Elitele si Statul Centralizat

Sfarsitul mileniului II este caracterizat prin expansiunea Statelor Centralizate, prin Imperiile Colonialiste, pe intreaga suprafata a Pamantului, totul fiind masurat si impartit in proprietati.
Proprietatile Statului, nicidecum ale noastre.
De ce spun asta?

Pentru ca proprietatile sunt recunoscute numai in interiorul granitelor Statului iar daca un Stat cucereste alt Stat, vechile proprietti nu vor mai fi recunoscute... acesta fiind de fapt si motivul pornirii razboaielor: Controlul Proprietatilor.
Dar daca noi suntem doar Sub-Proprietari, atunci cine sunt adevaratii Proprietari ai bunurilor noastre (case, terenri, etc.)?
Desigur ca nu Statul, deoarece Statul nu exista, fiind numai un concept administrativ, iar conceptele nu pot detine ceva, numai oamenii care le controleaza detin Puterea deci si Proprietatile.

Pentru a putea intelege care sunt adevaratii Proprietari va propun sa cercetam mai intai cum au aparut si s-au dezvoltat Statele.

Prima revolutie industriala - Manufacturile
Prima revolutie alimentara - Agricultura
Prima explozie Demografica
Controlul informatiei - Calendarul, Astronomia
Controlul mintii - Zei, Astrologie
Limbaje - Popular, Religios


In perioada prestatala, oamenii erau organizati in familii de vanatori-culegatori.
Munca grea, mancarea putina si surplusurile limitate nu au facut cu putinta o Segregare Sociala.
Abia odata cu industria pietrei si aparitia agriculturii si mai apoi a pescuitului extensiv si cresterea animalelor in turme/cirezi, oamenii au produs surplus de hrana care a sustinut aparitia altor categorii sociale, neimplicate direct in activitati de productie.
Conditiile esentiale pentru dezvoltatea manufacturilor de unelte de piatra, lemn si os sunt strict legate de prezenta terenurilor agricole din lunca.
Astfel conditiile geo-climatice au fost esentiale pentru aparitia si dezvoltarea centrelor agrar-manufacturiere.
Uneltele nou descoperite cum ar fi: sapaliga, fierastraul, toporul au dus la cresterea semnificativa a productivitatii agricole, iar plasele au crescut eficienta pescuitului.
Surplusul de hrana a dus la cresterea populatiei si extinderea zonelor destinate agriculturii si astfel, prin extinderea comunitatilor accesul la unelte a fost ingreunat.
Atunci a aparut noua clasa sociala, cea a negustorilor.
Negustorii au facut posibil transportul de unelte de la manufacturi la agricultori si transportul de hrana de la agricultori la manufacturieri.
Astfel, comunitatile de manufacturieri au avut libertatea de a se deplasa in zone cu materie prima dar fara surse de hrana si o noua clasa s-a dezvoltat, exploatatorul de resurse naturale: pietrar de cariera, taietor de lemne, miner, etc.
In acest fel au aparut Segregarile pe baza de meserii.

Odata cu aparitia surplusurilor au aparut si Profitorii.
Acestia au fost de doua tipuri: bande de talhari violenti si negustori inselatori.
Aceste doua tipuri de presiuni sociale au dus la necesitatea protejarii prin organizarea de potere si judecatorii.
In timp acestea s-au permanentizat si astfel s-au cristalizat primele Institutii proto-statale. Odata cu aparitia formelor de organizare proto-statale, au aparut si categoriile elevate de profitori: Comandantii poterelor si Judecatorii.

Acestia, prinzand gustul Puterii si-au permanentizat statutul prin stimularea problemelor pentru a deveni mereu necesari.
Astfel, comandantii stimulau violenta iar judecatorii inselatoria, populatia cerea protectie si dreptate, si apoi liderii veneau cu "solutii salvatoare".
Asa au aparut dinastiile (casta conducatoare).

Pe acest model, la presiunea bandelor de talhari violenti, au aparut primele State Centralizate, formate de catre Elitele de talhari inteligenti.

