Cine esti cu adevarat?

"Cunoaste-te pe tine insuti"....cuvintele acestea erau inscrise deasupra intrarii in templul lui Apollo din Delphi, locul Oracolului Sacru.
In Grecia Antica, oamenii veneau la Oracol in speranta ca vor afla ce le pregatise Destinul sau cum sa procedeze intr-o anumita situatie.
Probabil ca majoritatea celor care veneau aici, citau cuvintele acelea in timp ce intrau in cladire fara sa realizeze ca ele faceau trimitere la un Adevar mai profund decat orice le-ar fi putut spune Oracolul...Poate ca nu realizau nici ca, indiferent cat de mare era dezvaluirea sau de exacta Informatia pe care o primeau, in ultima instanta aceasta s-ar fi dovedit fara folos, nu
i-ar fi crutat de nefericirea ulterioara si de o suferinta creata de Sine, daca ei n-ar fi reusit sa gaseasca

Adevarul ascuns in porunca aceea (Cunoaste-te pe tine insuti).
Implicatia cuvintelor respective este aceea ca, inainte de a pune orice alta intrebare, trebuie rostita intrebarea fundamentala a Vietii voastre:
Cine sunt Eu?
Oamenii inconstienti, si multi raman inconstienti, captivi in Egoul lor de-a lungul intregii Vieti, vor spune repede cine sunt: numele lor, ocupatia, istoria lor personala, Forma sau starea corpului lor si orice alte lucruri sau notiuni cu care se Identifica.
Altii pot parea mai evoluati: considerand ca sunt suflet nemuritor sau spirit divin...
Dar se cunosc ei cu Adevarat pe ei insisi sau doar au adaugat continutului Mintii lor niste concepte cu rezonanta spirituala?
Cunoasterea de Sine merge mult mai in profunzime decat adoptarea unui sistem de idei sau credinte. Ideile si credintele spirituale pot in cel mai bun caz sa functioneze ca indicatoare utile, dar prin ele insele rareori au puterea de a indeparta conceptele fundamentale referitoare la cine credeti ca sunteti, concepte bine stabilite in voi, ce fac parte din conditionarea Mintii Umane.
A va cunoaste in profunzime nu are nimic de-a face cu ideile care plutesc incoace si-ncolo prin Mintea voastra. A va Cunoaste pe Voi insiva inseamna a fi inradacinati in Fiinta, nu rataciti in Minte.

Cine credeti ca Sunteti?
Sentimentul pe care-l aveti referitor la cine Sunteti, determina ceea ce percepeti a fi nevoile voastre si ceea ce conteaza in Viata voastra, iar ceea ce conteaza pentru voi va avea puterea de a va provoca suparare sau tulburare. Puteti folosi cele de mai sus ca un criteriu care sa va ajute sa aflati cat de profund va Cunoasteti. Nu neaparat ceea ce spuneti sau credeti ca are importanta pentru voi este intr-adevar ceea ce conteaza in cazul vostru, ci ceea ce actiunile si reactiile voastre revela ca fiind important si serios pentru voi.
Asadar, ar fi poate potrivit sa va puneti intrebarea: care sunt lucrurile care ma supara sau ma deranjeaza?
Daca lucrurile marunte au puterea de a va aduce tulburare, atunci ceea ce credeti ca sunteti este exact asa: marunt...Aceasta este credinta voastra inconstienta.
Care sunt lucrurile marunte?
In ultima instanta toate lucrurile sunt marunte, caci toate sunt trecatoare.
Ai putea spune: „Stiu ca sunt un spirit nemuritor” sau „Am obosit de lumea aceasta nebuna si tot ceea ce vreau este Pacea”, dar numai pana cand suna telefonul...Vesti proaste: bursa de valori s-a prabusit, s-ar putea ca afacerea sa nu reuseasca, a fost furata masina, a sosit mama-soacra, excursia este anulata, contractul a fost reziliat,
v-a parasit partenerul, vi se cer mai multi bani, vina a fost aruncata asupra voastra.
Deodata tasneste la suprafata Furia sau Nelinistea.
Vocea va devine aspra; „Asa nu se mai poate”.
Acuzati si invinovatiti, atacati, va aparati sau va justificati si totul intra pe pilot automat.
Este evident ca altceva este in acest moment mult mai important pentru voi decat Pacea Interioara despre care spuneati in urma cu cateva clipe ca reprezinta tot ce va doriti, si nici macar nu mai sunteti un spirit nemuritor...
Afacerea, banii, contractul, pierderea sau amenintarea pierderii sunt mai importante...Pentru cine?..Pentru spiritul nemuritor care spuneati ca sunteti? Nu, ci pentru Eu. Acest "Eu" mic care cauta siguranta sau implinirea in lucruri trecatoare si se nelinisteste sau se infurie pentru ca nu reuseste sa legaseasca.
Acum stiti cine sunteti.

