Inainte de punctul zero al Universului a existat vidul.Inainte de punctul zero al Universului nu a existat nimic.
Sau a existat ideea.
Sau a existat NIMICUL.
Desi rostim extrem de des cuvintul "Informatie", nu il putem incadra in nici o categorie a existentei pe care o cunoastem.Informatie (definitie) = proprietatea ce masoara calitatea Existentei, calitatea de a Exista.
Informatia nu este nici de natura energetica, nici materiala, motiv pentru care prefer sa o cataloghez drept A Cincea Dimensiune, anterioara poate insesi existentei.Informatia este o marime adimensionala.
Informatia fiind o caracteristica a Existentei nu o poate precede.
Odata cu ceea ce stiinta numeste Big-Bang, au aparut in universul primordial informational alte patru dimensiuni: timpul si cele trei dimensiuni spatiale.Big-Bang = o teorie Creationista, neconforma cu observatiile experimentale si care are nevoie de ajutoare artificiale pentru a fi sustinuta: Inflatie, Materie si Energie Intunecata, etc.
Teoria Universului 4 dimensional este deasemenea aberanta.
Spatiul nu este tridimensional caci dimensiunile Spatiului nu sunt linii perpendiculare una pe alta, acestea fiind 3 dimensiuni liniare nicidecum una volumica. Asemanarea dintre 3 dimensiuni liniare si una volumica este utilizabila strict in matematicile izometrice omogene, matematici falimentare in teoria Relativitatii deoarece aici spatiul este deformat. Deci, matematicile ce descriu teoria Relativitatii sunt valabile exclusiv in spatiul euclidian, in vreme ce teoria este constituita pe un spatiu neeuclidian, adica 3 dimensiuni liniare nu pot fi asimilate unei dimensiuni volumice.
Deci care sunt Dimensiunile in Spatio-Timpul Relativist?!?
Natura legaturilor care s-au constitut intre aceste cinci coordonate este o mare enigma, insa cert este ca Informatia a asigurat constituirea materiei in quarcuri, particule elementare, atomi si galaxii (cel putin in teoria unanim acceptata, aceasta este ordinea de evolutie a materiei).Teoria nu este unanim acceptata si zilnic se aduc argumente impotriva acesteia.
Aceste ipoteze de organizare ale Materiei nu sunt deloc certe.
Ba mai mult sunt impotriva legilor termodinamicii care nu accepta formarea de aglomerari prin faptul ca este postulata cresterea continua a haosului/dezordinei/entropiei dintr-un sistem inchis, deci organizarea este imposibila.
Eroare fatala pentru teroriile curente "universal acceptate".
Ne invirtim de zeci de ani in mijlocul unui paradox teribil, cel al propriei noastre existente, consecinta a existentei Universului fara inceput, dar cu un sfarsit previzibil, si totusi de neinteles.Universul are Inceput la momentul primei Existente si nu are Sfarsit, cu atat mai putin unul previzibil, deoarece creste continuu in Complexitate.
Oricat de mult ne-am intoarce in timp, chiar si dincolo de origine, in zona negativa a "axei", vom gasi intotdeauna necesitatea unei cauze pentru o alta, identificata anterior drept cauza ultima si primordiala.Nu ne putem intoarce in Timp dincolo de Origine, deoarece dincolo de Origine nu exista Timp.
Dincolo de prima Existenta, Universul nu are o Cauza fizica care sa-l fi generat, adica inceputul Existentei este acauzal, d.p.d.v. fizic.
Ne putem intreba, printre altele, ce rol a jucat informatia in geneza universala si ce rol mai joaca inca in dezvoltarea noastra ca specie ?Informatia nu joaca niciun rol.
Informatia exista ca o Calitate a Existentei.
Informatia este utilizata de Univers ca o baza de date mereu corectata pentru a fi intotdeauna in limitele statistice ale potentialului manifestat de Legile Existentei.
A fost Informatia "vidul" dinaintea existentei, nefiinta dinainte de fiinta, care ne "imbraca" lumea intr-un mod pasiv sau face parte atat ca origine cat si ca "destin" din propria noastra lume ?Nimicul este singurul paradox existential din Univers.
Nimicul are toate proprietatile Universului in sine si se supune tuturor legilor Existentei fiind generator pentru intreg Universul.
Nimicul este Viu, pentru ca are capacitatea de autoreproducere prin diviziune.
In matematica Nimicul este notat cu simbolul O(zero).
Prin diviziune Nimicul ramane Nimic: 0=0+0.
Prin inmultire, insumare si scadere Nimicul ramane Nimic.
Numai prin impartire nimicul intra in Existenta, dar este incert in limitele posibilitatilor de exprimare date de Complexitatea curenta a Universului: 0/0=?.
