Universul Viu

1. Modelul: Universul Creat, la un moment dat de Dumnezeu.
Exemple: Toate modelele religioase creationiste sunt incluse in acesta categorie, inclusiv modelul standard al Big-Bang-ului.
Limita: Nu explica cine l-a creat pe Dumnezeu?

2. Modelul: Universul Ciclic
Exemple: Modele ce sustin aparitii si disparitii succesive, Modelul fizic Big-Bang - Big Crunch.
Limita: Nu explica cum a inceput primul ciclu?

3. Modelul: Universul Infinit
Exemple: Modelele fractale si Modelele fizice cu infinitati
Limita: Aceste Universuri sunt ori perfect regulate si deci nu pot permite Viata (dar Universul nostru este Viu, deci nu e cazul), ori sunt haotice si nu permit legi fizice universale (dar Universul nostru are legi fizice, deci nu e cazul)

Toate aceste modele reprezinta numai incapacitatea oamenilor de a gasi Modelul Corect.

Adeptii primului caz sunt credulii si credinciosii, care in loc sa Gandeasca prefera sa "dea vina" Creatiei pe cineva atotputernic, si de ce sa ne mai batem capul cu explicatii cand Universul a fost creat din voia Domnului?
Adeptii celui de-al doilea caz sunt prinsi intr-o rutina ciclica ce le viruseaza Gandirea si sunt incapabili sa scape din acest cerc vicios si de ce sa ne mai batem capul daca tot ne invartim in cercuri?
Adeptii celui de-al treilea caz sun atat de inteligenti incat au inventat un model ce exclude din start orice tentativa de a mai cauta un Inceput pentru ca il plaseaza intr-o zona in care nimeni nu poate avea acces si atunci de ce sa ne mai batem capul cu explicatii cand putem inventa un Univers Infinit?

Astfel apare necesitatea celui de-am patrulea model:
4. Modelul: Universul nascut din Nimic
Exemplu: Universul Viu, in care Toate componentele sale sunt Vii: Galaxii, Stele, Planete, plante, animale, Oameni, celule, molecule si atomi.
Limita: Nu accepta modelare ci numai descriere, si poate fi descoperit prin observatii corecte si complete.
Modelele realizate prin Observatii Corecte si Complete sunt cele care descriu printr-o Lege Unica fenomenele care au loc in toate posibilele variatii ale conditiilor de experimentare (vezi exemplul experimentului celor doua fante de aici)

Acest al patrulea model este Unic si nu suporta nici un artificiu, orice incercare de adaugare a elementelor fanteziste iesite din dorinte, orgolii, fantezii, vicii sau temeri, fiind sortita esecului. Numai oamenii cu minte clara si care intr-un moment de luciditate isi pot depasi carentele de personalitate, pot descoperi Modelul Universului Viu.