Intre timp, diferentele dintre regiunile dezvoltate si cele primitive s-au accentuat, iar cunostintele depre Astronomie sau prelucrarea materialelor au dus la aparitia superstiilor in randurile oamenilor mai slabi de spirit.
Elitele conducatoare au observat imediat acest lucru si au dezvoltat o noua metoda de exploatare: Religia.

Desigur ca la inceputuri religia nu a putut fi impusa decat populatiilor nomade si prea putin obisnuite cu tehnologiile neolitice.
Observand ca Religia este o arma mult mai eficienta decat frica si inselatoria "liderii" auto-impusi au decis sa transforme religios toata populatia iar ei s-au auto-intitulat "Zei". Pentru a putea impune noua viziune asupra Realitatii, au restrictionat cunostintele astronomice necesare agricultorilor sau tehnologice necesare manufacturierilor si le-au invaluit in aure mistice. Acesta a fost primul si cel mai grozav Experiment Social.

Intre timp au aparut si alte grupuri de mici profitori care s-au inserat pe nisele lipsite de controlul autoritatilor, aparute ca urmare a inevitabilei Coruptii ce apare in Sistemele Centralizate. Aici e necesar sa facem o paranteza si sa dezvoltam un pic despre Coruptie si Sursele ei. Un Sistem Centralizat este organizat ierarhic pe structura piramidala, deciziile fiind luate la varf. Cu cat sistemul este mai centralizat cu atat mai multe decizii trebuie sa ia liderii si cu atat mai mari sunt sansele ca zone importante sa fie neglijate din incompetenta sau lipsa de timp.
Pe de alta parte, un Sistem Centralizat cu cat este mai mare cu atat este mai greu de administrat din cauza Complexitatii lui, iar simplificarea fortata in vederea usurarii administratiei duce la aparitia risipei.
Acestea sunt cele doua surse ale Coruptiei in sistemele centralizate: imposibilitatea liderilor de a lua Decizii in domenii extrem de diferite pentru excesul de centralizare si incapacitatea liderilor de a lua un numar mare de decizii pentru sistemele centralizate mari si implicit complexe.

Revenind la profitori, trebuie mentionat ca acestia sunt sprijiniti si lasati sa actioneze de catre autoritatile centrale pentru doua motive:
Pe de o parte ei reprezinta sursa de stres pentru populatie si pot fi oricand folositi ca sa justifice necesitatea intaririi autoritatii, pe de alta parte, sunt corupti si chiar daca rastoarna aparatul administrativ in cazul unor rebeliuni populare, Sistemul isi pastreaza structura inlocuind numai o gasca de tirani cu alta.
Astfel autoritatile centrale controleaza atat Puterea cat si Opozitia, populatia ramanand fara optiuni.

A doua revolutie industriala - Motorul
A doua revolutie alimentara - Industria Alimentara
A doua explozie demografica
Controlul informatiei - Tehnologia
Controlul mintii - Lipsirea de Cunostinte de Psihologie
Limbaje - Popular, Religios, Administrativ, Tehnic


In Evul Mediu, in timpul luptelor pentru putere dintre familiile regale un element decisiv avea sa schimbe pentru totdeauna organizarea sociala: praful de pusca.
Aparitia armelor de foc, mai intai sub forma de tunuri si apoi de pusti a dus la dezvoltarea fara precedent a tehnologiilor mecanice si a chimiei.
Cunostintele astronomice si tehnice, prin aparitia metodei stiintifice de cercetare au zguduit din temelii stabilitatea Sistemului Organizatoric Statal prin spiritul renascentist.

Lovitura de gratie a fost data vechiului Sistem de catre inventarea motorului cu abur si intrarea puterii masinilor in productia industriala.
Astfel, o parte din oameni au fost lasati sa se pregateasca ca ingineri pentru a construi si intretine masinile nou inventate.
Totusi, controlul asupra populatiei trebuia mentinut, iar inginerii erau o amenintare serioasa pentru elitele conducatoare. Solutia gasita a constat in indepartarea oamenilor de stiinta, de filosofie si psihologie prin manipularea lor in a dispretui tot ce inseamna Religie si Spiritualitate. Experimentul Social ce a dus la reorganizarea statala pe noi principii a fost Nationalismul. Prin stimularea artificiala a nationalismului, vechile organizari statale monarhiste au daramat imperiile si prin noi rivalitati, de acesta data etnice, au readus frica in sufletele oamenilor (frica disparuta cu secularizarea bogatiilor bisericilor si implicit lipsirea lor de putere materiala), dupa acelasi vechi model: "Divide et Impera".