In prima Existenta, aceasta raportare la Sine avea o singura posibilitate de exprimare. Nimicul raportat la Sine este el insusi: 0/0=1.
Acest moment reprezinta intrarea in Existenta: Constientizarea Nimicului - Eu Exist.
Indiferent de modul in care o percepem, informatia a devenit fara ca noi sa o realizam, centrul intregii noastre existente, si adevaratul Dumnezeu.Calitatea de Adevar a Informatiei este drumul spre centrul intregii noastre Existente, drumul spre Dumnezeu.
Daca Informatia e falsa, atunci drumul e gresit.
Se poate pune insa intrebarea daca sensul informatiei nu dispare odata cu absenta "demonului".
Sensul Informatiei este dat de succesiunea Evenimentelor (ordinea in care au loc intamplarile) adica de Timp.
Maxwell sustine ca informatia, ordinea, exista latenta chiar si in… haos.Haosul nu exista.
Haosul este un Principiu imaginar, aflat in orizontul indepartat al Universului, la momentul de timp infinit, adica nu va fi atins niciodata.
Notiunea de "demon al lui Maxwell" se refera la acel mic spiridus, care, plasat la punctul de comunicare dintre doua compartimente umplute cu gaz, ar putea separa moleculele cu energie (respectiv viteza) inalta de cele cu energie joasa, anulind astfel haosul existent anterior in cele doua compartimente.In realitate Entropia este o Marime ce descrie Complexitatea unui sistem inchis, si nu dezordinea...Daca Viata creste Complexitatea totala a unui sistem inchis atunci ea respecta legile termodinamicii.
Iata deci ca din haos se poate naste,in mod paradoxal, ordinea; "demonul lui Maxwell" nu face decit sa amplifice semnul de intrebare referitor la sistemele non-entropice, iar viata, respectiv intreaga Terra, este un astfel de sistem.
Are sens informatia fara cineva capabil sa o prelucreze ?Are sens aceasta intrebare?
Avind in vedere principiul antropic, care postuleaza (intr-o forma mai mult sau mai putin explicita) faptul ca existam cu un scop, si ca Universul insusi a fost organizat pentru a ne permite existenta, raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa fie negativ.Noi nu Existam cu un scop, ci ca o consecinta a legilor ce guverneaza Universul.
Omul este Entitatea cu cea mai mare Complexitate psihica/masa fizica ce poate exista in Univers.
Si totusi... se pare ca materia are o bizara proprietate de autoorganizare, in virtutea sistemului de legi pe care Informatia il reprezinta.Proprietatea de auto-organizare a Materiei nu e bizara ci Necesara si Obligatorie ca o conditie fundamentala a Existentei Universului.
Relatia dintre Informatie si fiintele capabile sa o manipuleze devine astfel una duala, si implicit paradoxala, intrucit definirea uneia dintre cele doua notiuni nu poate avea loc separat de cealalta.Informatia nu poate fi manipulata ci numai utilizata.
Informatia a creat ordinea si inteligenta materiei, la fel cum si materia a dat sens informatiei.Informatia nu a creat nimic.
Informatia este numai o caracteristica de calitate a Existetei.
In cazurile limita informatia poate fi prezentata sub cele doua forma: Adevar sau Fals. Informatia poate avea mai multe valori intermediare, ce cresc in numar proportional cu Complexitatea curenta a Universului.
Pozitia este data de locul evenimentului adica de Spatiu.
Directia este data de variatia evenimentelor adica de Energie.
Sensul este dat de succesiunea evenimentelor adica de Timp.
Marimea este data de cantitatea de evenimente adica de Materie.
Acestea sunt cele patru dimensiuni Fizice ale Universului.
Totusi, in mitologii, si nu numai, rolul universului informational in geneza lumii este luat de haos.Toate aceste mitologii sunt modele eronate de a explica Existenta Universului deoarece Inceputul se afla in Paradox, momentul 1 de Timp in ordinea deplina si momentul Infinit de timp al Viitorului al Complexitatii Infinite ce corespunde Haosului nu va fi niciodata atins.
Este posibila identificarea informatiei aflate in stare pura, primordiala cu... haosul--entropia infinita ?Informatia in stare Pura si Haosul sunt termeni din categorii diferite si nu pot fi comparati. Informatia reprezinta o marime calitativa a Existentei iar Haosul o marime cantitativa.
Iata o foarte stranie problema, al carei raspuns nu este nicidecum un simplu NU, asa cum ar parea la prima vedere; am invatat sa identificam informatia cu valoarea nula a entropiei, insa, daca ordinea absoluta a informatiei devine functionala numai in relatie cu materia, inseamna ca informatia pura poate avea o valoare a entropiei mai mare ca zero.No comment...
