particular Corp – Minte, care identificate cu acest corp, formeaza sentimentul propriei existente sau individul. Deoarece individul percepe Corpul ca pe o entitate autonoma avand Vointa, el presupune ca corpul functioneaza separat – doar cu unele interactiuni – fata de mediu si de restul Universului. Astfel, toate semnalele ce provin din mediu, devin externe in raport cu corpul, se creeaza astfel o falsa identitate bazata pe o entitate sau pe o realitate aparent independenta. Acesta este izvorul Ego-ului, persoana crezand despre sine ca este o realitate independenta fata de Sursa.
Ego-ul poate fi definit ca o proprietate a Constiintei in interiorul Mintii, care nu numai ca controleaza functionarea corpului asociat, in concordanta cu conditiile de mediu si factorii genetici, dar el se si identifica cu corpul si cu etichetarea sa (numele).

Identificarea Constiintei cu Corpul asociat, prin care apare o individualitate, denota manifestarea (aparitia) unei entitati false si iluzorii.
Identificare cu corpul este cauza tuturor dualitatilor (dublelor fatete) pe care noi le vedem in jurul nostru. Ea creeaza mai intai dualitatea primara: separarea subiect-obiect (sau eu contra celorlalti) si apoi celelalte dualitati, cum ar fi placere si durere, bun si rau, fericire si nefericire, dragoste si ura etc. Cand apare senzatia separarii persoanei, toate problemele se nasc odata cu ea si referitor la persoana, problemele nu vor inceta niciodata. In legatura cu Totalitatea (Universul ca intreg), problemele nu apar niciodata, aceasta din cauza ca Totalitatea nu vede nici una din dualitati. Dualitatile, pur si simplu, nu sunt definite la nivelul inalt al Realitatii, unde totul este conectat ca fiind vibratii ale Universului. Universul actioneaza ca o singura celula. Cititorul trebuie sa observe aici ca separarea la nivelul jos al Realitatii este numai o aparenta in Constiinta si nu este Adevarul Fundamental, deci toate entitatile separate aparent, ca si indivizii, sunt profund conectate prin intermediul nivelelor inalte ale existentelor vibratorii.


Deci totul este Sursa.
Impreuna cu Constiinta de Sine (sau individuala), apare Constiinta Creatorului. De cand individul gandeste ca are o existenta independenta, el crede despre sine ca este creatorul actiunilor ce au loc prin mecanismul Corp – Minte si devine subiectul, in timp ce orice altceva apare ca obiect. Ca subiect, individul pretinde: „Eu fac asta si asta, eu am facut asta sau eu am asta etc.”
Individualitatea pretinde ca este Creatoarea propriilor sale actiuni si mai mult, ea percepe ca poate sa gandeasca si sa faca alegeri referitoare la cum sa actioneze, experimentand astfel Liberul Arbitru.
Dar acesta este oare Adevarul ?
La nivelul de jos al Realitatii, asa cum o percepem noi, ne apare ca totul este Adevar, insa la un nivel mai profund al sau, acesta NU ESTE.


Nu exista liberul arbitru si senzatia Creatorului este o iluzie, pentru urmatoarele
trei motive:

1. Daca nu exista o separare individuala, atunci cum pot exista actiuni individuale?
Sursa sau Totalitatea (Universul) actioneaza prin individualitati.
Toate actiunile sunt ale Sursei sau ale lui Dumnezeu.
Actiunea personala este o iluzie, pentru ca nici o persoana nu poate actiona. Cand nu esti o individualitate separata, cand orice este vibratie a Sursei Unice impersonale, pot exista actiuni personale?
Toate actiunile sunt functionarea Totalitatatii Impersonale.
Precum valurile si oceanul – ce se misca, valurile sau Oceanul?
Valul nu are existenta aparte fata de ocean si asta din cauza ca oceanul se misca si valul pare si el ca se misca (actioneaza). Unele lucruri par pentru entitati a fi Liberul Arbitru. Daca voi vedeti viata ca pe un film, Sursa a proiectat acel film, Ea interpreteaza rolurile si apoi tot Ea este cea care priveste pe Ecranul Constiintei, care este de asemenea al Sursei. Toate actiunile sunt Impersonale si toate actiunile sunt ale Sursei.
Separarea individului si actiunile lui separate sunt iluzii in lumina Adevarului Fundamental....Ele nu exista.

2. Fiecare actiune pe care individul o numeste actiune a sa, este doar o reactie a Gandului ce se naste in Mintea sa. Fiecare Gand pe care individul il numeste a fi Gandul Sau, este o reactie a Mintii, in conformitate cu programarea sa (este conditionarea mediului si a factorilor genetici). Individul nu are controlul asupra nici unuia din acesti factori, deci el nu are controlul nici asupra Gandului, nici asupra actiunii sale, prin urmare el nu are liberul arbitru. In multe cazuri, individul actioneaza cu o anumita dorinta si descopera ca Universul are complet un alt plan pentru el.
Se manifesta oare toate gandurile noastre si dorintele noastre?
Puteti voi sa va transformati gandul intr-o actiune?

Daca da, inseamna ca aveti liberul arbitru, insa bineinteles ca nu este cazul. Individul experimenteaza liberul arbitru din cauza identificarii sale cu Corpul, dar Corpul este doar un Instrument – in ciuda complexului sau de emotii si de ganduri – si actioneaza in concordanta cu factorii sai in momentul prezent nici acestia nu sunt sub control.

Definitia liberului arbitru este: „in aceleasi conditii date, pot eu sa actionez altfel ?” Raspunsul este:Nu.
Chiar daca eu, dintr-o intamplare, am ales sa actionez intr-un anumit mod, alegerea actiunii mele este impusa de acel mod particular, determinat de factorii pe care nu-i am sub control, deci eu nu am nici un control asupra reactiilor, pe care le numesc a fi actiunea mea. Individul percepe aceasta ca pe propria sa Actiune, pentru ca el vede Corpul lui realizand asta si fiind identificat cu Corpul, se considera Realizatorul, insa Corpul, Gandurile Sale si factorii determinanti nu sunt nimic altceva decat Sursa insasi. Corpul este un vehicul sau Manifestarea Sursei si Programarea Sa este factorul determinat de curgerea Evenimentelor ce au loc in Univers, care sunt tot o Manifestare a Sursei.
Deci, Sursa sau Totalitatea actioneaza prin Corpurile Individuale in moduri diferite, Corpul fiind doar un Instrument ce exprima actiunea Sursei si toate actiunile sunt vibratii ale Sursei Unice.

3. Individul percepe existenta sa ca fiind limitata in patru dimensiuni – Spatiu-Timp (spatiul tridimensional si timpul unidimensional), asa ca exista un sens al existentei in Spatiu si Timp.
Existenta in Spatiu da entitatilor aparenta de a fi localizate intr-un anumit loc in Spatiu, de cele mai multe ori departate una de alta, iar existenta in Timp conduce la experienta curgerii Timpului din Trecut, in Prezent si apoi spre Viitor.
Cunoscand Trecutul si momentul Prezent, nu stim insa ce ne va aduce Viitorul (cu exceptia unor cazuri rare), dar noi gandim ca Viitorul este determinat de actiunile si alegerile noastre, insa nu este chiar asa.

Sensul existentei in Spatiu determina iluzia separarii in Timp, iar sensul existentei in Timp determina iluzia Liberului Arbitru. Chiar daca parem a fi in Spatiu si in Timp, Adevarul nu este limitat la acest fapt.
Adevarul este perceperea existentei intr-o reflexie (sau proiectie) in patru dimensiuni Spatiu-Timp, a Fiintei Tale. Deci, la un nivel mai inalt al Realitatii, tu nu esti limitat in Spatiu si in Timp, tu esti dincolo de Spatiu si Timp.
Tu esti numai constient de Existenta ta in patru dimensiuni, dar nu de rest, precum aisbergul ce are majoritatea ghetii sub apa, de cele mai multe ori invizibila.

Cu cat tu te consideri mai mult a fi in Spatiu si Timp, tu esti in Afara lor. Fiind in afara Spatiului (nelocalizat in Spatiu), inseamna sa existi la o dimensiune in care conceptul nostru conventional de Spatiu este irelevant si transcendent. Aceasta inseamna ca entitatile nu sunt separate prin spatiul tridimensional, ci ele sunt toate conectate fara distanta si separare, numai proiectiile lor in spatiu tridimensional par a fi separate. In mod asemanator, fiind in afara Timpului, inseamna ca Timpul este depasit si toate punctele Timpului sunt conectate, cu alte cuvinte Trecutul si Viitorul sunt toate continute in acest moment Prezent. Nu numai Trecutul, dar in mod potential Viitorul, este de asemenea cunoscut – la acel nivel al Realitatii (acesta este cunoscut in fizica ca Nelocalizat in Timp).
Acest fapt implica ca din acel punct de referinta, Viitorul este deja acolo, predeterminat sa spunem, si daca Viitorul este predeterminat, cum poate un individ sa faca alegeri sau sa-si exercite liberul sau arbitru, care determina viitorul?
Fiecare individ isi realizeaza numai destinul sau, dar tu nu esti Corpul sau Individul care crezi ca esti, nu esti numai asta, Tot ce exista este Sursa si Tu esti Aceea.
Deci, destinul sau predeterminarea poate numai sa determine Corpurile, care sunt doare Instrumente ale Sursei. Pentru Sursa (Tu cel adevarat), tot ce se intampla este numai o parte a „ceea ce este” si nu exista nici o judecata dincolo de asta.