Daca Pacea este intr-adevar ceea ce cautati, atunci veti alege Pacea.
Daca Pacea ar conta pentru voi mai mult decat orice altceva si daca intr-adevar ati sti despre voi ca sunteti Spirit si nu micutul Eu, ati ramane fara reactie si complet vigilenti atunci cand va confruntati cu oameni sau situatii dificile.
Ati accepta imediat situatia si ati deveni astfel una cu ea, nu v-ati mai separa de ea. Apoi raspunsul ar veni ca o consecinta directa a vigilentei voastre.
El ar veni de la ceea e sunteti (Constiinta), nu din ceea ce credeti ca sunteti (un Eu mic). Ar fi puternic si eficient si n-ar transforma nici o persoana sau situatie in dusman. Existenta are intotdeauna grija sa nu va puteti pacali pentru mult timp cu privire la ceea ce credeti cu adevarat ca sunteti, aratandu-va ce conteaza cu adevarat pentru voi.
Modul in care reactionati fata de oameni sau situatii, mai ales atunci cand apar probleme, reprezinta cel mai bun indicator al profunzimii Cunoasterii pe care o aveti fata de voi insiva.
Cu cat viziunea pe care o aveti asupra voastra insiva este mai limitata, mai ingust-egoista, cu atat mai mult veti vedea limitarile egoiste ale celorlalti, inconstienta din ei si va veti concentra asupra acestora, veti reactiona fata de ele.
„Vina” lor sau ceea ce percepeti ca fiind vina lor devine pentru voi Identitatea lor. Aceasta inseamna ca veti vedea doar Egoul din ei si veti consolida astfel Egoul din voi. In loc sa priviti „prin” Egoul celorlalti, voi priviti „catre” Egoul lor.
Cine priveste catre Egoul celorlalti?
Egoul din voi...Oamenii foarte inconstienti isi experimenteaza propriul Ego prin reflexia acestuia in altii.

Cand realizati ca acele lucruri fata de care reactionati atunci cand le intalniti in ceilalti exista si in voi, incepeti sa deveniti constienti de propriul vostru Ego. Tot atunci ati putea realiza si ca le faceati celorlalti ceea ce credeati ca altii va fac voua. Incetati atunci sa va mai vedeti in postura de victime.
Voi nu sunteti Egoul...Prin urmare, atunci cand deveniti constienti de Egoul din voi nu inseamna ca stiti cine Sunteti, inseamna ca stiti cine Nu Sunteti...Dar stiind cine Nu Sunteti, inlaturati cel mai mare obstacol din calea Adevaratei Cunoasteri de Sine.
Nimeni nu va poate spune Cine Sunteti.
N-ar fi decat un alt concept, de aceea nu v-ar aduce o Schimbare...Ceea ce sunteti nu reclama o credinta. De fapt, orice credinta este un obstacol...Nu reclama nici macar intelegerea voastra, din moment ce sunteti deja ceea ce Sunteti. Dar daca nu intelegeti ceea ce sunteti, atunci ceea ce sunteti nu poate straluci in aceasta lume. Ramane in dimensiunea nemanifestata care este, desigur, adevarata voastra casa...Si atunci sunteti asemenea unui Om in aparenta Sarac, care nu stie ca are un cont in banca de 100 de milioane de dolari, astfel ca bogatia lui ramane un potential neexploatat.