Exista notiunea de "hazard", de "nedeterminare", si este valabila intr-un univers pur infomational ?Hazardul si nedeterminarea sunt caracteristicile generatoare de Liber Arbitru ale Universului, deci de independenta in Gandire, adica de Constiinta de Sine.
Deci, informatia exista latenta in materie.Informatia este pretutindeni, mai saraca in materie (atingand densitatea minima in Singularitati) si mai bogata in Spatiu (atingand densitatea maxima in Vid)
Sa extindem putin aceasta afirmatie...Sa extindem...
Omul a fost capabil sa isi mentina echilibrul cu mult inainte de a "descoperi" gravitatia, notiunea de "acceleratie" si de a calcula fortele necesare pentru compensarea celor destabilizatoare.... extindem...
Am subestimat oare forta si valoarea instinctului ?Instinctul este un reflex fizic, pavlovian, ce are la baza repetitia si invatarea.
Este unanim acceptat faptul ca infrinarea instinctelor, mai mult sau mai putin primare, este tipic umana si, in orice caz, pozitiva.Desigur ca nu e unanim acceptat, deoarece si eu sunt om si nu accept aceasta afirmatie nicidecum fapt.
Dar de cite ori ati actionat "in virtutea ratiunii", ignorind primul impuls, si ati constatat esecul ? "Adevarul este in noi"... Iata o afirmatie care ar putea parea golita de semnificatii, insa nu este deloc asa. Actiunea, ca raspuns la un anume stimul sau pur si simplu lipsita de cauza aparenta, nu presupune neaparat intelegerea sa si a mecanismului care o guverneaza....
Folosim limbajul fara sa percepem decit foarte rar si superficial modul sau de formare, mecanismul sau intracerebral.Folosim limbajul fara sa percepem ca la baza definirii lui se afla un Paradox.
Orice cuvant din DEX este descris prin alte cuvinte, carora daca le urmam firul descoperim numai definitii circulare.
Limbajul, precum orice alt element fundamental are la baza definirii sale Paradoxul.
"Locuim" intr-un corp, guvernat de creier--una dintre cele mai mari enigme, si ne folosim de aceasta "unitate centrala" fara a avea nici cea mai vaga idee despre alcatuirea sa si modul sau de functionare.Din pacate ne trezim la Constiinta fara instructiuni de folosire iar regulile jocului trebuie sa la descoperim singuri si cel mai greu e sa realizam ca educatia sociala ne este cea mai mare piedica.
A fost oare si Creatia primordiala o astfel de actiune, efectuata doar in virtutea folosirii unei capacitati ?Creatia primordiala este un Fals.
Universul nu a fost Creat ci s-a Nascut pe Sine din Nimic.
Sunt "caile Domnului" necunoscute… chiar si Siesi ?Da...Liberul arbitru ne garanteaza asta.
Iata "Creatia Instinctiva" - o noua blasfemie.Blasfemia nu poate exista decat in cadrul Credintelor Institutionalizare deci al Religiilor, fie ele si Stiintifice.
Constiinta este dincolo de Religie, liberul arbitru ne garanteaza asta.
Orice om religios (religie=credinta impartasita) este lipsit de Liber Arbitru, deci de Constiinta.
Ce relatie exista intre capacitatea de creatie si starea constienta ?Creativitatea reprezinta capacitatea de a rupe tiparele, de a actiona diferit si imprevizibil si apartine domeniului Intuitiv.
Una destul de simpla, conform punctului de vedere unanim acceptat: activitatea creatoare apare ca mod superior de manifestare a constiintei de sine.
Dar poate ca legatura intre cele doua nu este chiar atit de simplu de definit…
Daca ipoteza initiala este corecta, si creativitatea apartine domeniului instinctiv, omul a creat cu mult inainte de a fi capabil de gindire, folosind, pur si simplu acest al saselea simt.
Previzibilitatea instinctelor definesc sistemele nevii, imprevizibilitatea defineste organismele vii si intuitia defineste fiintele constiente.
Intuitia este o marime calitativa a liberului arbitru iar imprevizibilitatea este o marime cantitativa a liberului arbitru.
Orice principiu fundamental este definit Paradoxal, adica incepe cu o axioma si se sfarseste printr-o definitie circulara.
Paradoxul Existential:
Axioma = Nimicul Exista
Definita Circulara = Nimicul este Nimic
Paradoxul Constiintei:
Axioma = Eu Exist
Definitia Circulara = Eu sunt cel ce Sunt.
Sursa citatelor:
Raluca Iosifescu