Sa luam exemplul unei furnici care merge repede.
Furnica nu poate sti unde va fi ea in Viitor. Un Observator Extern vede directia in care furnica se indreapta si vede o samanta de grau in calea ei. Furnica ajunge intai la samanta, poate sa o lase sau poate sa o ia, in functie de alegerea sa de a actiona sau de a merge mai departe. Pentru Observatorul Extern, furnica a fost predestinata sa gaseasca samanta, caci el poate sa prevada Viitorul furnicii. In concordanta cu Totalitatea (Universul sau vibratiile Campului Universal), totusi nu este nici un Liber Arbitru nici un Destin Predeterminat, pentru ca nu exista decat Eternul Moment Prezent, in Timp totul „Asa Este” si totul actioneaza „Asa Cum Trebuie”. Problema Viitorului niciodata nu se pune pentru o Fiinta Impersonala – Sursa sau Tu cel Adevarat.
(Cititorul trebuie sa observe ca aici, cand ne referim la Totalitate, la Sursa, noi nu implicam perceptia noastra fizica ci, mai mult, vibratiile care sunt atat in Spatiu cat si in Timp, dar si Dincolo de acestea).

Liberul Arbitru este experimentat, dar el nu exista. Orice vedem este manifestarea Unicei Surse, si orice actiune este o actiune impersonala a aceleiasi Unice Surse. Nu exista individualitate separata, caci nu exista actiuni individuale. Sursa se identifica cu ea insasi, precum Constiinta se identifica cu diferitele mecanisme Corp – Minte si creeaza false pseudosubiecte. Aceste subiecte (precum Creatorii) nu sunt Reale, pentru ca ele sunt bazate numai pe Perceptii Limitate, Ganduri sau concluzii False. Cand Sursa se dezidentifica, atunci Adevarul Fundamental este revelat (ca si in cazul in care elevul intelege explicatiile profesorului). Deci, sensul Creatiei personale este o iluzie sau mai precis o Realitate Limitata. Tu Existi simultan in diferite nivele ale Realitatii. La cel mai jos nivel al Realitatii, tu pari o individualitate ce se simte Creator. La nivele mai inalte ale Realitatii, tu esti constituit din Vibratii, esti un Corp Energetic, iar la cel mai inalt nivel al Realitatii, Tu esti Sursa – singurul Subiect, nu mai exista un Altul si nu exista nici un obiect. Aceste lucruri ridica in Mintea noastra, cinci intrebari importante.


Prima, daca individul este un mecanism Corp – Minte, suntem oare noi precum robotii? Ce putem spune despre Emotiile si Simtirile noastre, oare avem noi un Spirit sau un Suflet?

A doua, de ce exista Raul in lume, el este tot actiunea Sursei Unice?

A treia, daca totul este Predestinat, atunci de ce mai trebuie sa fac eu ceva, caci ma simt fara Libertate, precum o marioneta?

A patra, are ea Viata un inteles sau un Scop?

A cincea, care este avantajul sau folosul intelegerii acestui Nivel inalt al Realitatii ?


Sa incepem cu prima intrebare.
O Fiinta in Viata, cu Corpul si cu Mintea sa, este mult mai mult decat un organism complet, decat un obiect fara Viata, cum ar fi un robot sau un calculator.
O Fiinta Umana este construita intr-un sistem biologic mult mai sofisticat decat orice alta Fiinta Vie. Sentimentele (emotiile) si Gandurile se nasc, dar ele sunt tot parte a functionarii biologice a creierului, interactionand cu Corpul. Cand apare o senzatie, ea apare numai din cauza factorilor genetici, biologici si de mediu, prezenti in acel moment si care cauzeaza schimbari chimice si biologice in sistemul nervos si endocrin. Acestea conduc catre o senzatie pe care noi o numim simtamant (feeling), sau altfel spus, Gandurile si Emotiile iau nastere datorita conditionarii Corpului (inclusiv a Mintii), ce opereaza la un nivel mult mai complex decat un calculator, care este un mecanism destul de asemanator Corpului. Calculatoarele lucreaza in concordanta cu programarea lor, echivalenta cu conditionarea sau programarea genetica (biologica) a Corpului. Prin urmare, Corpul Uman este in ciuda simtamintelor si Gandurilor – un sistem mecanic ca si oricare alt sistem. El receptioneaza un semnal de intrare si reactioneaza la el generand un raspuns (Gand, Actiune etc.), in concordanta cu conditionarea sa genetica si de mediu – care impreuna realizeaza programarea sa biologica (constitutia sa biologica). Sentimentul de a fi o marioneta apare numai din cauza identificarii cu mecanismul Corp – Minte. Tu esti Sursa, Corpul este marioneta. Tu nu esti limitat numai la Corp.

Dar ce putem spune despre Sufletul si Spiritul nostru?
Dar despre al cui Spirit si Suflet este vorba? Nu este ceva individual, deci cum poate un Suflet sa apartina unui individ? Exista numai un singur SPIRIT, daca tu vrei sa-l numesti astfel si acela este Sursa, Dumnezeu sau Tu cel adevarat. Tot ce exista este Sursa. Adevaratul „Tu” nu s-a nascut nicicand si nu va muri vreodata si in mod sigur nu va renaste.
Individul, la cel mai inalt nivel al Realitatii, nu poate sa existe ca urmare a doua motive: primul, nu exista Frontiere si Separatie, asa ca nu exista entitati separate ce pot fi clasificate ca individualitati separate din Totalitate, al doilea, atat timp cat nu exista un Creator personal si fiecare actiune este o functie impersonala a Totalitatii, ce functioneaza prin mecanisme variate Corp – Minte (ce in mod eronat, cred despre ele ca sunt individualitati), este clar ca aici nu exista subiecte ca in: „Eu am facut asta”. Daca nu exista subiecte individuale, atunci nu exista motiv sa se pretinda existenta Individualitatilor, caci ele sunt doar obiecte, fara subiect (fara obiectivitate). Invers, Sursa este singurul Subiect (subiectivitate), acolo unde nu sunt obiecte. Numele sunt numai etichete date mecanismului Corp-Minte.

A doua intrebare privind asa numitul Rau din lume.
Ca punct de plecare, Bun si Rau sunt termeni ce exista doar in Minte si ca oricare termen dual, ies la iveala numai dupa dualitatea primara, care este intelesul lui „Eu” (individul) contra „altora”. Nimic nu se intampla Totalitatii sau Sursei, atat timp cat toate miscarile sunt in Interiorul Sau Propriu si prin urmare, dualitatea nu se poate aplica sau pur si simplu nu este definita pentru nivelele mai inalte ale Realitatii. Toate miscarile sunt simple transformari ale Energiei dintr-o forma in alta sau de la o scara vibrationala la alta, si la acest nivel nu exista notiuni cum ar fi Bun sau Rau. Energia Totala se conserva intotdeauna si nimic nu poate fi pierdut. Cum in afara Sursei nu exista Nimic sau in afara manifestarii sale vibrationale (Universul) nu se poate intampla nimic in exterior, toate miscarile sunt interne. Atunci cand Sursa (in acest caz Constiinta) se identifica cu mecanismul Corp – Minte, astfel creand sentimentul iluzoriu al „Eu-ului” sau „Individului”, toate dualitatile si problemele asociate apar odata cu el. Pentru individ problemele nu inceteaza niciodata, dar pentru Totalitate (pentru Univers), problemele nu apar niciodata. Asa numitul individ percepe orice ce ii genereaza propria placere, ca fiind Bun si orice ii genereaza durere, ca fiind Rau.

Aceasta este numai o judecata a Mintii.
Universul (sau chiar Viata) nu va judeca astfel, ci se va exprima el insusi in acest moment, ca o serie de dezvaluiri spontane, unde nu exista judecata, din cauza inexistentei dualitatii. Din clipa in care te-ai nascut, tu esti destinat mortii. Atat timp cat tu insuti te crezi o individualitate separata, tu esti afectat de catre toate dualitatile ce provin din aceasta. Numai cand Tu iti dai seama ca nu exista o astfel de individualitate si astfel „Tu cel adevarat” nu s-a nascut niciodata si nu va muri niciodata, atunci toate dualitatile vor fi depasite si nu ti se mai pot aplica. Moartea va fi vazuta doar ca ceva ce se intampla Corpului, asa cum Energia se transforma in alta Forma. Cand privim omoruri, razboaie si alte asa numite actiuni asa numite rele, vom intelege ca toti actioneaza in conformitate cu conditionarile lor, indeplinindu-si destinul si totul este o actiune a Sursei. Cand suntem in fata unor astfel de intamplari, poate apare tristetea, dar cand intelegem Adevarul, judecata nu va apare. Totul este simplu, „asa este” si fiecare actiune este „cum trebuie sa fie”. Tot ce exista este Sursa sau Dumnezeu.

In anumite cazuri, Sursa actioneaza prin asa numitul Eu individualizat, pe asa numita cale rea, in special cand exista un continut puternic al identificarii (Ego-ul). Individualitatile ce simt ca ele sunt separate de Rest, genereaza actiuni pe care noi le numim rele, fie pentru a-si alimenta orgoliul (in cazul fiintelor umane), fie foamea (in cazul animalelor). In alte situatii, cand identificarea este mai slaba sau inexistenta (ca in cazul invatatorilor desavarsiti), actiunile rele nu vor apare, dar in ambele cazuri Raul este o judecata a Mintii si se gaseste intr-un Gand. Cand un leu ataca un cerb inocent, un alt cerb nu-l va judeca pe leu ca fiind Rau. Leul, pur si simplu, actioneaza conform instinctelor si conditionarilor sale si de cele mai multe ori exista acceptarea din partea cerbului, cu exceptia faptului ca el va fugi din cauza propriilor sale instincte de conservare. Aici nu exista judecata, Viata se exprima ea insasi fara judecata, numai Mintile Complexe o fac.

