Un raport recent publicat de NASA, avertizeaza ca lumea , datorita societatii
super-tehnologizate din zilele noastre, poate suferii pierderi semnificative de infrastructura, in cazul unor furtuni solare.
Studiul facut de NASA nu prezice vreun dezastru solar ci, doar prezinta studiul efectuat asupra efectelor solare intr-un ciclu normal, asupra tehnologiei moderne.
Raportul a fost prezentat de catre prof. Daniel Baker, directorul "Atmospheric and Space Physics" al Universitatii din Colorado.
"Oricare ar fi incidentul, de natura terestra sau spatiala", scrie acesta in raport, "rezultatul poate fi unul devastator pentru societatea moderna, care este dependenta de sistemele tehnologice avansate".
Conform raportului, SUA sa dezvoltat foarte mult, devenind dependenta de tehnologiile moderne, fara a tine seama de pericolele pe care Soarele le poate produce, riscand astfel distrugerea comunicatiilor, sistemului financiar, transportului si chiar si a sistemului de urgente.
Raportul NASA avertizeaza ca, daca activitatea solara in urmatorii ani atinge nivelul inregistrat in Mai 1921, de "superfurtuna" sau asa-numitul Eveniment Carrington din 1859, "furtuna perfecta" pe care www.space.com a numit-o "cea mai puternica eruptie solara din istorie", SUA si restul lumii s-ar putea sa nu fie pregatita pentru a face fata distrugerilor.
"Impactul unor evenimente climaterice severe", spune raportul, "poate cauza nu doar distrugerea sistemelor tehnologice existente, ci poate duce la distrugeri pe termen scurt si lung pe plan socio-economic".
Istoria furtunilor Solare recente
In 1989, o furtuna geomagnetica, a lasat milioane de locuitori din Quebec fara curent timp de mai multe ore.
In ianuarie 1994, satelitul Canadian de telecomunicatii Anik E2, in valoare de 290 milioane de dolari, a fost distrus de o furtuna solara, fiind necesare sase luni si 50-70 mil $ pentru a-l face operational.
Una dintre cele mai periculoase contributii aduse unei furtuni solare, o reprezinta fenomenul CME (coronal mass ejection), un nor incarcat cu paticule, scuipate de soare, care strabat spatiul cu viteze supersonice.
In 1859, un CME de o intensitate extrema a lovit Pamantul, rezultatul fiind o "furtuna solara perfecta", care temporar a dublat luminozitatea soarelui insa in 1859, telegraful era abia descoperit de 15 ani, neexistand televiziune, sateliti, retele de curent, sisteme GPS pentru directionarea traficului terestru si maritim.
"O repetitie a unui astfel de eveniment ca cel din 1859, conclude raportul NASA, ar cauza in mod sigur (si probabil catastrofal) distrugeri economice si sociale"
Partea a-3-a a documentarului (click AICI)