Avatar

Avatar = in religia hindusa, avatarul este o manifestare trupeasca (incarnare) a unei fiinte divine in forma de Om sau Animal...de obicei o Zeitate (Deva), care exista la un nivel mai inalt de Realitate, alege sa se manifeste trupeste in nivelul inferior de realitate al Oamenilor pentru scopuri specifice...In unele conceptii religioase, avatarul desemneaza reincarnarea succesiva a unei fiinte. (Wikipedia)


Cel mai asteptat film al anului 2009 a inregistrat incasari spectaculoase de la lansarea lui si este considerat a fi unul dintre cele mai scumpe lung metraje din istoria cinematografului.
Eu as adauga ca este filmul care a revolutionat industria cinematografica oferind prin tehnologia CGI o experienta vizuala asemanatoare cu inceputurile filmului mut...si un lucru deloc nesemnificativ, mai mult de jumatate din banii destinati productiei propriu zise a filmului au fost cheltuiti in post-procesare datorita graficii atat de complexe incat IMAX-urile au avut adevarate probleme la redarea 3D, solicitand extrem de mult proiectia.
Asteptam filmul si cunosteam ideea in linii mari, vazusem si trailer-ul oficial menit sa deschida apetitul pasionatilor de SF insa nu poti percepe grandoarea decat daca il vizionezi 3D, unde timp de trei ore esti transpus intr-o alta "lume", fiecare frame fiind atat de bogat in detalii incat nu stii in ce parte sa te uiti mai intai.


Realmente, graficienii si designerii isi merita absolut toti banii, insa desi incasarile pana acum probabil ca au depasit 2 miliarde de dolari, au trecut in plan secund, aducand in prim plan efectele psihice post-Avatar care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, depresiile afectand din ce in ce mai multi fani ai Universului de pe Pandora...forumurile de pe net avand ca tema Avatar, sunt pline de pareri si dorinte fanteziste, nu m-ar mira infiintarea unor comunitati Na'vi asa cum de altfel s-a intamplat si in cazul altor productii de mare impact ca Star Wars sau Star Trek.
Cred ca populatia Na'vi de pe Pandora, aflata intr-o armonie perfecta cu Natura Universului lor, a sapat destul de adanc in sufletul nostru reusind sa aduca la lumina o latura demult uitata de multi dintre noi, a sentimentelor adevarate, neconditionate de Material...Razboaiele, crimele, saracia, neimplinirea, stresul, frustrarea si in general lucrurile de care noi Oamenii ne lovim in Viata de zi cu zi, nu existau pe Pandora pana in momentul debarcarii Oamenilor.
James Cameron a evidentiat intr-un mod foarte realist Adevarul trist prin contrastul dintre Armonia de pe planeta Pandora si dezbinarea speciei umane pe Terra.
Controversele ajung chiar si la Vatican unde purtatorul de cuvant al Papei declara ca "exista pericolul transformarii Naturii intr-o Noua Divinitate" (filmul reuseste sa produca sentimente mai puternice decat cele provocate de Religie, acest aspect confirmand inca o data ca este necesara o schimbare de Directie a Realitatii complexe in care Existam)


Revenind la film, trebuie remarcat un lucru esential si anume ca lumea Pandorei este un Intreg Armonios iar faptul ca insasi planeta are o Constiinta proprie si fiecare entitate Vie e capabila sa comunice prin intermediul acesteia una cu alta formand practic o Constiinta Globala, demonstreaza inca o data ca o astfel de lume este mai aproape de punctul de Echilibru decat Terra, unde dezechilibrele create de miliarde de oameni o vor transforma cat de curand intr-un cos de gunoi al Universului.
Mituri, concepte antice, arhetipuri, transpuse in pelicula Avatar intr-o poveste coerenta si moderna fac din acest film o parabola a lumii in care traim si de aici provine atat succesul cat si controversa..declaratia Vaticanului este una politica pentru ca o astfel de reactie va apare de fiecare data cand un potential concurent al ideologiei crestine va iesi pe piata, in cazul nostru armonizarea la sistemul inconjurator.
Este important pentru Biserica sa nu piarda controlul asupra segmentului lor de pe piata, sa nu uitam ca Biserica a muncit cateva mii de ani pentru "pozitia" pe care o are acum, iar faptul ca se agata de un film pentru a se promova prin scandal este o modalitate nedemna de sec. XXI.
Nu prin cruciade impotriva tehnicii si a libertatii Omului de a visa se mai poate salva de la disparitie Biserica, caci intr-un final acolo va ajunge daca incearca sa se lupte cu Constiinta Umana...doar vedetele care simt ca dispar din "memoria publicului" incearca sa renasca prin scandaluri de joasa speta sau moralitate...
Mesajul filmului este foarte puternic si pozitiv:
-tehnologia avansata nu inseamna automat si Intelepciune
-Na'vi stiau ceva ce noi inca nu am inteles, cu toata tehnologia noastra
-Divinul traieste in TOT si Totul traieste in EL
-Spiritualitate nu inseamna neaparat "biserica", Totul in jurul nostru este Divin si Sfant


Poate ca Biserica ar trebui sa se bucure ca tinerii primesc in sfarsit un mesaj spiritual pozitiv, asemanator cu mesajele transmise de catre Marii Intelepti de-a lungul Timpului...mesaje care din pacate au fost mutilate si transformate in sisteme de control si cenzura.
Calitatea experientelor pe care un individ le traieste creste in raport cu nivelul lui de Constiinta iar acest lucru aplicat la nivel planetar va duce la crearea unei Realitati cu mult superioare realitatii pe care o experimentam in momentul de fata.

Propun adoptarea unei sigle Na'vi celor care au inteles mesajul filmului si promoveaza o Schimbare de directie radicala a Realitatii in care existam acum.