Cand orice actiune este privita ca o fiind o functie impersonala a Totalitatii, nu poate aparea judecata, nici dualitatea si nici intrebarea daca este Bine sau Rau. Binele si Raul exista numai intr-un Gand Fals, care este sustinut de catre un alt Gand Fundamental Fals al Identificarii cu un mecanism particular Corp – Minte, ce apare datorita perceperii constiente a separarii Materiei. Cand Totalitatea este complet inteleasa, aceasta Separare nu va exista in Realitate si astfel toate Gandurile False vor fi anihilate instantaneu. De observat este ca identificarea si procesul de dezidentificare sunt doar procese in fenomenologie (cu alte cuvinte, miscari in interiorul Sursei sau in interiorul Constiintei). Nimic nu se intampla Sursei in timpul identificarii sau procesului invers. Sursa nu este afectata de toate miscarile sau turbulentele. Chiar daca noi ne referim cel mai des la Constiinta, ca o Constiinta Individuala (ori Minte), in Realitate, deoarece nimic nu este separat, nu exista nici Constiinta Individuala. Toate Mintile (Constiintele) sunt conectate nelocalizat si astfel exista o singura Minte sau o Constiinta Colectiva. Constiinta Unica este perceputa de catre diferite mecanisme Corp – Minte ca fiind Constiinte Individualizate. Telepatia, visele profetice sau arhetipale, toate indica conexiunea Mintilor cu Mintea Unica. Toate Corpurile si creierele (Mintile) sunt conectate ca un mare si unic camp vibrational in Spatiul exterior. Mai mult, evenimentele ce au loc in fenomenologie sunt simple reflexii ale miscarii vibrationale a Sursei, pe ecranul Constiintei Unice – ele pot fi numite „vise traite”, fiind foarte asemanatoare cu visele din starea de somn.

In timpul viselor din somn, persoana se identifica cu un personaj visat si traieste anumite evenimente ce ii apar foarte reale. Dupa ce se trezeste, isi da seama ca a fost un vis nu un lucru real. Acelasi lucru se intampla pe durata starii de identificare ca individualitate, toate evenimentele sunt observate ca fiind foarte reale pe ecranul Constiintei Individuale, asa ca odata cu Trezirea sau dezidentificarea, totul este inteles doar ca „vis trait” si nu ca o Realitate. De aici, evenimentele sunt observate pe ecranul Constiintei Unice, unde nimeni nu este spectator la nimic. Toate evenimentele sunt vazute ca miscari ale Sursei, asa cum sunt reflectate in Sursa (precum Constiinta) si ele nu sunt nimic mai mult decat vibratiile unicului Camp de Energie Universala.

A treia intrebare.
„De ce sa actionam la tot, daca totul este o functionare a Sursei ?” si „daca noi nu avem Liberul Arbitru, atunci mai exista Libertate ?”.
Mecanismul Corp – Minte este programat de factorii genetici, biologici si de mediu sa actioneze, sa se miste sau pur si simplu sa faca ceva. El nu poate sta inactiv, in asteptare, mai mult timp. Actiunea sau lipsa ei nu este controlata de tine, tu actionezi in conformitate cu destinul tau. A nu face nimic inseamna a face ceva, din cauza ca a face si a nu face reprezinta miscari in fenomenologie. Creierul tau poate reactiona la aceasta Cunoastere intr-un mod de a nu face nimic, in eventualitatea ca totusi el va intelege ca Sursa se misca prin Corp sau va decide sa continue miscarea atat timp cat este Spectator la „ceea ce se intampla”. Exista o reactie a creierului la factorii curenti determinanti si tu nu ai controlul asupra acestora sau asupra reactiei creierului. Deci, actiunile vor continua sa aiba loc, precum au avut loc intotdeauna si daca acesta este destinul mecanismului Corp – Minte, sa stea si sa intermedieze, asa va face.
Faptul ca nu avem Liberul Arbitru restrange libertatea noastra?
Da si nu...Corp fiind, tu nu ai Libertate.

Dar de ce te intristezi?
Acesta nu esti Tu...Tu precum Sursa, esti liber sa te misti si sa vibrezi Etern. Adevarata Libertate se obtine numai intelegand adevarata ta Fiinta. Gandind ca tu esti o Individualitate ce ai nevoie in mod constant sa faci ceva si sa lupti pentru lucruri, facand un efort personal, poate chiar epuizant, nu vei avea o Libertate adevarata.
Individualitatea gandeste ca ea are controlul asupra evenimentelor Vietii si atunci cand actioneaza intr-un anumit fel, cum ar fi in Scopul manifestarii unei anumite Dorinte – ea descopera ca Universul are un alt plan pentru ea. Cand Ego-ul este puternic, el se lupta cu Universul sa obtina ceea ce doreste, asa ca el poate functiona impotriva vointei Universului.

Este aceasta Libertatea sau este un prizonierat format din legaturi si iluzii?
Libertatea este sa lucrezi cu Universul, nu impotriva Lui.
Intelegand ca tu nu esti Individualitatea, pe care tu insuti crezi ca esti, vei lua o atitudine de Spectator, vei crede in destinul propriu si vei accepta „ceea ce este” si aceasta este Libertatea Adevarata. Vei vedea ca Universul a fost si va fi intotdeauna actionat prin acest Corp (pe care tu il numesti al tau) si tu vei fi mai putin implicat si prins in ceea ce se cheama implicatii personale. Tu vei intelege ca orice lucru se intampla intotdeauna gratie Sursei sau lui Dumnezeu este ceea ce trebuie sa fie, chiar daca Ego-ului tau nu-i place aceasta intotdeauna. Creatia personala nu este Libertate, este o robie, pentru ca tu te limitezi pe Tine insuti, la o persoana ce este o parte minuscula din Univers, atunci Sursa este prinsa si ea in acea sclavie. Totul este Sursa si totul este actiunea Sursei si a intelege aceasta este Adevarata Libertate. O astfel de intelegere nu poate fi fortata, dar insa poate fi adusa printr-o intelegere intuitiva a Adevarului. Tu vei intelege ca totul se intampla intotdeauna gratie Sursei. Cand tu cauti in afara sclaviei de a fi o persoana iluzorie, vei trage o concluzie importanta, ca atat persoana, cat si dependenta simtita, sunt bazate pe Ganduri si ele nu sunt Reale, in sensul ca nu pot exista separat fata de Sursa sau nu au o existenta independenta, deci apar si dispar. Identificarea chiar daca sustine forma biologica, este bazata pe o Gandire Falsa, nu este Reala deoarece se poate schimba. Ceea ce este Adevarat este Imuabil si Etern.

In concluzie, persoana care se percepe ea insasi ca un Creator separat cu Liberul Arbitru, nu este intr-o stare de Libertate, ci intr-o stare de sclavie. La un nivel mai ridicat al Realitatii, nu exista o astfel de Individualitate sau cineva care sa fie Liber sau sub sclavie, chiar daca conceptul dual a fi liber sau sclav este anihilat si nu poate fi aplicat deloc. Tu (Sursa) existi pur si simplu si acesta este Adevarul Final.

A patra intrebare.
„Exista vreun inteles al Vietii, avem noi vreun Scop ?”
Intelesul si Scopul sunt etichete puse de catre Minte, care vede Viitorul ca fiind necunoscut si strain. Mintea este cea care judeca ceea ce Observa, inventeaza un Inteles a ceea ce observa si apoi alearga dupa un Scop util, autocreat in Viitor. Tu, ca un Corp de vibratii, nelimitatat in Spatiu si Timp, esti in afara Spatiului si Timpului, depasindu-le. Daca Timpul este in interiorul Tau, atunci el este de la momentul zero (sau Big Bang), pana la cel mai indepartat Viitor (infinitul pozitiv). Daca Trecutul si Viitorul sunt deja continute in momentul Prezent, putem noi vorbi despre un Inteles sau un Scop? Toate fiintele indeplinesc doar destinul lor, asa cum Sursa actioneaza in interiorul lor. La un asemenea nivel al Realitatii, nu poate exista judecata si astfel nu poate aparea intrebarea asupra Intelesului.

Orice lucru este, numai „asa cum este”, nu din cauza unui motiv anume, ci pur si simplu pentru ca „asa este”. Nu este nevoie de nici o justificare. Universul si Viata sunt intotdeauna in clipa Prezenta, unde judecata si intelesul nu se aplica. Exista o continua manifestare si exprimare a Sursei, dezvaluindu-se Ea insasi prin vibratiile ce ne apar noua ca evenimente specifice. In realitate, nu se intampla absolut nimic. Sursa s-a miscat, dar Ea inca exista. Cautand un Scop, tu te tii departe de momentul Prezent, esti impiedicat sa te bucuri de „ceea ce este” si esti determinat sa alergi dupa inventia Mintii „ ceea ce ar trebui sa fie”, aceasta ducand la aparitia unui un conflict intre cele doua concepte, conflict cheltuitor de Energie. „Ceea ce ar trebui sa fie” devine telul tau, in timp ce tu incerci sa schimbi cu eforturi personale, iluzorii, „ceea ce este”, aceasta conducand la suferinta. Cand tu intelegi ca „ceea ce este” este acelasi lucru cu „ceea ce ar trebui sa fie”, actionezi ca fiind unul cu Totalitatea, fara sa mai alergi dupa teluri inventate de Ego, lasand Sursa sa conduca treburile Corpului, fara sa te mai temi de ceea ce se intampla. Singurul Scop in Viata este a fi si a trai. A fi este natura Sursei si a trai sau a functiona este natura Universului si Tu esti Aceea . Corpul – pe care tu il porti cu tine insuti – este un chiar mecanism unic, care ii permite Sursei sa functioneze prin el. Metaforic vorbind, el poate reprezenta mainile Sursei, permitandu-i sa se miste si nefiind separat de Aceasta.