A treia revolutie industriala - Productia de serie
A treia revolutie alimentara - Produsele de sinteza (chimia alimentara)
A treia explozie demografica
Controlul informatiei - Specializarea
Controlul mintii - Lipsirea de Cunostinte Generale
Limbaje - Fiecare specialitate cu limbajul propriu


Inteligenta si ingeniozitatea comunitatii stiintifice au dus la progrese din ce in ce mai rapide in Stiinta si Tehnologie, care au dus la depasirea unui nou prag critic: inventarea Liniei de Ansamblare.

Astfel productia a crescut enorm si tehnologia a devenit un bun de larg consum.
Comunitatea stiintifica si-a crescut gradul de specializare, iar consumatorii, oamenii de rand, au fost educati pentru a putea intelege si folosi noile produse.
Deasemenea toti muncitorii aveau nevoie de o calificare minima pentru a putea lucra in productia industriala, iar inginerii trebuiau sa fie tot mai bine pregatiti pe domeniile lor de activitate.
Din nou, comunitatea stiintifica a devenit o amenintare pentru elitele conducatoare si solutia gasita pentru a-i indeparta pe savanti de puterea decizionala a fost supra-specializarea si impartirea lor pe domenii de cercetare cu limbaje si cercuri separate de prezentare a descoperirilor academice. Astfel au indepartat pe savanti de Imaginea de Ansamblu asupra starii de fapt a lucrurilor, fiecare domeniu fiind inghesuit in cutiuta lui, de unde sa nu aiba legatura decat cu domeniile imediat interesate.

De acesta data Experimentul Social a fost unul de Segregare Sociala, pe principii elitiste si acesta a dus la nasterea Fascismului, Comunismului si Capitalismului.
Asfel "amenintarile" la adresa Societatii au venit de la "dusmanul de clasa", si din nou multimile au fost tinute sub control prin Segregare Sociala, dar de aceasta data pe criteriu educational-elitist.

A patra revolutie industriala - Productia de masa (robotizarea)
A patra revolutie alimentara - Modificarile genetice
A patra explozie demografica
Controlul informatiei - Supra-abundenta
Controlul mintii - Inabusirea cu informatii inutile, ascunderea Modelului de Ansamblu
Limbaje - Haotic


Fascismul si apoi Comunismul, prin violenta lor extrema s-au dovedit a fi falimentare si s-au prabusit in timp record in fata Capitalismului care prin descoperirea Productiei de Masa si a Robotizarii Industriale a depasit orice limitare in cantitatea de produse. Excesul industrial a dus la Consumism iar bunastarea a indepartat orice limitari si inhibitii. Pierderea controlului asupra populatiei a inspaimantat elitele conducatoare multimilenare care au cautat solutii disperate de Control. Solutia gasita, ca urmare a imposibilitatii pastrarii secretelor in era Internetului, este Dezinformarea prin Supra-Informare.
Astfel, sub pretextul Universalitatii si Tolerantei, se arunca pe piata tot ce este mai prost si mai lipsit de valoare: cultural, artistic, produse de larg consum industriale sau alimentare. Deasemenea toate fabulatiile si aberatiile sunt stimulate si promovate: iluzii, psihoze, etc..Pentru ca intr-o Societate Globalizata nu mai exista dusmani externi reali au apelat la dusmanii "naturali": eruptii solare, inversarea polilor Pamantului, eruptii vulcanice, incalzirea globala, topirea calotelor polare, etc.
Experimentul social curent este "Unitate in diversitate", lozinca folosita ca pretext pentru Unificarea si Centralizarea Statului Planetar.

Globalizarea, sub pretextul Unitatii Diversitatii a distrus tocmai Diversitatea specificului traditional local si l-a inlocuit cu "omul nou", identic din America pana in Asia si din Europa pana in Africa.

Va urma...