Totalitatea (Universul), inclusiv Corpurile noastre, sunt manifestari ale Sursei. Fiecare Corp, fiind un camp vibrational, nu este numai parte din Sursa, este chiar una cu Sursa. Fiecare Corp este Unic, vibrand si pulsand precum o Stea stralucitoare pe cer, precum o piesa fundamentala a unui mare puzzle, interactionand constant, intr-un mod minunat, cu Universul. Nimic nu este separat si Sursa este tot ceea ce exista.


Intrebarea a cincea.
„Care este beneficiul intelegerii celui mai Inalt Nivel al Realitatii ?”
Beneficiile sunt imense – chiar la cel mai inalte nivele ale Intelegerii, pentru ca nu exista nimeni care sa beneficieze de tot, deoarece nu exista Individualitati. Atat timp cat identificarea exista, exista si sensul Fiintei Individuale, deci ramane sa se raspunda la aceasta intrebare.
Odata ce devine clar pentru individ ca totul este functionarea impersonala a Totalitatii (sau a Sursei), ea va prelua toata greutatea de pe umerii individului, care a Gandit in tot acest Timp ca el a facut acel lucru. Nu va mai exista Lupta, aceasta fiind inlocuita de catre o Atitudine Contemplativa. Actiunile inca vor avea loc, dar fara a se astepta rezultate. Nu vor mai fi Dorinte si Temeri obsesive.

Odata inteles ca totul este „asa”, totul este Sursa sau Dumnezeu si fiecare actiune este „asa cum trebuie sa fie”, nu va mai exista „Eu ar fi trebuit sa fac altceva”, pentru ca tu nu a trebuit sa faci altceva.
Mai intai de toate, tu nu ai facut asta, ci factorii cumulati au facut-o sau Universul (Sursa) a facut-o prin Corpul tau, unde Corpul tau era doar indeplinirea destinului. Ceea ce s-a petrecut in Trecut, s-a petrecut, intregul Univers a luat parte la manifestarea ta, nu exclusiv tu.
Cum ai fi putut face tu altceva, tu (corpul tau), care nu ai controlul asupra acestui lucru?
Intelegand aceasta, nu vor fi remuscari, nici vinovatie si nici depresie. In mod asemanator, cunoscand ca orice se va intampla, urmeaza sa se intample, se inlatura grija pentru Viitor. Daca ceva se presupune ca se intampla si este parte din destinul tau, nimic nu poate preveni aceasta sa se intample. Destinul este atotputernic. Aceasta aduce credinta in Viitor, in destinul fiecaruia.
Nu va mai exista nici o neliniste, va exista o Acceptare Completa a „ceea ce este” si a „ceea ce vine”. Tu vei trai in momentul Prezent, in loc sa fii prins in asteptari inutile, despre Viitorul dorit de Ego-ul tau. Momentul Prezent nu este intotdeauna placut pentru Corp – uneori acesta reprezinta Durere sau Suferinta, insa tu trebuie sa-ti aduci aminte, atata vreme cat esti o Individualitate, ca toate dualitatile sunt acolo. Daca este Bine, va fi si Rau, daca este Placere, va fi si Durere, daca este Fericire, va fi si Nefericire. Aceste dualitati coexista precum cele doua fete ale unei monede, existenta lor nu este o problema, problema se naste atunci cand individul vine cu preferinte si spune ca vrea sa pastreze numai o fata a monedei, dar nu si pe cealalta, persoana vrea numai Fericirea si exclude Nefericirea, insa nu este posibil pentru ca Fericirea si Nefericirea sunt doua stari (fatete) ale aceluiasi lucru. Ele vin impreuna si uneori ne arata o fata, alteori cealalta fata.

Cand dualitatea este acceptata, ea este depasita, si nu poate sa va mai atinga prea mult. Dualitatea va fi vazuta ca o parte naturala a manifestarii percepute si intotdeauna va fi acolo, atata timp cat exista o Individualitate. Daca cercetarea constanta numai a unei parti (fericire, bun, placere etc.) va fi oprita si dualitatea va fi doar Observata, se vor elimina cele mai multe suferinte. Dupa o intelegere completa (cu alte cuvinte, dezidentificarea care vine odata cu convingerea completa si de nezdruncinat), dualitatile vor disparea pentru ca nu va mai fi un individ cu care sa se inrudeasca. Aceasta se intampla in cazul intelegerii invatatorilor, cand Sursa nu este mai este identificata cu mecanismul Corp – Minte si o individualitate separata inceteaza sa existe. Daca nu exista o intelegere completa (si sensul existentei ca individ este inca acolo), dar daca exista o suficienta intelegere a Adevarului, nu se va naste nici o neliniste referitoare la Viitor. Individul va afla ca nu este nimic constant in Viata, iar schimbarea va fi plina de surprize.
Momentul Prezent nu are varsta, fiecare moment este ca un fulg de zapada, unic, neprihanit, irepetabil si poate fi apreciat prin modul sau de a fi surprinzator si neasteptat. Aceasta intelegere si atitudine ne aduc pacea. Nu va mai fi nici Ura, nici Invidie, nici Mandrie, caci odata inteles ca nu este nimic individual ci numai o falsa senzatie a unei Fiinte, si ca nu exista nici un lucru ca o actiune personala, ci doar un sentiment fals de Creator, atunci cum poate cineva sa urasca pe altcineva pentru ceea ce a facut?
Nu, pentru ca el a facut asta si n-a avut de ales. Va fi daruita oricui iubirea neconditionata, cunoscand ca orice persoana, de la Hitler pana la Maica Teresa, sunt manifestari ale aceleiasi Surse Unice si nu este vazuta nici o separare.
Iubirea va tasni ca o reflectare a Unitatii. Nu va fi nici invidie, pentru ca fiecare va fi acceptat pentru unicitatea sa, fara judecata, totul fiind expresia lui Dumnezeu si Manifestarea Sursei.
La fel, nu va mai fi nici mandrie, cunoscand ca fiecare actiune este Sursa in Miscare si daca nici o persoana nu face nimic, poate cineva sa se pretinda mandru pentru ceea ce s-a intamplat?


Daca Corpul este rasplatit, Fericirea poate sa se nasca.
Corpul este un Spectator si asta este tot. Cea mai importanta consecinta a intelegerii Adevarului este atitudinea de Spectator. Persoana nu se va mai implica emotional in evenimente, din cauza acceptarii, totul va fi acceptat fara judecata, actiunile vor avea inca loc, insa nu vor fi intreprinse pentru consecintele lor, nu vor fi nici asteptari si nici implicari. Daca eu nu detin controlul, atunci de ce ma necajesc, eu voi face doar ce este cel mai bine pentru mine si voi ignora restul – va fi un tip de atitudine. Cunoscand ca tot ce exista este Sursa sau Dumnezeu, aceasta imi va aduce o pozitie de Spectator, este ca si cum ai fi martor al unui accident, fara sa fii implicat insa in accident. Totul este o marturie, fara o implicatie emotionala prelungita si Gandurile, Emotiile (pozitive si negative) vor continua sa se nasca, dar ele vor fi acceptate ca parte a „ceea ce este”, si daca nu ne vom agata de ele sau nu ne vom identifica cu ele, atunci vor exista numai pentru un moment, ca o reactie instinctiva cauzata de conditii inerente si apoi ele vor dispare la fel de repede cum au aparut. Din cauza acceptarii inerente, nu vor exista implicatii sau dorinte rationale sau constiente (ori subconstiente), legate de aceste emotii caci reactiile nu vor dainui.

Acceptarea a „ceea ce este” sau atitudinea de Spectator nu inseamna lipsa actiunilor sau a emotiilor, actiunile vor avea loc, emotiile se vor naste, dar una este sa nu te implici emotional, cu consecinte si sa cunosti ca acea actiune sau emotie trebuia sa se intample ca actiune a Universului, nu ca actiune a ta. Cand cineva se imbolnaveste, boala este acceptata, dar ea nu-l impiedica pe om sa se duca la medic si sa faca ceea ce este mai bine pentru a se vindeca. Daca insa nu va exista nici un interes pentru rezultatul actiunii, daca in destinul Corpului este Vindecarea, aceasta se va intampla, altfel nu. Aceasta este Acceptarea. O astfel de acceptare impiedica lupta emotionala sau reactiile emotionale prelungite si va aduce pacea interioara. Metaforic vorbind, persoana nu se va mai lupta sa inoate contra curentului, care este reprezentat de asa numitele emotii si eforturi personale. Atitudinea de Spectator impiedica si „reactia la stres”, care este cauza principala a celor mai multe boli ale corpului (asa cum s-a aratat anterior). Pentru a intelege mai clar, sa privim la cauza suferintei. Prima cauza a suferintei este identificarea cu mecanismul Corp – Minte, datorita senzatiei false de separare. Atat timp cat exista senzatia de Individualitate, va fi cineva, care va experimenta durerea, dar de fapt Corpul experimenteaza durerea, dar nu exista cineva acolo, care sa sufere. Existand identificarea, impreuna cu senzatia falsa de existenta individuala (asa cum este in cazul celor mai multi dintre noi) suferinta va fi intotdeauna acolo la un anumit grad, dar ea poate fi alinata intr-o mare masura, daca noi putem fi constienti de cea de a doua cauza a suferintei, deci noi putem elimina Cauza.

A doua Cauza a suferintei este identificarea persoanei cu ceea ce noi numim Emotii si Ganduri Negative. Am vazut mai inainte ca reactiile emotionale prelungite conduc la „reactia la stres”, iar persoana nefiind in stare sa lucreze cu Emotiile, se simte neajutorat si frustrat, deci le interiorizeaza, asociindu-le cu Tensiunea, in timp ce este sprijinita de reactia „lupta sau fugi”. Cand o Individualitate este fata in fata cu Perturbatia, pot sa se nasca brusc emotii precum Supararea, Frica sau Vulnerabilitatea, dar nu acestea creeaza „reactia la stres”. Ceea ce creeaza „reactia la stres” este pastrarea acestor Emotii Negative, o lunga perioada de timp, care duc la aparitia in Corp a unor tensiuni prelungite, ce conduc la boala. Daca exista o suficienta intelegere a Adevarului si impreuna cu atitudinea de Spectator, persoana nu va mai pastra un timp indelungat Emotiile, nu se va mai implica emotional si nici nu se va mai identifica cu Gandurile sau Emotiile Negative, deci nu se vor mai crea nici Tensiunea Cronica, nici disfunctiile datorate stresului. Atitudinea de Spectator aduce Acceptarea si aceasta acceptare se rasfrange asupra tuturor, acceptand rezultatul actiunilor cuiva si perturbatia simtita din actiunile externe. Cand exista Acceptarea a „ceea ce este” si cand toate intamplarile, chiar si nenorocirile, sunt vazute ca actiuni ale Sursei Unice, asupra carora Corpul nu are nici un control, atunci tot ceea ce se intampla va fi privit fara implicatii emotionale prelungite, implicarea emotionala sau Identificarea nu vor exista si nu va fi nici o judecata. Corpul poate reactiona la o perturbatie cu cateva emotii scurte, si spontane, dar chiar aceasta este o marturie a neimplicarii emotionale. Va exista o credinta desavarsita in destin. Cu intelegerea Adevarului, vom avea o detasare completa, care ori de cate ori se produce, ajuta in fenomenologie si este o miscare in Interiorul Sursei, insa nu afecteaza Sursa (Tu cel adevarat). Nimic nu se intampla Sursei si Tu esti Aceea. Atunci de ce sa ne necajim, sa privim doar la acest „vis trait”, atat timp cat el dureaza si sa ne bucuram !

O baza spirituala temeinica poate preveni identificarea individului cu Emotiile si Gandurile, cu „reactia la stres” si cu cele mai multe boli. Odata ce Corpul se afla intr-o stare de Bine, Finalul (sau Moartea) poate veni numai din cauza obiceiurilor sale ce creeaza dependente nocive (drogul, alcoolul, tutunul), accidentele sau imbatranirea, ca parte a destinului sau, dar nu dintr-o boala ce nu are nici o baza pentru a se manifesta. Intelegand nivelele mai inalte ale Realitatii, primim pacea interioara si linistea, in Hipermintile noastre. Din cauza starii de relaxare a Mintii si Trupului, se asterne pacea si calmul, care intotdeauna sunt martorii momentului Prezent – de cele multe ori – precum privim la un spectacol pe scena. Totul ce parea foarte real si serios inainte, nu mai apare la fel de real – este doar „un vis trait” si ne vom pune din ce in ce mai putine intrebari si vom fi strafulgerati de o adevarata Trezire. Prin Acceptare si prin atitudinea de Spectator, nimic nu poate fi fortat sa se intample. Este suficienta o intelegere a Adevarului, ca Totul este Unu, totul este Sursa si separarea este o Realitate Limitata (o iluzie). Cand ea vine, vine ca gratie a Sursei sau a lui Dumnezeu, care este adevaratul subiect al tuturor actiunilor sau evenimentelor. Intelegerea Adevarului va indeparta vechea si falsa conditionare, astfel incat implicarea instinctiva si identificarea cu Emotiile Negative vor fi inlocuite cu pacea Spectatorului, care va tasni spontan din intelepciunea inerenta. O singura intrebare poate sa apara in acest punct si aceasta este: Daca toate actiunile sunt ale Sursei, atunci cum este posibil ca unii oameni sa inteleaga Adevarul si Acceptarea, in timp ce altii nu?
De ce Sursa Unica actioneaza prin intermediul diferitelor Fiinte, in asa multe feluri?
Cititorul nu trebuie sa uite ca, chiar daca Sursa este Unica si este tot ceea ce exista, cand ea se misca si vibreaza in forma acestui urias Camp Universal, da nastere unor siruri de vibratii, ce sunt parte fundamentala a Sursei in Miscare. Constiintele separate individuale percep combinatii diferite si foarte complexe ale acestor vibratii, care in Realitate nu sunt campuri separate, precum undele, care nu sunt parti distincte ale Marelui Ocean. Deci, noi avem senzatia falsa a unei multitudini si diversitati (haos). In realitate, anumite vibratii ale Sursei sunt percepute ca fiind Sursa identificata cu mecanismul Corp – Minte ce conduce la ideea ca Omul este Creatorul si el nu accepta altceva in timp ce alte vibratii, sunt percepute ca fiind Sursa identificata cu mecanismul Corp – Minte, insa datorita intelegerii se naste acceptarea omului si pozitia sa de Spectator. Alte vibratii sunt vazute ca fiind Sursa ce nu se identifica cu mecanismul Corp – Minte, caci ea anihileaza in intregime sentimentul de Creator. Acestea se intampla din cauza unui singur motiv: noi percepem diferit unele actiuni ce au loc in Univers, realizate de Sursa Unica, pentru ca Sursa in Miscare este constituita din diverse vibratii, ce se manifesta simturilor noastre (sau Constiintelor noastre) ca oameni diferiti si actiuni diferite. Totul se intampla in fenomenologie (Manifestarea, Sursa in miscare, Totalitatea sau Universul) si nimic nu se intampla Non – Manifestarii. Extraordinarul este Sursa in Actiune, care este Universul, ca un urias Camp de Energie Universala ce vibreaza. Universul fizic, pe care noi il cunoastem in mod traditional, este doar o reflexie a Campului Universal, pe ecranul Constiintelor noastre.


Ce este Iluminarea?
Iluminarea nu este doar o intelegere a Adevarului, este o intelegere Completa si Intuitiva a sa. Iluminarea este Anihilarea Totala si de nezdruncinat a sentimentului de Creator, ea este intelegerea ca nu a existat si nu exista niciodata o Separare Individuala. Iluminarea este dezidentificarea Sursei cu mecanismul particular Corp – Minte, asa ca sentimentul de Fiinta Individuala inceteaza sa existe. Ego-ul va fi doar in parte acolo si el guverneaza functionarea Corpului, in conformitate cu factorii sai genetici si conditionarile sale si acolo va fi o identificare, cu numele dat (numai ca eticheta, care ajuta la functionarea normala), insa nu se va mai produce identificarea cu Corpul sau cu Gandurile, Emotiile si Actiunile ce se nasc in Corp. Iluminarea este Trezirea din „visul trait”, intelegand ca Tu esti chiar Sursa. Iluminarea este depasirea atitudinii de Spectator, printr-un criteriu suplimentar, nu exista nimeni care sa depuna marturie pentru nimic. Nu exista si nici nu a existat vreodata cineva care sa realizeze acest lucru. Iluminarea este indepartarea Gandului Fals, pe care se bazeaza Realitatile Limitate, ale Separarii si Identificarii. Am vazut ca prin atitudinea de Spectator, s-a indepartat cauza secundara a suferintei. Prin Iluminarea identificarii cu Corpul s-a indepartat si eliminat cauza primara a suferintei, pentru eternitate. Corpul poate simti durerea, dar nu se va identifica cu aceasta, pentru ca nu va fi nimeni care sa se poata identifica cu asa ceva si prin urmare suferinta ia sfarsit. De intelegerea acestui lucru nu beneficiaza nimeni, pentru ca pur si simplu nu va fi nimeni acolo, nici o individualitate separata. Nu exista Iluminare Individuala, pentru ca Iluminarea este Anihilarea Finala a Falsei Senzatii de Fiinta Individuala. Cand Iluminarea se intampla, ea doar se intampla sau nu, ea nu este un obiect pe care individul poate sa-l detina pentru a avea mai multa Fericire. Iluminarea pur si simplu schimba Individul, deci urmarile sale pot fi vazute in Corp si sunt asociate cu pacea eterna si iubirea. Dupa Iluminare, Corpul continua sa functioneze asa cum a facut intotdeauna. Singurul lucru care ii lipseste este Falsa Senzatie a Existentei sale ca Individ Separat, completata de Senzatia Falsa de Creator.
Iluminarea nu este o conditie obligatorie, pentru ca nimeni nu o poate provoca. Cautand Iluminarea prin efort personal, se intareste in mod suplimentar existenta unei Persoane Iluzorii. Iluminarea se intampla numai prin gratia Sursei. Ea poate fi accelerata prin intelegerea Adevarului si aceasta gratie Sursei. Tu esti Sursa si acesta este Adevarul Final.



In conformitate cu cele mai recente descoperiri ale Fizicii Moderne, inainte de Big Bang (explozia Cosmica ce a avut loc acum 15-20 miliarde de ani, si care sta la baza Universului nostru) exista numai un spatiu cu 10 dimensiuni, la care noi ne vom referi ca fiind Hiperspatiu. Cu un singur moment inainte de Big Bang (momentul Zero), acest spatiu cu 10 dimensiuni era stabil, iar cand a avut loc Big Bang-ul, acesta a devenit instabil si a inceput sa se miste. Miscarea sa era (si inca este) in termenii vibratiilor.
Ca parte a acestor vibratii, 4 din cele 10 dimensiuni au inceput sa se extinda exploziv, in timp ce celelalte 6 s-au contractat violent, pana cand au devenit de marime infinitezimala. Cele 4 dimensiuni ale Hiperspatiu-ului sunt inca extinse si acesta este Universul, pe care noi ii observam acum, cu cele trei dimensiuni ale sale (lungime, latime si inaltime) si cu dimensiunea Timp, formand impreuna Spatiul nostru traditional quadridimensional.

Aceasta expansiune, asemanatoare cu umflarea unui balon, este observabila din cauza faptului ca alte stele sau galaxii sunt aruncate in afara noastra cu viteze mari.
Cu mult mai putin decat o milisecunda (10-43 secunde) dupa Big Bang, celelalte 6 dimensiuni s-au contractat la o marime mult mai mica decat un milimetru
(10-33 cm) si prin urmare aceste 6 dimensiuni au ramas pentru noi invizibile, asa cum acest Hiperspatiu cu 10 dimensiuni pare a fi doar cu 4 dimensiuni.


Interesant este ca in concordanta cu „Teoria Superstring-urilor”, aceste 6 dimensiuni continua sa vibreze ca parti ale vibratiilor Hiperspatiu-lui si formeaza un numar infinit de particule unidimensionale invizibile, numite „Superstring-uri”. Natura „Superstring-urilor” a fost descrisa la inceputul acestui mesaj. Stim ca „Superstring-urile” se comporta, metaforic vorbind, precum coardele chitarei, fiecare vibrand cu frecventa diferita. Miscarea lor vibrationala constituie un camp urias, pe care noi l-am numit Camp de Energie Universala. La vibratii joase (si energii joase) „Superstring-urile” apar ca fiind materia pe care o vedem in jurul nostru, inclusiv copaci, flori, pamant, corpurile noastre etc. La vibratii inalte, „Superstring-urile” ne raman invizibile, dar ele formeaza Campul de Energie Universala subtil. Fiecare „Superstring” transporta energie, Energia Universala, care este cea mai fundamentala energie in Univers, din toate formele de energie ce exista. Am vazut aceasta tot timpul, aceasta energie este transferata de la Campul Universal subtil catre o forma grosiera (mai densa) a Campului Universal, care este campul individual sau persoana, la nivele foarte intense, in timpul tratamentelor cu Energie Universala.
Tot ceea ce vedem noi in jurul nostru, de la copaci la munti si la stele, sunt doar vibratiile „Superstringurilor” percepute in Spatiu-Timp, quadridimensional, pe care noi il numim Universul nostru. „Superstring-urilor” insele sunt vibratii ale Hiperspatiului invizibil cu 6 dimensiuni, iar tot ce este in jurul nostru nu este nimic altceva decat vibratiile Hiperspatiu-lui.
Cel mai Fundamental Adevar este acela, totul este Hiperspatiu si nimic nu este altceva decat Hiperspatiu si Hiperspatiul este Sursa, Dumnezeu sau Tu cel adevarat. Noi avem perceptia iluzorie a mai multor obiecte separate in domeniul Spatiu-Timp, quadridimensional, numai pentru ca celelalte 6 dimensiuni, proiectate in cele 4 dimensiuni familiare noua, apar Constiintei noastre ca obiecte, masini, corpuri, stele etc., care nu sunt nimic altceva decat vibratii ale Hiperspatiului (Sursei).

Observam ca „Superstring-urile” nu sunt parti sau obiecte ale Hiperspatiului cu 10 dimensiuni, ele sunt dimensiunile insele ale Hiperspatiului. Totusi, reflexiile lor (proiectiile) in Spatiul nostru traditional quadridimensional, apar ca obiecte sau ca parti ale Universului asa cum noi il observam.
Prin urmare, cand sunt vazute cele 4 dimensiuni Spatiu – Timp, chiar daca manifestarea fiecarui „Superstring” apare a fi o minuscula parte a Universului nostru fizic, aceasta este o iluzie, pentru ca fiecare „Superstring” este Hiperspatiul insusi. Pentru acelasi motiv, fiecare particula subatomica, fiecare atom, celula, corp, stea etc. este Hiperspatiul insusi si de aceea, chiar daca tu ca persoana pari a fi o mica parte a Universului fizic, in Realitate intregul Univers este in interiorul tau sau mai precis, Tu esti Universul.
Aceasta formulare este corecta pentru ca tot ceea ce exista este Hiperspatiu si daca Tu esti Acela, atunci Universul (manifestarea Hiperspatiului) esti de asemenea „Tu”. Toate entitatile (care sunt in realitate „Superstring-uri”) interactioneaza cu spatiul quadridimensional, in care ele se misca si sunt forme inseparabile ale acestuia. (Acesta este din cauza ca toate entitatile, la fel de bine ca si Spatiu-Timp, sunt dimensiuni ale unicului Hiperspatiu) Implicatiile acestui fapt sunt fenomenale. Rezulta ca totul, incluzandu-ne si pe noi insine, este conectat intim cu Spatiul Quadridimensional, care in trecut se credea a fi separat de noi.


Pe scurt, Sursa este Hiperspatiul cu 10 dimensiuni.
Vibratiile acestui Hiperspatiu, care include si vibratiile „Superstring-urilor” este de fapt Sursa in Miscare. Sursa in Miscare cu cele 10 dimensiuni si vibratiile sale este Universul nostru Adevarat, insa celelalte 6 dimensiuni ale sale nu ne sunt noua vizibile. Aceste 6 dimensiuni, cu vibratii diferite (sau „Superstring-uri”), apar simturilor noastre mai mult ca materia pe care noi o vedem in jur. Acesta este Universul Fizic sau manifestarea Sursei.
Acum se pune intrebarea, cum pot „Superstring-urile” invizibile, sa apara simturilor noastre (sau Constiintei noastre) ca obiecte vizibile?
Raspunsul poate fi dat numai dupa o scurta descriere a fenomenului neasteptat. Un fenomen neasteptat are loc atunci cand un sistem formeaza brusc un alt sistem, diferit si radical (sau un nivel diferit al Realitatii). Cu alte cuvinte, chiar daca sistemul original inerent ramane acelasi, in anumite conditii el arata o proprietate brusca si neasteptata, care nu era inainte, dar care face ca sistemul original sa para a fi un sistem cu totul diferit, o structura neasteptata sau un alt nivel al organizarii (sau alt nivel al Realitatii). Un exemplu simplu: gheata este o structura neasteptata, care provine din apa numai in conditii specifice, in acest caz, temperaturile foarte scazute. Deci, acesta este un caz foarte obisnuit (gheata-apa), dar alte fenomene neasteptate pot fi radicale. Ele produc forme noi, ce nu sunt asteptate pe bazele unui nivel fundamental. In cele mai multe cazuri, analiza in amanunt nu ne ajuta prea mult, pentru ca ea nu ne spune prea multe despre complexitatea si bogatia acestui nou nivel de organizare. Fenomenul neasteptat in fizica, lucreaza precum miracolul. Universul Fizic, pe care noi il observam, este o structura neasteptata a „Superstring-urilor” fundamentale (sau Campul de Energie Universala).

Dar cum apare el ?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa ne intoarcem inapoi cu 20 miliarde de ani, in momentul Big Bang. Initial a fost Hiperspatiul (Sursa). Cu Big Bang-ul, el s-a miscat si a creat Sursa in Miscare, un Univers vibrational cu 10 dimensiuni, care este foarte putin asemanator cu Universul fizic quadridimensional, observat de noi acum. La mult mai putin de o milisecunda (10-43 secunde) dupa Big Bang, cele 4 din cele 10 dimensiuni s-au extins (mai tarziu au stabilit spatiul – timp, cunoscut noua) si celelalte 6 dimensiuni s-au contractat la o marime mult mai mica decat un milimetru formand „Superstring-urile” vibratoare. Energia Universului (Hiperspatiu) era atunci la un nivel neasteptat de 1026 eV (aceasta energie este mai mare decat orice ne-am putea noi imagina). In acest punct, domeniul vibratiilor (variatiile in nivel, nu nivelul insusi) era mic, vibratiile (frecventa) si Energia aveau nivele incredibil de mari, cu alte cuvinte ele nu variau mult. Cu timpul, variatiile in vibratii si energie au inceput sa creasca, asa ca a aparut un spectru de vibratie si energie.
Acest spectru a permis vibratiilor joase, la fel de bine ca si vibratiilor inalte, sa miste „Superstring-urile”. Energia initiala uriasa, de 1026 eV, s-a disipat in afara si a creat o gama de energii (mai precis densitati de energii) intre 109 eV si 1025 eV. Acest lucru s-a intamplat la momentul 10-12 secunde. La nivelul inferior al spectrului de energie, adica la nivelul energiei de 109 eV, vibratiile joase ale „Superstring-urilor” erau foarte dense (strans unite) si au creat prima structura neasteptata – quarcii si electronii, care au fost primele particule existente in Universul nostru.

La celelalte nivele ale spectrului (nivelele de energie medii si inalte) „Superstring-urile” si-au pastrat natura lor subtila si infinitezimala. Deci, particulele au aparut numai din „Superstring-uri” la cele mai joase nivele de vibratie ale energiei. Este important sa observam ca fiecare quarc este inca un „Superstring”. Fiecare quarc este doar un nivel mai inalt de organizare al „Superstring-urilor” fundamentale.
Altfel spus, quarcii (particulele) apar ca un nivel mai jos al Realitatii, din nivelul mai inalt al Realitatii.
Fiecare particula nu este nimic altceva decat vibratii dense, forme grosiere ale „Superstring-urilor”, si ca o proprietate uimitoare a structurilor neasteptate, quarcii au o dimensiune mai mare decat forma subtila a „Superstring-urilor”.

Pe masura ce Timpul a trecut, variatiile in vibratiile „Superstring-urilor” si spectrul lor de energie a devenit din ce in ce mai larg, permitand energiilor si vibratiilor sa devina din ce in ce mai joase. La o milisecunda dupa Big Bang, la nivelul relativ al energiei de 108 eV, vibratiile au devenit mai dense si au format particule mai mari, neutronii si protonii, care sunt formati din quarci. Dupa 3 minute, a fost format nucleul (compus din neutroni si protoni). Dupa 700 000 ani, energiile din partea de jos a spectrului au ajuns pana la 0,01 eV si vibratiile acolo au devenit dense si s-au format primii atomi. Atomii erau mai mari decat orice alta particula existenta inainte si erau formati din nucleu si electroni. La energii mai joase (10 eV), combinatia atomilor a format moleculele. In mod asemanator, mai tarziu, anumite molecule au format celulele vietii si celulele au format corpul viu. Unele celule (neuroni) formeaza in colectiv creierul sau Constiinta. Vedem asadar, ca desi Energiile au devenit din ce in ce mai joase si vibratiile au devenit din ce in ce mai dense, a aparut o organizare fundamentala, ca sistem diferit (un nivel urmator al organizarii) la energia joasa a spectrului.
Incepand cu „Superstring-urile”, dupa multe ierarhii, noi avem ceea ce numim materie: copacii, oameni, stele etc., care sunt vizibile, desi „Superstring-urile” fundamentale sunt invizibile.

In acest punct, sunt doua importante probleme de observat:

1. Inca exista „Superstring-uri” invizibile la Energii Inalte ale spectrului, pe care noi le-am denumit inainte Camp de Energie Universala subtil, (asta poate explica de ce astrofizicienii cauta inca ceea ce este numita pierderea masei Universului neintelegand ca acesta este Campul invizibil, subtil, de Energie Universala, care nu are masa si nu este detectabil).
Aceste „Superstring-uri” nu apar ca materie, dar interactioneaza cu aceasta, sunt raspandite peste tot si noi le-am vazut aducand corpurilor noastre, Energie Universala suplimentara.


2. Ceea ce numim noi materie si ceea ce noi vedem ca materie diferita in jurul nostru, nu este nimic altceva decat vibratiile dense ale „Superstring-urilor”, la energii joase. Corpurile noastre sunt individualizari grosiere ale Campului de Energie Universala, care apare ca materie solida constiintelor noastre. Deci, numai atunci cand Constiinta apare, apare impreuna cu ea si iluzia Materiei si falsa senzatie a separarii. Noi stim ca Universul este format numai din forme de vibratii subtile si dense si din nimic altceva.
Materia este insa numai o eticheta, o iluzie, un adevar limitat pe care noi il folosim pentru a descrie vibratiile dense. Devine acum clar ca atat corpurile noastre, cat si tot ce ne inconjoara, sunt corpuri energetice, iar materia solida, separata, este o iluzie creata de Mintea noastra.
Motivul pentru care Mintea noastra (Constiinta) vede diferentele in existenta din jurul nostru (precum o masina, corp, aer) este doar pentru ca totul vibreaza cu frecvente variate. Nivelul, adica cantitatea sau marimea vibratiilor „Superstring-urilor”, determina tipul quarcului care apare, iar combinatiile diferite ale vibratiilor determina ce tip de atomi se va manifesta etc.
Motivul pentru care noi simtim lucrurile ca fiind solide, este numai din cauza ca exista camp electromagnetic (forta) intre corpurile noastre si obiectele pe care le atingem, care exista si intre fiecare atom si care da falsa senzatie de soliditate. Forta electromagnetica nu este nimic altceva decat o vibratie diferita a „Superstring-urilor”.
La inceput, in jurul momentului 10-40 secunde, „Superstring-urile” au format o singura forta unificata, ce mai tarziu in Timp s-a divizat in forte nucleare slabe si tari, gravitatie, forte electromagnetice, care sunt toate generate de bozoni, deci toate particulele si fortele in natura sunt doar vibratii.
Daca diferentele intre obiecte sunt iluzii si daca soliditatea obiectelor pe care noi le atingem este tot o iluzie, atunci inseamna ca Perceptia noastra asupra Materiei si separarii este tot o iluzie sau un nivel foarte jos al Realitatii.
Realitatea fundamentala este aceea ca totul este constituit din vibratii si diferentele ce exista sunt urmare a nivelelor de vibratie.
Deci, in Realitate, ceea ce vedem noi ca lume fizica, este un ocean de campuri vibratorii, ce nu are granite, imbinate intim unele cu altele. Acesta este adevarata si frumoasa fata a Universului nostru, pe care noi am cunoscut-o atat de putin pana acum.



Noi am vazut aceasta din cauza fenomenului neasteptat.
Aceeasi Sursa (Hiperspatiu) iese la iveala ca diferite aparente, intr-un mod ierarhic, iar toate aceste aparente diferite (organizari sau sisteme) coexista simultan, ca fiind aspecte diferite ale Hiperspatiului. Trebuie sa observam ca fiecare aspect este Hiperspatiul insusi, totusi fiecare aspect sau fiecare aparenta corespunde unui nivel diferit al Realitatii. Cel mai fundamental, profund sau altfel spus, cel mai inalt nivel al Realitatii este Hiperspatiul, care este Sursa a tuturor Realitatilor. Alte Realitati ce apar din Hiperspatiu, ca un nivel urmator al structurii neasteptate, sunt totusi nivele mai joase ale realitatilor, din cauza ca toate nivelele realitatilor depind de existenta lor in Hiperspatiu (Sursa), in Timp ce Hiperspatiul poate exista independent.
Sa privim la toate aceste Realitati, una cate una, caci ele joaca un rol foarte important in intelegerea Adevarului despre Existenta. Vom diferentia patru realitati principale: Primul nivel al Realitatii este Hiperspatiul cu 10 dimensiuni sau Sursa. A doua Realitate apare din aceasta si este planul vibratiilor nelocalizate. Acest plan reprezinta un nivel mai scazut al Realitatii, in comparatie cu primul. El consta in Sursa in Miscare si mai special, vibratiile „Superstring-urilor” cu 10 dimensiuni, care sunt compactarile (sau contractiile) celor 6 dimensiuni ale Hiperspatiului.
Acest al doilea nivel este numit planul vibratiilor nelocalizate pentru ca „Superstring-urile” sunt conectate nelocalizat sau dincolo de spatiu-timp. Aceasta este foarte adevarat, considerand ca factorul cel mai important este ca „Superstring-urile” sunt cele 6 dimensiuni ale Hiperspatiului si totusi ele exista in afara celor 4 dimensiuni, care constituie spatiul quadridimensional, conventional pentru noi.
Al treilea nivel al Realitatii este planul local vibrational si se refera la aceleasi „Superstring-uri”, dar de aceasta data la reflexiile lor in Spatiul quadridimensional, vizibil noua. Cu alte cuvinte, acest nivel descrie cum cele 6 dimensiuni ale Hiperspatiului – „Superstring-urile” – sunt percepute de catre celelalte 4 dimensiuni, sau de spatiul quadridimensional, conventional noua.
Deci, in timp ce al doilea nivel al Realitati vede vibratiile „Superstringurilor” miscandu-se intr-un spatiu cu 10 dimensiuni, al treilea nivel observa miscarea lor in spatiul nostru conventional, cu 4 dimensiuni, care are o perspectiva mult mai limitata. Acest nivel al Realitatii este local, sau in spatiu-timp.
Cititorul trebuie sa observe ca desi celelalte 6 dimensiuni exista simultan in Universul nostru, ele sunt invizibile si noi suntem constienti doar de cele 4 dimensiuni, pentru motivul ca noi ne asumam incorect faptul ca toate miscarile si conectarile sunt limitate la aceste 4 dimensiuni, dar nu este asa. Acesta este modul in care vibratiile sunt percepute in al treilea nivel al Realitatii.

In sfarsit, planul fizic este al patrulea si cel mai de jos nivel al Realitatii, aceasta este realitatea unde constiinta a aparut la marginea cea mai de jos a spectrului de energie. In aceasta Realitate, toate vibratiile apar Constiintei ca Materie, cu alte cuvinte, acesta este Universul fizic de care noi suntem Constienti. Aceasta Realitate este locala si are cea mai limitata aparenta. Interesant este ca toate aceste patru Realitati exista in acelasi Timp in Universul nostru, desi noi suntem de cele mai multe ori constienti numai de cel de al patrulea nivel al Realitatii. Aici trebuie sa ne oprim si sa intelegem ce este Localizarea si Nelocalizarea. Inainte de 1964, fizicienii gandeau ca Universul era local.
Local inseamna ca daca doua obiecte A si B erau separate si distantate in spatiu, pentru ca primul obiect A, sa-l influenteze pe al doilea obiect B, trebuie sa calatoreasca in spatiu, pe drumul catre obiectul B si sa-l influenteze fizic, sau sa trimita un semnal catre B si acest semnal sa poata calatori in Spatiu, sa-l gaseasca si sa-l afecteze pe B. Daca A nu poate face aceasta, inseamna ca A nu este in legatura cu B. Cu alte cuvinte, in conformitate cu localizarea, toate legaturile sunt realizate prin Spatiul nostru quadridimensional si sunt limitate. Ceea ce noi vedem a fi separat, este in parte datorita localizarii aparente. Noi gandim ca daca doua lucruri sunt departate, intre ele nu exista nici o legatura, iar daca sunt unul langa altul, ele au legatura. in 1964, fizicianul Bell a dovedit ca aceasta teorie era gresita, el a avut o strafulgerare in al doilea nivel al Realitatii. Bell a aratat ca doua obiecte se pot influenta unul pe altul si influenta nu trebuie sa calatoreasca in Spatiul quadridimensional, conventional pentru noi. Aceasta inseamna ca doua entitati, aflate la orice distanta sunt conectate si se pot influenta una pe alta instantaneu. Nelocalizarea indica existenta unui taram invizibil noua, dar care este aici si exista la un nivel foarte adanc si la acest nivel orice lucru este conectat cu orice altceva, dincolo de limitarile Spatiu – Timp.


In timp ce localizarea inseamna in Spatiu si Timp, nelocalizarea inseamna in dincolo de Spatiu si de Timp. Conform nelocalizarii, doua entitati sunt conectate chiar daca ele sunt departate in spatiu, asa ca Spatiul-Timp quadridimensional traditional si limitarile nu mai au nici o importanta, fiind depasite. Sub lumina acestor informatii, al patrulea nivel al Realitatii devine acum mult mai clar.
Deci, Superstrig-urile sau vibratiile sunt Hiperspatiul cu 6 dimensiuni. Aceasta implica doua lucruri, primul inseamna ca ele sunt echivalente cu Hiperspatiul (cu alte cuvinte, ele nu sunt doar obiecte in el sau parti ale lui), al doilea, ele sunt in esenta dincolo de spatiul nostru quadridimensional, traditional.
Daca ele sunt in afara Spatiu-Timp, prin definitia de mai sus ele nu sunt localizate, deci chiar daca proiectiile lor apar a fi localizate in spatiu-timp, in realitate ele nu sunt. Aceste lucruri implica urmatoarele: ca parte a celui de al patrulea nivel al Realitatii, numai entitatile ce sunt unele langa altele, sunt conectate. Ca parte a celui de al treilea nivel al Realitatii, toate entitatile sunt in esenta vibratii, dar numai vibratiile aceleia care este in imediata vecinatate a celeilalte se conecteaza. Ca parte a celui de al doilea nivel al Realitatii, este adevarat ca orice vibratie este conectata cu orice alta vibratie si nu conteaza cat de departe se afla ele. Daca vibratii („Superstring-urile”) sunt conectate in 6 dimensiuni, cum ar putea fi ele permanent separate?

In sfarsit, al patrulea nivel al Realitatii spune ca toate vibratiile sunt una cu Hiperspatiul si totul este Sursa insasi.
Toate obiectele si toti oamenii sunt vibratii si orice lucru este conectat cu orice altceva, nelocalizat, dincolo de spatiu-timp. Aceasta se poate datorita localizarii (si din cauza perceptiilor constiintei noastre, careia lucrurile ii apar separate), dar si din cauza nelocalizarii fundamentale (prin care orice lucru din Univers este adanc conectat). La al patrulea nivel al Realitatii, noi observam materia (soliditate, diversitate) si separatia. Al treilea nivel al Realitatii spune ca toata materia este constituita din vibratii, desi nu toate vibratiile sunt conectate, ci numai acelea ce se inconjoara unele pe altele – aceasta este o conectare locala. Diferentele in materie sunt depasite in aceasta Realitate unde exista asemanare si armonie. Al doilea nivel al Realitatii arata ca toata materia este vibratie si totul este conectat cu totul. Distanta in Spatiu-Timp este irlevanta. Aceasta Realitate indica ca separatia este depasita in intregime si exista Integralitatea in Univers.

Cel mai inalt si primul nivel al Realitatii ne arata pur si simplu ca toate obiectele, toate vibratiile, toti oamenii nu sunt decit Sursa insasi. Aceasta Realitate depaseste Nemarginirea. Aici exista Unitatea. Aceasta Realitate indica ca universul nostru real este holografic, cu alte cuvinte Tu nu esti numai parte a Universului, dar Tu esti Universul sau Universul este in Tine (in concordanta cu holografia – o ramura a opticii – din fiecare mica parte a unei imagini fotografice, intreaga imagine poate fi construita inapoi, asadar o mica parte contine in mod surprinzator intregul). Pur si simplu, orice lucru este conectat cu orice alt lucru, din cauza ca el este una cu Hiperspatiul sau Sursa.

In acest moment, cititorul ar trebui sa inteleaga ca Universul nostru perceput fizic este cel mai de jos nivel al Realitatii, in comparatie cu cele mai fundamentale realitati ale Integralitatii si Unitatii. Universul fizic de care noi suntem Constienti este numai o manifestare limitata a Sursei. Universul nostru Real este un Univers vibrational cu 10 dimensiuni (Sursa in miscare) si nu Universul nostru fizic, quadridimensional. Fiecare materie, fiecare persoana in
Universul nostru, de fapt exista in acest plan cu 10 dimensiuni si este conectata cu orice alta persoana sau cu orice alt lucru in Univers, desi pot sa apara separate in Spatiu-Timp.

Odata ce noi stim sta devine clar ca perceptiile extraordinare nu sunt de loc extraordinare. Telepatia, este din cauza conexiunii noastre intime, nelocalizate, din afara spatiului tridimensional. Visele profetice sau intelepciunea intuitiva se datoreaza conectarii nelocalizate, dincolo de Timpul unidimensional. In primul caz este depasit Spatiul, in al doilea caz este depasit Timpul. Acum intelegem cum vindecam la distanta si cum sa accesam Energia Universala nelocalizat de la Campul Universal indepartat.

Nelocalizarea exprima de asemenea Constiinta Colectiva sau lipsa ei, prin care toate Mintile sunt conectate si mai mult orice informatie din Viitor sau din Trecut este in interiorul nostru si poate fi accesata (ca fiind dincolo de Timp sau nelocalizata in Timp), atata vreme cat noi suntem receptivi la aceasta. Deci, nelocalizarea este un Adevar mult mai fundamental in Univers decit localizarea. Aceasta inseamna ca chiar daca lucrurile pot sau nu pot fi conectate localizat in Spatiul quadridimensional, ele sunt intotdeauna conectate nelocalizat. Chiar si „Superstring”-urile sunt conectate nelocalizat, iar proiectiile lor, pe care le percepem in Spatiul quadridimensional, apar ca fiind conectate numai localizat. Deci, fiecare influenta este mai intai nelocala, din cauza ca localizarea apare din nelocalizare.

Sa dam un exemplu.
Cand noi directionam Energie Universala sau in Gand, de la punctul A la punctul B, aflate la distanta, Energia sau Gandul pot sa traverseze Spatiul prin intentie inconstienta, insa nu este necesar atunci cand noi suntem Constienti de legatura nelocala dintre A si B.
A si B apar a fi la distanta, numai in Perceptia noastra.
Apoi, noi putem face Gandul sau Energia sa fie transferat de la A la B instantaneu, fara nici o calatorie in Spatiu.
In Realitate, toate influentele locale sunt purtate de natura nelocala. Un exemplu simplu este aparitia in Mintea noastra a unui Gand despre o persoana pe care nu o asteptam sa vina si ea tocmai soseste. Alta implicatie a diverselor nivele ale Realitatii este faptul ca intelegerea, scopul si determinarea, sunt concepte neasteptate, ce exista numai la nivele joase ale Realitatii.

Cand noi privim la Adevar dintr-un nivel adanc sau inalt al Realitatii, conceptele nu mai exista acolo. Sursa nu are o preferinta pentru aceasta sau cum sa se miste. Totul se intampla in interiorul Ei insasi si nu poate sa se separe de miscarea sa – sa controleze miscarea, asa cum face Mintea cu Corpul. Aceasta este intr-o stare a Unitatii (si Acesta este Adevaratul Tu). Miscarea ei apare spontan. Ca un rezultat, miscarea vibratiilor in Univers este expresia lor insele, intr-un mod aleator – precum este dansul liber. Si atunci, la cel mai de jos nivel al Realitatii (a patra Realitate), Constiinta (Mintea) apare si cu ea apar judecata, intentia, scopul si determinarea. Toate acestea nu erau inainte. Fizicienii confirma acest fapt in Fizica Cuantica. Universul este o intamplare inerenta, desi el ne apare determinat. In conformitate cu realitatile cele mai inalte, nu exista nici un alt scop in viata, decat sa traiesti.

Telurile Spirituale sunt minunate, dar pastreaza in Minte ca ele se intampla intotdeauna neasteptat in fenomenologie (manifestare) si nimic nu se intampla Adevaratului Tu sau Sursei, cand Mintea ta este spirituala. Adevarul Final este ca Tu esti Adevarul si in loc sa-L cauti, bucura-te Tu, fiind chiar El, pentru ca Tu esti deja Acela. Nu ar trebui sa uitam ca toata invatatura este realizata doar din concepte si din indicatori ai Adevarului si Tu esti deja Acel Adevar inaintea invataturii. Cand exista intelegere intuitiva si completa ca „Totul este Dumnezeu sau Sursa” nu mai este necesara nici o invatatura. In concluzie, Universul fizic este mai mult o creatie a Mintii tale, pentru ca adanc, dincolo de orice lucru, sunt vibratii nonfizice si orice lucru este conectat cu oricare altul.

Tot ce exista este Sursa – Hiperspatiul – „Nimicul”, in afara „Totului” – Universul care a aparut si s-a manifestat. Tu nu esti limitat la persoana pe care Tu o reprezinti, Tu esti chiar Sursa intregii Creatii.